CNCD: Declarația lui Băsescu despre natalitate nu constituie discriminare

CNCD: Declarația lui Băsescu despre natalitate nu constituie discriminare
Publicat: 03/07/2013, 17:56
Actualizat: 03/07/2013, 17:56

Declarația făcută de președintele Traian Băsescu privind natalitatea și rolul femeii nu constituie discriminare, încadrându-se în limitele libertății de exprimare, a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), exprimându-și însă dezaprobarea față de conținutul declarației.

CNCD a dezbătut și soluționat, miercuri, dosarul cu privire la declarațiile posibil discriminatorii ale lui Traian Băsescu, făcute în cadrul întâlnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie 2013 – „Cum Dumnezeu femeia romă poate ține cinci – șase copii, iar românca nu poate ? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…). Trebuie să mergem în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”.

În urmă deliberărilor, Colegiul director al CNCD, cu unanimitate de voturi, a decis că faptele sesizate nu întrunesc elementele constitutive pentru a fi catalogate drept discriminare, în sensul Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 (art.2, alin. 1, coroborat cu art.2, alin.4 și art. 15).

„Declarațiile în cauza se încadrează în limitele libertății de exprimare prevăzute de art. 2, alin. 8, din același act normativ”, arată CNCD.

Pe de altă parte, Colegiul director reține că „declarația cuprinde stereotipuri negative față de rolul femeii în societate și natalitate, respectiv evoluția natalității la romi și dezaprobă conținutul declarației supuse analizei”.

Colegiul director a constatat că, în speță, nu există niciun element de incitare împotrivă unor cetățeni pe bază criteriului de gen sau de etnie. De asemenea, nu suntem în prezența unui „pericol evident și prezent”, existând posibilitatea de reacție publică la adresă declarațiilor părții reclamate, iar dezbaterea publică generată a fost în măsură să contracareze pozițiile publice ale reclamatului, se mai arată în comunicatul CNCD.

„Declarația părții reclamate a generat o dezbatere publică, o serie de reacții de condamanare și delimitare publică față de afirmațiile în cauză. Or, tocmai astfel de dezbateri publice contribuie la progresul unei societăți, la demontarea stereotipurilor negative față de un grup de persoane, desigur cu condiția de a nu exista elemente de incitare la ură și violență. Declarația a fost diseminată prin mass-media (televiziuni, presă scrisă, internet) și a stârnit dezbateri controversate, a pus pe agenda publică subiectul natalității și al condiției femeilor în societate”, motivează în continuarea CNCD decizia luată.

Totodată, Colegiul director reiterează faptul că „libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentală a unei societăți democratice și plurale”. „Exprimarea liberă a opiniilor și credințelor, chiar și a celor nepopulare sau atipice, reprezintă condiția fundamentală a existenței unei societăți vii și capabile de dezvoltare”, mai spune Consiliul.

CNCD va comunica părților, în termen legal, hotărârea motivată și care este supusă căii de atac în instanță.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Simona Halep, victorie CATEGORICĂ în meciul cu brazilianca Haddad Maia
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Fabrica de milionari în euro a României. Care este şcoala unde s-au specializat foarte mulţi...