Comisia de anchetă a ajuns la Ioana Băsescu: „Anul acesta s-a dat un singur credit de peste 750.000 de euro pentru persoană fizică”. Urmează confruntarea Chițoiu-Ghețea

Comisia de anchetă a ajuns la Ioana Băsescu: Anul acesta s-a dat un singur credit de peste 750.000 de euro pentru persoană fizică. Urmează confruntarea Chițoiu-Ghețea
Publicat: 11/12/2013, 15:18
Actualizat: 07/08/2015, 08:20

După trei zile de discuții sterile în jurul secretului bancar, comisia de anchetă din Senat a găsit creditul acordat de CEC Ioanei Băsescu pentru terenul din Nana ca unicat în banca de stat, cel puțin în 2013.

Concluzia a rezultat dintr-o statistică prezentată astăzi de președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, la a doua audiere cu ușile închise. Documentul ar arătă că banca de stat a acordat în 2013 un singur credit de peste 750.000 de euro unei persoane fizice. Ioana Băsescu a primit în septembrie aproximativ 1 milion de euro.

„Nu a putut să facă precizări cu privire la nume sau CNP, dar avem o situație completă cu privire la aceasta credite. Pentru persoane fizice, acolo intereseză cel mai mult, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 750.000 de euro. Nu vorbim de nume și nu am analizat cât de performant este. N-am discutat despre legalitate”, susține președintele comisiei, senatorul PSD Cosmin Nicula.

Cu două zile în urmă, același Nicula spunea că sunt 5 astfel de credite. Potrivit unor surse din comisie, singurul document primit de la bancă indică faptul că există un singur astfel de credit în acest an, cifrele anterioare fiind preluate din discuțiile cu Radu Ghețea și cu Nicolae Cinteză, șeful Supravegherii în BNR. „Banca are în portofoliu 5 credite de peste 1 milion de euro”, anunța deschis Cinteză, întrebat de jurnaliști la plecare care este numărul creditelor de acest nivel acordat persoanelor fizice în acest an.

Dincolo de statisticile care arată și că CEC a acordat mai multe credite primăriilor, inclusiv peste 40 de milioane de euro cât cel acordat municipalității Cluj-Napoca, parlamentarii au rămas, după trei zile ce audieri, cu mâna goală. Cu legea de partea lor, atât Ghețea cât și ceilalți șefi ai CEC au refuzat să le facă senatorilor confidențe despre credite, având în vedere că acestea sunt protejate se secretul bancar.

Strategia senatorilor, în aceste condiții, este o confruntare directă Ghețea -Chițoiu care va avea loc luni de la ora 12.00. Parlamentarii speră astfel să primească datele confidențiale prin Daniel Chițoiu, care să i le ceară, ca reprezentant al acționarului unic, lui Radu Ghețea. „Parlamentul, ca for tutelar, cu drept de exercitate a controlului asupra Guvernului, am solicitat ca luni domnul Chițoiu să ne pună la dispoziție aceste informații care ne-au fost prezentate ca secret bancar. Mi se pare normal ca acționarul unic să aibă acces la orice fel de informații care privesc banul public”, înceracă Nicula ultima variantă de a forța legea.

În funcție de rezultatul confruntării de luni, raportul comisiei de anchetă ar urma să fie totuși finalizat până pe 18 decembrie, în termenul inițial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii