Comisia juridică a Camerei Deputaților: Toți inculpații scapă de urmărirea PENALĂ, dacă un acuzat de evaziune achită PREJUDICIUL

Comisia juridică a Camerei Deputaților: Toți inculpații scapă de urmărirea PENALĂ, dacă un acuzat de evaziune achită PREJUDICIUL
Publicat: 11/12/2018, 13:03
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

„Dispozițiile articolului 10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților care au săvârșit împreună una dintre faptele prevăzute de articolul 8 și articolul 9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceștia”, prevede amendamentul adoptat în raportul suplimentar, marți, în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Proiectul care modifică Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale urmează să ajungă la vot, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, for decizional pentru inițiativa legislativă, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

PNL și USR au votat, marți, în Comisia juridică a Camerei, împotriva acestui amendament.

În forma amendată de Comisia juridică, la începutul lunii octombrie, articolul 10 al proiectul prevede că: „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală” .

De asemenea, au fost introduse trei noi alineate de către deputații juriști, în ședința din 9 octombrie a Comisiei parlamentare.

După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1¹) – (1³), cu următorul cuprins:

„(1¹) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art.8 și 9, dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.

(1²) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la articolele 8 și 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligația inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunțarea sentinței, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța poate dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare. termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

(1ᶾ) În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art.8 și 9 justifică o astfel de măsură instanța poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”, prevăd amendamentele adoptate de Comisia juridică a Camerei în raportul de admitere a proiectului de lege.

Proiectul a fost adoptat pe 29 mai de către Senat, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase