Condiția esențială pentru aderarea Moldovei la UE. Mesajul transmis de Cioloș

Condiția esențială pentru aderarea Moldovei la UE. Mesajul transmis de Cioloș
Publicat: 25/08/2016, 14:17

„Obiectivul nostru pentru această perioadă este să susținem reformele de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura prosperitate și dezvoltare, să susținem aceste reforme și să vedem că lucrurile progresează. Din acest punct de vedere, considerăm că este foarte importantă stabilitatea în perioada imediat următoare. Sigur, urmează o campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, dar în paralel cu aceasta ni se pare esențial ca reformele care au fost începute să continue și, din acest punct de vedere, Guvernul României va acorda tot sprijinul Republicii Moldova într-un mod foarte pragmatic, așa cum am făcut și până acum”, a declarat Dacian Cioloș, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său moldovean, Pavel Filip.

În acest sens, Cioloș a subliniat că România dorește să fie principalul avocat al orientării europene a Republicii Moldova, însă că acest drum european depinde și de modul în care cetățenii Republicii Moldova vor decide să abordeze lucrurile, iar rezultatul alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 30 octombrie va da un semnal legat de direcția pe care Republica Moldova dorește să o ia.

În ceea ce privește împrumutul acordat Republicii Moldova, Cioloș a subliniat că nu au fost condiționalități puse de „cineva care dă cuiva care cere”.

„Au fost niște măsuri care au rezultat și din problemele ridicate chiar de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chișinău și au rezultat din nevoia de a progresa pe diferite domenii importante – economic, bancar, financiar, reforma Justiției în Republica Moldova. Abordarea pe care noi am avut-o a fost aceea de a încerca să facem în așa fel încât acest împrumut pe care România îl acordă Republicii Moldova să deschidă clar calea finanțărilor externe și din alte surse, de la FMI, de la Comisia Europeană”, a explicat Cioloș.

Totodată, Dacian Cioloș a punctat că este important de stimulat și investițiile românești în Republica Moldova, anunțând, în acest context, că o bancă importantă din România intenționează să se extindă în Republica Moldova.

„Republica Moldova are acord de asociere cu UE, care include și un acord de liber schimb, deci există perspective pentru o prezență mai intensă a Republicii Moldova pe piața românească, deci și pe cea europeană. Cred că avem ingredientele necesare, în măsura în care reformele continuă în Republica Moldova pentru a îmbunătăți mediu de afaceri, să încurajăm și investitori români, atât companii de stat puternice, care sunt pe cale de a deveni actori regionali în UE, dar și investitori privați”, a mai menționat premierul român.

Guvernul a aprobat eliberarea primei tranșe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova, în baza acordului care prevede un împrumut de 150 milioane euro.

De asemenea, România acordă și asistență financiară nerambursabilă. Astfel, miercuri, Executivul de la București a dat undă verde pentru un ajutor de cinci milioane de euro destinat finanțării unor proiecte de investiții în infrastructura preșcolară și a unor programe adresate comunităților locale din Republica Moldova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte