Conflictul constituțional sesizat la CCR de Anca Dragu, termen de depunere a punctelor de vedere după Congresul PNL

Conflictul constituțional sesizat la CCR de Anca Dragu, termen de depunere a punctelor de vedere după Congresul PNL
Sursa foto: CCR - caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2021, 12:07

Guvernul și Parlamentul trebuie să trimită la Curtea Constituțională a României (CCR) punctele de vedere referitoare la sesizarea privind existența unui conflict juridic a președintelui Senatului, Anca Dragu, până pe 29 septembrie, urmând ca apoi conducerea istituției să stabilească data ședinței de judecată.

Judecătorii CCR au stabilit ca părțile vizate de sesizarea Ancăi Dragu, înregistrată miercuri, să își exprime punctul de vedere referitor la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlament și Guvern până pe 29 septembrie, potrivit Mediafax. Termenul pentru ședința de judecată se stabileste ulterior.

Argumentele Ancăi Dragu

Președintele Senatului, Anca Dragu, a solicitat CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri – după ce Stelian Ion a fost remaniat și apoi miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile și premierul a propun, iar președintele a numit miniștri interimari – și să se prezinte în Parlament cu noua listă pentru a fi validată. Sesizarea Curtea Constituțională vizează existența unui conflict juridic de natură constituțională.

„Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului. Cer obligarea primul-ministrului la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a guvernului”, a transmis Anca Dragu, joi.

Potrivit președintelui Senatului, ales pe listele USR PLUS, premierul ar fi trebuit să transmită propunerile de noi miniștri în Parlament în data de 12 septembrie, iar „prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra guvernului şi să îşi dea acordul asupra noii structuri compoziţii politice a guvernului”.

În replică, premierul a spus miercuri că președintele Senatului vrea de fapt să scoată USR de la guvernare. „Cred că doamna președinte a Senatului vrea să scoată USR de la guvernare, pentru că asta cere de fapt. Constituția este foarte clară și înțeleg că doamna spune că trebuie să vin cu propuneri de noi miniștri. Dacă se schimbă configurația Guvernului nu pot să fie miniștrii de la USR-PLUS. Îmi spune să scot USR-PLUS de la guvernare. Este un demers ilar cel puțin, dar succes.”, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă.

La CCR este în analiză sesizarea similară, privind existența conflictului juridic de natură constituțională între Executiv și Legislativ, transmisă de premier cu privire la moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Termenul stabilit de CCR pentru depunerea punctelor de vedere este, astfel, după data Congresului PNL, 25 septembrie, în care se alege viitorul președinte al partidului, funcție pentru care candidează actualul șef al liberalilor, Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, și șeful Executivului, Florin Cîțu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?