Un bărbat de 42 de ani a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind cercetat pentru infracțiunea de distrugere, după ce a atacat mașina postului Antena 1 la mitingul pro-Georgescu din București, organizat vineri împotriva deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale.
UPDATE 16:27
„La data de 11.01.2025, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul C.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută la art. 253 alin. 1 Cod penal.
Din probele administrate în cauză până la acest moment au rezultat următoarele:
La data de 10.01.2025, în jurul orelor 11:40, în timp ce se afla pe spațiul din fața Academiei Române situată în mun. București, Calea 13 Septembrie nr. 13, sector 5, unde se desfășura un protest cu privire la anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din anul 2024, inculpatul C.I. a provocat distrugeri la nivelul autoturismului marca Volkswagen Amarok ce aparține unei societăți de televiziune, prin aceea că a smuls și a îndoit plăcuța de înmatriculare poziționată în partea din spate împreună cu suportul de fixare al acesteia, provocând degradarea acestora.
Prin ordonanța organelor de cercetare penală din data de 10.01.2025 s-a dispus măsura preventivă a reținerii suspectului C.I., iar la data de 11.01.2025 organele de cercetare penală au formulat propunerea de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de acesta.
Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București din data de 11.01.2025 s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul C.I. pentru o perioadă de 60 de zile. Pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatului C.I. i-au fost impuse obligațiile de a se prezenta în fața organelor judiciare de câte ori este chemat, de a anunța schimbarea locuinței, de a se prezenta la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, de a nu părăsi țara, de a nu participa la niciun fel de manifestări sau adunări publice, de a nu deține, de a nu folosi și de a nu purta nicio categorie de arme.
Organele de urmărire penală au avut în vedere că rezonanța negativă a faptei penale reținute în sarcina inculpatului este de natură să afecteze desfășurarea în condiții de siguranță a altor adunări publice, iar faptul că infracțiunea a fost îndreptată împotriva unui reprezentant mass-media este de natură să producă o stare de temere în rândul jurnaliștilor prezenți la adunările publice pentru exercitarea profesiei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.
Știrea inițială
Incidentul a avut loc în timpul protestului, iar poliția a deschis un dosar penal în acest sens. Bărbatul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat sâmbătă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, cu propunere de arestare preventivă, au precizat surse judiciare citate de Libertatea.
Atacul a vizat autovehiculul echipei Antena 1, provocând distrugeri semnificative. Jurnaliștii postului de televiziune au spus că, în timp ce relatau de la protest, mașina de transmisie a fost vandalizată. Au fost smulse numărul și capacele roților, iar antena de transmisie a fost ridicată în acel moment, au precizat jurnaliștii Antena 1 Observator.
Potrivit surselor Gândul, autoritățile au deschis dosar penal, în cazul a cinci persoane, care au fost duse la audieri.
Nu este singurul incident care a vizat jurnaliștii. La mitingul pro-Georgescu, manifestanții au aruncat cu covrigi și sticle de apă într-o jurnalistă de la Digi 24.
Este vorba despre Ioana Corneev, care se pregătea să transmită în direct din fața zidului de protestatari, când un jandarm s-a apropiat de ea și i-a sugerat să se deplaseze de lângă garduri, din cauza comportamentului agresiv al mulțimii, a relatat Hotnews.
Într-o intervenție telefonică la Digi 24, vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, a comentat incidentele de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor la mitingul pro-Georgescu de vineri, subliniind că Ministerul de Interne ar trebui să organizeze întâlniri cu reprezentanții mass-media. Jucan a avertizat că „acest tip de comportament va continua”.
„Am văzut în imaginile dumneavoastră că a existat o reacție promptă a jandarmilor, dar cred că se putea face mai mult și considerăm că Ministerul de Interne ar trebui în acest moment să cheme la consultări reprezentanții televiziunilor și a mass-media în general, fiindcă este foarte clar că cel puțin până la alegerile prezidențiale, acest tip de comportament public și acest aceste adunări publice legale sau nelegale vor continua, iar jurnaliștii, pentru că trebuie să își ducă la îndeplinire actul jurnalistic, vor trebui să să fie prezenți și să transmită de la fața locului”, a declarat Valentin Jucan pentru Digi 24.
Foto: Gândul
CITEȘTE ȘI: