Control MCV Romania 25 27 iunie 2018

Publicat: 25/06/2018, 12:10
Actualizat: 26/03/2019, 10:12

„De la Ministerul Justiției am primit o scrisoare pentru a desemnao persoană de contactși evident, de a formula o serie de considerente în perspectiva misiunii care urmează să vină de la Comisia Europeană pe partea de MCV, la sfârșitul lunii iunie. Domnul senatorRobert Cazanciuceste desemnat din partea Senatului, având în vedere că dânsul conduce și Comisia juridică,” anunța la finele lunii mai în Parlament, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană anunța că urmărește cu atenție modificările legislative din România. „Lupta împotriva corupției și asigurarea independenței și profesionalismului sistemului judiciar sunt de importanță majoră. Acest lucru face parte și din raportul Comisiei, din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). În acest context, urmărim îndeaproape reformele judiciare și ale Codurilor penale din România. Vom analiza legislația adoptată și compatibilitatea acesteia cu standardele Uniunii Europene și internaționale,” a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Liviu Dragnea, întâlnire cu Frans Timmermans

În luna martie, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea s-a întâlnit cuFrans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și i-a transmis că PSD și ALDE își doresc să obțină ridicarea MCV, dar a solicitat ca obiectivele Mecanismului să nu mai fie în permanentă schimbare și să se pună mai mare accent pe latura deCOOPERAREa acestuia.

Viorica Dăncilă, premier

Și Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Timmermans ridicarea MCV, dar a primitun răspuns mult mai tranșant: „Nu e deloc imposibil, dar trebuie să urmațiTOATErecomandările Comisiei. Nu există un termen limită pentru ridicarea MCV.Doar respectarea recomandărilorpoate determina încheierea Mecanismului.”