Corlățean îi arată ușa lui Kelemen: „Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne. Abordarea etnicistă a UDMR este depășită”

Corlățean îi arată ușa lui Kelemen: Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne. Abordarea etnicistă a UDMR este depășită
Publicat: 06/07/2014, 17:02

Ministrul de Externe, Titul Corlățean, își menține poziția de a nu-și retrage intervenția făcută în procesul de la Curtea Europeană de Justiție, chiar și după ultimatumul dat de președintele UDMR, Kelemen Hunor. „Coalițiile vin și pleacă, statul român rămâne”, a declarat Corlățean, duminică.

Scandalul a izbucnit după ce MAE a făcut o intervenție în procesul în care udemeriștii au contestat la Curtea Europeană de Justiție respingerea de către Comisia Europeană a inițiativei cetățenești privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune. Concret, Guvernul României, prin Ministerul de Externe, a susținut punctul de vedere dat de Comisia Europeană, demers prin care practic s-a poziționat împotriva celor de la UDMR.

„Nu ar trebui să complicăm lucrurile. Există domenii care țin de competența UE și domenii rezervate competenței suverane a statelor membre, precum cel al minorităților naționale. Poziția României, care coincide cu a Comisiei, nu este o noutate, nu a apărut de ieri pe azi. Noi doar am reconfirmat acest lucru. Nu aveam ce discuta în schimbarea poziției statului român. Nimeni nu are dreptul să fie supărat pe o instituție a statului român care promovează poziția statului”, a precizat Corlățean.

Totodată, referitor la ultimatumul dat de Kelemen Hunor privind ieșirea de la guvernare dacă MAE nu-și va retrage intervenția făcută, ministrul de Externe a spus că poziția adoptată de președintele UDMR nu este una corectă și că alianțele de la guvernare se pot rupe, însă „statul rămâne”.

„Am fi putut pune problema și în alt sens. Acea petiție semnată și de lideri UDMR. Odată ce faci parte într-o guvernare, Guvernul României nu se referă la unul sau două județe. Asta implică o responsabilitate. Din acest punct de vedere a fost neinspirat comentariul făcut de liderii UIDMR. Sper ca lucrurile să se calmeze, să putem discuta corect. Coalițiile vin și pleacă, statul rămâne. Puteam și aveam dreptul să solicităm ca UDMR să renunțe la semnarea acelor inițiative odată cu intrarea în guvern. Nu e corect să ni se ceară nouă se renunțăm la poziția statului român. Aceste abordări constant etniciste sunt depășite”, a mai spus Corlățean.

La doar patru luni de la intrarea la guvernare, UDMR amenință că va părăsi Palatul Victoria. Motivul: fără consultarea Uniunii, Ministerul Afacerilor Externe a intervenit într-un proces la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie anul trecut, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată chiat de UDMR și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa(FUEN).

Inițiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităților pe șase tematici – „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale” – a fost respinsă de Comisie pe motiv că „în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”. „Decizia a fost una politică”, a comentat la vremea respectivă Kelemen Hunor, anunțând contestarea sa la Curtea Europeană de Justiție. Acest lucru s-a și întâmplat, iar surpriza a venit chiar de la București. România, prin prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cererea de intervenție care a și fost acceptată, termenul limită de depunere a argumentației fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Chiar dacă PSD este în Coaliție cu UDMR, MAE, condus de social-democratul Titus Corlățean, a susținut aceeași poziție cu Comisia Europeană.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că MAE manifestă „gândire depășită”, iar intervenția ministerului condus de Titus Corlățean Curtea Europeană de Justiție, fără o consultare cu Uniunea, l-a pus într-o situație „neplăcută”, aceea de a fi „ignorat și umilit”. El a precizat că va avea miercuri o discuție cu Victor Ponta, în funcție de rezultatul acesteia UDMR urmând să ia o decizie în privința colaborării cu PSD la guvernare.

Ministerul de Externe nu ia în calcul însă retragerea intervenției, Titus Corlățean precizând că aceasta este „o chestiune de stat și nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal”, iar „poziția statului român nu poate fi supusă nici negocierii, și nici compromisului politic”. Ministrul de externe își explică susținerea poziției poziției Comisiei Europene, și nu a UDMR, și prin faptul că Ungaria și-ar dori „să își atingă, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnațional al minorităților etnice maghiare din state membre ale UE”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte