Corlățean: În cazul sesizării privind scurgeri de informații către presă aștept un răspuns scris

Corlățean: În cazul sesizării privind scurgeri de informații către presă aștept un răspuns scris
Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a declarat că în cazul sesizării privind scurgeri de informații de la DNA către presă legate de o anchetă în curs, așteaptă un răspuns scris, precizând că justiția televizată încalcă prezumția de nevinovăție.
Publicat: 01/07/2012, 20:07
Actualizat: 01/07/2012, 20:07

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a declarat că în cazul sesizării privind scurgeri de informații de la DNA către presă legate de o anchetă în curs, așteaptă un răspuns scris, precizând că justiția televizată încalcă prezumția de nevinovăție.

Titus Corlățean, a declarat, duminică, la evenimentul organizat de Ziua Justiției de către de Curtea de Apel București și Asociația Magistraților din România, că justiția televizată nu este o chestiune acceptabilă într-un stat de drept, iar informații care constituie subiectul unei anchete în curs nu pot fi date pe surse la presă.

Corlățean a precizat, după eveniment, răspunzând unei întrebări privind sesizarea către Instituția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă de la Direcția Națională Anticorupție s-au scurs într-adevăr informații, că este de datoria ministrului Justiției să ceară CSM, Inspecției Juridicare, procurorului general și procurorului șef al DNA să facă investigațiile necesare.

„Eu ceea ce afirm și fac. Atunci când, după o ședință importantă și învolburată a CSM, la care am participat, seara, după ce avusesem dimineață acest tip de discuție, seara, pe sursă DNA sau surse judiciare, invocată de presă, au apărut o serie de informații legată de o anchetă în curs, am considerat, după ce am avut dimineață discuția la CSM, că este de datoria ministrului Justiției să ceară și CSM, Inspecției Juridicare, procurorului general și procurorului șef al DNA să facă investigațiile necesare. Pentru că dincolo de ce înseamnă rolul firesc și necesar al presei de a informa opinia publică, există niște reguli, există niște proceduri și există o lege care trebuie respectată în primul rând de cei care aplică legea. Or, transmiterea unor informații, dacă acest lucru se confirmă, în cursul unor proceduri de anchetă penală, este o chestiune care încalcă legea. Acest lucru s-a întâmplat anterior, aceste lucruri la acel moment au avut un caracter spectaculos, dar asta nu este justiție, este justiție televizată, care încalcă prezumția de nevinovăție, așa că am solicitat instituțiile pe care le-am menționat să facă cercetările și aștept un răspuns din partea acestor instituții”, a declarat Corlățean.

Ministrul a precizat că înainte de a face sesizarea în scris către Direcția Națională Anticorupție, Parchetul General, CSM, inspecția judiciară, DNA s-a pronunțat prin intermediul unui comunicat de presă.

„Dar eu am făcut o sesizare în scris și aștept un răspuns în scris, cu asumarea responsabilității, pentru rezultatul cercetărilor de către cei care trag concluziile respective”, a adăugat ministrul Justiției.

Direcția Națională Anticorupție arăta, miercuri, într-un comunicat de presă, că respinge acuzațiile ministrului Justiției referitoare la scurgeri de informații către presă, susținând că este fără fundament presupunerea că vreun angajat al Direcției ar fi pus la dispoziția vreunui reprezentat mass-media vreo înregistrare sau transcriere de înregistrări din dosare.

„Cu referire la intervenția ministrului Justiției, domnul Titus Corlățean, la un post de televiziune, în data de 26 iunie 2012, despre o presupusă scurgere de informații dintr-un dosar penal aflat în instrumentare la Direcția Națională Anticorupție, privind interceptarea unor convorbiri telefonice care ar incrimina un medic cercetat în respectivul dosar, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să facă următoarea precizare: Este fără fundament presupunerea că vreun angajat din cadrul DNA ar fi pus la dispoziția vreunui reprezentat mass-media vreo înregistrare sau transcriere a vreunei înregistrări din dosarele aflate în prezent în curs de instrumentare la DNA sau că ar fi făcut, în vreun context, referiri la elemente de probatoriu”, preciza DNA în comunicatul citat.

În ceea ce privește dosarul penal în care se efectuează în acest moment acte de urmărire penală față de un medic și trei ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București, DNA arăta că singurele informații transmise către mass-media de au fost cele conținute în cele două comunicate emise în data de 26 iunie 2012, de către Biroul de informare și relații publice al instituției.

„Subliniem că, și în această situație, consecventă practicii sale de comunicare, Direcția Națională Anticorupție s-a preocupat ca transmiterea informațiilor privind urmărirea penală să fie realizată cu respectarea caracterului preponderent nepublic al actelor procedurale și cu respectarea tuturor garanțiilor procesuale de care beneficiază persoanele cercetate. Toate informațiile transmise au fost postate pe pagina de Internet a instituției la adresa www.pna.ro„, preciza sursa citată.

Într-un comunicat remis în 26 iunie, la solicitarea presei, DNA anunța că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Dumitru Gheorghe, comisar șef de poliție, adjunct al directorului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Nicolae Costea, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Marian Apostol, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Șerban Alexandru Brădișteanu, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție.

Potrivit sursei citate, în rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casație și Justiție fostului prim-ministru Adrian Năstase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic