• Publicat:
Politică

Cresc salariile aleșilor locali. Nu suficient, însă, crede Dragnea. OUG, promulgată astăzi de Iohannis

Cresc salariile aleșilor locali. Nu suficient, însă, crede Dragnea. OUG, promulgată astăzi de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți ordonanța de urgență a guvernului prin care se elimină plafoanele pentru cheltuielile din bugetele locale. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, însă, că primarii și președinții de CJ nu vor avea salariile suficient de mari, el subliniind faptul că aleșii locali în cauză răspund pentru orice funcționar public, dar nu beneficiază de toate drepturile de care beneficiază un funcționar.

Anterior, deputații votaseră și un amendment la lege, prin care salariile aleșilor locali se majorează cu 30 la sută. OUG 9/2017 prevede ca de la 1 ianuarie 2018 se suspendă o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice. Printre acestea se află și obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depășite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, PNL a propus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.

Liberalii au afirmat că primăriile pot crește taxele și impozitele pentru a putea plăti majorările salariale pentru primari.

Amendamentul a fost susținut și de USR.

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, declara ministrul Muncii, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, la finalul ședinței comisiilor reunite de muncă și buget care au adoptat cu amendamente OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017.

Dragnea: Primarii și președinții de CJ nu vor avea salariile suficient de mari
 
„În Legea salarizării, autoritățile locale vor avea salarii mai mari. Eu, personal, am fost întrebat de mai multe ori: >. Comentez invers: că nu o să le aibă suficient de mari primarii și președinții de CJ”, a spus Dragnea.
 
El a făcut o comparație cu talerele unei balanțe. „În cele două talere, în care se pune pe un taler responsabilitatea autorităților locale și pe celălalt taler – salarizarea, este profund debalansat în defavoarea salarizării”, a spus Dragnea.
 
Liderul PSD a menționat că un primar trebuie să semneze fiecare filă din orice dosar de finanțare pe fonduri europene, ceea ce înseamnă răspundere asumată pentru orice face fieacre funcționar, dar neavând dreptul de a beneficia de acel bonus de care beneficiază cei care lucrează cu fonduri europene.
 
„Primarii și președinții (de CJ, n.r) sunt buni doar să răspundă pentru tot, au o grămadă de constrângeri, nici măcar nu beneficiază de toate drepturile de care beneficiază un funcionar public. În schimb, când trebuie să fie cercetați, sunt asimilați funcționarului public. Când trebuie să beneficieze de anumite drepturi, sunt demnitari și atunci trebuie să aibă doar indemnizație și foarte multe constrângeri”, a mai spus Dragnea.
Inchide