Crin Antonescu, atac la șeful statului: „Dacă Băsescu nu semnează decretul de numire în funcție pentru Puiu Hașotti, pleacă”

Crin Antonescu, atac la șeful statului: Dacă Băsescu nu semnează decretul de numire în funcție pentru Puiu Hașotti, pleacă
Publicat: 22/06/2012, 16:02
Actualizat: 22/06/2012, 16:02

Crin Antonescu a declarat vineri că, dacă președintele Traian Băsescu nu semnează decretul de numire al lui Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii, va cere parlamentarilor PNL să înceapă procedura de suspendare a președintelui. Demersul este susținut și de PSD, Victor Ponta precizând că nu va transmite la Cotroceni declarația pe care șeful statului i-a cerut-o ministrului desemnat al Culturii.

Antonescu: Nu accept din partea lui Traian Băsescu ceea ce alții au acceptat

„Nu accept din partea lui Traian Băsescu ceea ce alții au acceptat. Traian Băsescu a ajuns să facă din România o țară aproape bananieră în privința raporturilor dintre instituțiile statului. Dacă Traian Bsescu nu semnează luni, în conformitate cu prevederile legale, constituționale, investirea lui Puiu Hașotti, voi cere imediat parlamentarilor PNL suspendarea președintelui”, a declarat Crin Antonescu, în această dimineață.

„Traian Băsescu, achită-te de obligațiile constituționale sau vei pleca”, a spus Crin Antonescu în această dimineață într-o conferință de presă organizată la sediul USL. El a declarat că nici el, nici Victor Ponta nu îi mai permit șefului statului „înjosirea vieții politice”, a mai spus el.

El a precizat că Băsescu trebuie să învețe să fie un președinte care respectă Constituția, altfel, nu va mai fi președinte. „Pentru noi, președintele țării nu este capul unei haite de animale, ci este, sau va învăța să fie, sau nu va mai fi președinte, un președinte civilizat”, a spus președintele PNL.

De asemenea, Antonescu a asigurat că președintele nu va mai proceda ca până acum și că liderii puterii nu vor mai ține cont de acțiunile lui. „Nu vom pune capăt prin cedarea și supunerea pretențiilor penibile, bananiere și neconstituționale ale lui Traian Băsescu. Investirea miniștrilor care trebuie să ocupe portofoliul celor demisionari se va face conform Constituției României, nu cu hachițe de mascul alfa. Vă asigur că o va face fără să-și mai bată joc de oamenii care urmează să fie miniștri, care au în spate votul electoratului, care au în spate instituții legitime”, a adăugat Antonescu.

Liderul penelist a găsit și un motiv pentru care peședintele României va acționa în conformitate cu cererile partidelor de la putere, spunând că lui Traian Băsescu „îi este frică”. „Traian Băsescu se comportă ca șeful unei haite și de aceea îi este frică. De aceea va semna investirea lui Puiu Hașotti, pentrut că îi este frică”, a completat președintele PNL.

Mai mult, Crin Antonescu a spus că și premierul României este de acord cu acest punct de vedere, motiv pentru care mesajul transmis este unul clar. „Nici un centimetru de aceste reguli stabilite de Constituția României, Traian Băsescu nu-și va mai face de cap. Președintele României, Traian Băsescu , achită-te. Semnează investirea unui om care trebuie să fie ministru pentru că altfel vei pleca!”, a încheiat co-președintele USL.

Ce i-a cerut Traian Băsescu lui Puiu Hașotti

Potrivit Mediafax, președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, într-o scrisoare, ca ministrul desemnat al Culturii, Puiu Hașotti, să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia și celelalte opere științifice nu constituie plagiat.

„Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzați o parte dintre membrii Executivului și impactul major negativ asupra României în plan intern și internațional generat de existența unor astfel de suspiciuni, președintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declarație pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Hașotti, care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat”, precizează Președinția.

După această solicitare, ministrul desemnat al Culturii, liberalul Puiu Hașotti, a declarat, pentru Mediafax, că în jumătate de oră va depune la Palatul Victoria declarația cerută de către președintele Traian Băsescu privind teza sa de doctorat, apreciind că solicitarea este „inedită și amuzantă”.

El a mai precizat că va depune declarația „cu zâmbetul pe buze”.

Ponta: Domnul Antonescu are dreptul să vorbească în numele USL

Parlamentarii PSD vor susține o eventuală decizie a reprezentanților PNL de a declanșa procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu dacă Puiu Hașotti nu va fi învestit ca ministru, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, precizând că nu va trimite la Cotroceni declarația lui Hașotti.

„Categoric nu voi transmite, pentru că nu transmit la nicio instituție a statului, inclusiv președintele României, decât ceea ce este prevăzut în lege, ori alte declarații decât cele prevăzute în lege nu transmit. Eu voi susține toate deciziile pe care le luăm în cadrul USL. PSD este într-o alianță cu PNL în cadrul USL și fără nicio excepție vom fi împreună în toate acțiunile politice. Domnul Antonescu are dreptul să vorbească în numele USL”, a spus Ponta.

Președinția informează că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie, la ora 19.00.

Puiu Hașotti este absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, iar din anul 1995 este doctor în științe istorice.

Suspendarea președintelui, mai ușor de realizat

Referitor la posibilitatea de suspendare a președintelui, două proiecte de lege aprobate săptămâna aceasta de liderii parlamentari fac posibil acest lucru mult mai ușor. Prima modificare a fost adusă la inițiativa a doi parlamentari USL, deputatul PNL Cornel Pieptea și senatorul PSD Georgică Severin, legea fiind aprobată de Camera Deputaților. Potrivit acesteia, hotărârile Parlamentului nu mai pot fi atacate la Curtea Constituțională, aici fiind inclusă și o hotărâre de suspendare a președintelui.

Mai mult, Senatul a adoptat joi o modificare la Legea Referendumului, potrivit căreia președintele României poate fi suspendat cu votul a jumătate plus unul din cei care se prezintă la referendum, față de prevederea actuală, privind suspendarea cu votul a jumătate plus unul din cetățenii cu drept de vot.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere