Cristoiu: Dacă sunt probe directe, noul dosar s-ar putea SĂ O ÎNFUNDE pe Kovesi. Dacă nu, eu o voi apăra

Publicat: 09/03/2019, 10:34
Actualizat: 25/03/2019, 20:34

Ion Cristoiu crede că soarta Laurei Codruța Kovesi, acuzată de constituire de grup infracțional organizat, depinde de probele depuse la dosar. În emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul arată că dacă probele acuzatoare vor fi directe, fosta șefă DNA va avea mari probleme.

„În primul rând, nu este încă un dosar, ci este cel mai greu dosar al ei.(…) Până la ora actuală, nu am văzut în presă despre ce dosar este vorba. Trebuie neapărat o scurtă incursiune, pentru că este un dosar foarte greu și care îi va face mari probleme și s-ar putea chiar să o înfunde pe Codruța Kovesi”, afirmă Ion Cristoiu.

El explică pe ce se sprijină acuzația că fosta șefă a DNA, împreună cu procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la „unitatea de elită” Ploiești, ar fi organizat un grup infracțional într-o anchetă în care Sebastian Ghiță era acuzat, că în 2014, cu ocazia alegerilor prezidențiale, a inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova în favoarea candidatului Victor Ponta, suma plătită fiind de 350.000 de euro.

„Ca să înțelegem de ce este grup organizat. Era întrebarea pe ce se bazează această operațiune și spune așa, că unul dintre angajații în această operațiune a trimis la DNA mai multe documente pe care un domn, Petran, le-a lăsat la sediu. Și acest tip care le-a trimis – spune, din dosar – „în campania prezidențială am fost angajat în Chișinău de domnul Petran să muncesc la negru pentru candidatura dlui Ponta” și el se numea Serghei Petruș. Pe 11 februarie, domnul Cosma (Vlad Cosma, fost deputat PSD – n.red.) – dacă mai țineți minte, 2018 – a apărut la televizor cu înregistrări și a dat o lovitură de teatru. Și anume a zis că Serghei Petruș era el. Și ăsta e dosarul.”

Mărturia lui Vlad Cosma că Serghei Petruș nu există, că a fost obligat să se dea drept această persoană de procurorii Onea și Negulescu, este cea care i-ar putea crea mari probleme lui Kovesi. „Aceasta este o probă zdrobitoare. Nu era el, nu era unul real. Era numită plantare de probe, să zicem. Ei, în legătură cu acest dosar s-a deschis o anchetă penală împotriva celor doi. Și, pe baza unor mărturii, din câte am aflat, făcute în fața acestei secții de către adjuncții lui Kovesi de atunci, (…) ancheta încearcă să o agațe, să arate că sub coordonarea ei, s-a făcut acest dosar. Deci este cea mai mare problemă pentru Kovesi,” subliniază jurnalistul.

Ion Cristoiu consideră că noul dosar întocmit Codruței Kovesi este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului, când cele mai multe dintre rechizitoriile abuzive nu aveau probe directe: „Problema care se pune este în ce măsură sunt probe directe că ea a știut, că ea a coordonat, că ea le-a zis.”

În opinia sa, nu Laura Codruța Kovesi a fost cea care i-a instruit sau le-a recomandat procurorilor Onea și Negulescu să facă acest dosar: „Nu. Dacă da, nu era atât de proastă să lase urme. Nu cred. Când faci așa ceva și mai ești și șefa DNA,nu lași urme. Nu știu. Dacă nu sunt probe directe, e o poveste, și eu o voi apăra pe Codruța Kovesi.”

Pe 9 februarie 2018, într-o plângere depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul parlamentar PSD Vlad Cosma i-a acuzat pe procurorii de la DNA Ploiești la acea vreme, Giluela Diaconu, Alfred Savu, Lucian Onea și Mircea Negulescu, de compromiterea intereselor justiției, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu și constituirea de grup infracțional organizat. În acest dosar, Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt acuzați că ar fi constrâns anumiți martori să facă sesizări și tabele false cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală„. Potrivit unor informații, dosarul a pornit de la o sesizare întocmită de către fostul deputat pe numele unui cetățean din Chișinău, Serghei Petruș. Apoi, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruș nu există.

Procurorii din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție au anunțat oficial, vineri, că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal într-un al doilea dosar, infracțiunile de care e acuzat fostul procuror-șef DNA fiind constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii. În primul dosar, Kovesi era acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiță că i-a cerut bani pentru extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia, fosta șefă DNA fiind cercetată pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu.

Emisiunea „Gândurile lui Ion Cristoiu” va fi difuzată duminică, 10.03.2019, de la ora 17:00, pe Gândul și Mediafax.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”