Cum s-au derulat ALEGERILE LOCALE din București în ultimii 8 ani. De ce sunt relevante cifrele scrutinelor trecute pentru confruntarea din 9 iunie

Publicat: 22/03/2024, 19:02
Actualizat: 22/03/2024, 21:34

În ultimii 8 ani, alegerile locale din București au fost marcate de schimbări politice, controverse și confruntări consacrate. Iată care au fost cele mai relevante momente de la alegerile locale din București din 2020 și 2016.

La alegerile din 2024 se anunță una dintre cele mai strânse curse din ultimii ani, cu cel puțin patru candidați cu șanse mari la victorie: medicul Cătălin Cîrstoiu, susținut de PNL și PSD, Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PUSL, Nicușor Dan, susținut de USR, PMP și FD, și deputatul AUR, Mihai Enache.

Cătălin Cîrstoiu, în prezent managerul Spitalului Universitar din București, va fi candidatul susținut de PSD-PNL la alegerile locale, în bătălia cu Nicușor Dan, Mihai Enache și cu Cristian Popescu Piedone. Fiu de fost primar, prefect, și mai apoi deputat PD trecut la PSD, Cîrstoiu este și finul fostului președinte Traian Băsescu.
Actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a anunțat oficial, duminica trecută, intrarea sa în cursa pentru alegerile de la Primăria Generală a Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal, un partid fondat de Dan Voiculescu. În locul său la Primăria Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone spune că va candida fiul său, deputatul Vlad Popescu Piedone.

În timpul mandatelor ssale, Piedone a fost criticat pentru diverse probleme, inclusiv gestionarea inadecvată a situației de urgență din timpul incendiului din clubul Colectiv în 2015, care a dus la un număr mare de decese și răniți. În urma acestei tragedii, Piedone a demisionat din funcția de primar al Sectorului 4.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat în februarie, candidatura oficială la Primăria Capitalei. În ceea ce privește programul său electoral, Nicușor Dan a spus că se prezintă ca o alternativă la fosta administrație și va continua să lupte împotriva dezvoltărilor imobiliare haotice.

Un alt candidat la Primaria Capitalei este deputatul AUR, Mihai Enache. Mihai Enache a fost până în martie anul acesta director executiv al Direcției de Dezvoltare din Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță. Acesta este membru al partidului AUR de la înființarea formațiunii politice.

Alegerile din 2020 pentru Primăria Capitalei

În alegerile locale din 2020, câștigătorul alegerilor din București a fost Nicușor Dan, candidat independent susținut de PNL și USR-PLUS. El a învins-o pe Gabriela Firea, candidata PSD care era primar în exercițiu la momentul respectiv. La alegerile locale din 2020 s-au prezentat 672.004 alegători în Capitală, prezența fiind de 36,76%.

Candidatul PMP, Traian Băsescu, a obţinut 72.556 de voturi, candidatul Partidului Verde, actorul Florin Călinescu a fost votat de 13.742 de persoane, iar liderul ALDE, iar Călin Popescu-Tăriceanu a obţinut 9.892 dintre voturile valabil exprimate.

Campania a fost una strânsă, Nicușor Dan prezentându-se ca o alternativă la administrația anterioară.

Confruntarea din 2020 a fost una strânsă, iar sprijinul acordat de PNL lui Nicușor Dan s-a dovedit a fi decisiv pentru victoria acestuia în fața candidatului PSD. În final, acesta s-a impus cu 42,81%, în timp ce Firea a obținut doar 37,98%.

Cum s-au câștigat primăriile de sector la alegerile locale din 2020

Primăriile de sector au fost câștigate de:
Sectorul 1: Clotilde Armand (Alianța USR-PLUS, susținută de PNL) – 36.455 de voturi (40,94 %);
Scrutinul a fost marcat de o serie de acuzații de fraudă, concretizate în mai multe dosare penale. Vezi detalii AICI.
Sectorul 2: Radu Nicolae Mihaiu (Alianța USR-PLUS) – 42.094 (36,90 %);
Sectorul 3: Robertă Negoiță (Alianța PRO București 2020) – 58.786 de voturi (43,74 %);
Sectorul 4: Daniel Băluță (Alianța electorală PSD-PPU SOCIAL-LIBERAL) – 58.577 de voturi (57,03 %);
Sectorul 5: Cristian Popescu Piedone (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal) – 25.902 de voturi (28,08 %);
Sectorul 6: Ciprian Ciucu (PNL) – 54.134 de voturi (43,39 %).
În ce privește alegerile locale, pare că au rămas neschimbate mai multe nume. Primarul Robert Negoiță, care ocupă din 2012 funcția de primar al Sectorului 3, a declarat că va fi candidatul PSD pentru un nou mandat la primăria de sector. Robert Negoiță a precizat în ianuarie că, probabil, va reveni în PSD. Totodată, el a reiterat că nu va candida la Primăria Capitalei.
De asemenea, Daniel Băluţă, care din 4 noiembrie 2015, după demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar, iar în 5 iunie 2016 a fost ales primar al Sectorului 4, a declarat în februarie că vrea să își continue activitatea de primar la acel sector.

Alegerile locale 2020 vs 2016

Alegerile locale din București din 2020 și 2016 au fost evenimente politice importante în capitala României, cu rezultate care au influențat direcția administrativă și politică a orașului pentru următorii ani.

Alegerile Locale din 2020

Nicușor Dan a reușit să obțină sprijinul a două partide importante de opoziție, beneficiind și de nemulțumirea față de administrația anterioară.

Competiția a fost strânsă între Nicușor Dan și Gabriela Firea, candidata PSD și primar în exercițiu la acea vreme. Ambele tabere au dus o campanie intensă, iar rezultatul a fost hotărât de o prezență mare la vot.

Campania lui Nicușor Dan s-a axat pe probleme precum infrastructura, mobilitatea urbană și transparența în administrația publică. Alegătorii bucureșteni au fost receptivi la promisiunile sale de a aduce schimbări în funcționarea Primăriei Capitalei.

Alegerile Locale din 2016

Gabriela Firea, candidata PSD, a ieșit câștigătoare în fața lui Nicușor Dan, care a candidat ca independent susținut de USR. Firea a beneficiat de popularitatea partidului său și de resursele acestuia.

Gabriela Firea a promis investiții masive în infrastructură și programe sociale, în timp ce Nicușor Dan a pledat pentru o administrație mai eficientă și pentru combaterea corupției.

Alegerile din 2016 au fost marcate de o prezență la vot mai scăzută și de acuzații reciproce între candidați. Firea a fost criticată pentru gestionarea unor nereguli precum managementul traficului și probleme în infrastructură, în timp ce Nicușor Dan a fost acuzat că este lipsit de experiență administrativă.

Gabriela Firea s-a bucurat de notorietate chiar înainte de a ajunge în funcția de primar general. Aceasta a deținut funcția de senator între 2012 și 2016. La alegerile din 2016, aceasta, susținută de alianța PSD – UNPR, s-a impus cu 42,97%, învingându-l detașat pe Nicușor Dan (30,52%) și pe Cătălin Predoiu, candidatul PNL (11,18%).

Prezența la vot a fost mai mare în alegerile din 2020 decât în cele din 2016, reflectând un interes crescut din partea alegătorilor pentru schimbare și pentru opțiunile politice prezentate.

În 2020, Nicușor Dan a beneficiat de sprijinul mai multor partide de opoziție, ceea ce i-a consolidat poziția și i-a oferit un avantaj electoral semnificativ.

Atât în ​​2016, cât și în 2020, temele precum infrastructura, administrația eficientă și transparența au fost centrale în discuțiile electorale, reflectând preocupările reale ale locuitorilor din București.

Alegerile din 2020 au reprezentat o schimbare semnificativă în ceea ce privește administrația locală a Bucureștiului, aducând la putere un primar independent susținut de PNL și USR-PLUS, în timp ce alegerile din 2016 au consolidat poziția PSD în București.

Alegeri locale 2016: PSD a câştigat toate primăriile de sector ale Capitalei

Sectorul 1: Dan Tudorache 31,07%, Clotilde Armand (USB) – 28,78%, Alexandru Nazare (PNL) – 19,58%
Sectorul 2: Mihai Toader (PSD) – 32,83%, Dan Cristian Popescu (PNL) – 23,08%, Antoaneta Bugner (USB) -16,02%.
Sectorul 3: Robert Negoiţă (PSD) – 60,26%, Roxana Wring (USB) – 16,99%, Cristina Pocora (PNL) – 9,41%.
Sectorul 4: Daniel Băluţă (PSD) – 38,94%, urmat de Răzvan Sava (PNL) – 21,99%, iar pe locul trei Dumitru Dobrev (USB) – 17,91%.
Sectorul 5: Daniel Florea (PSD) – 36,6%, Ovidiu Raeţchi (PNL) – 26,3%, Marian Vanghelie (PDS) – 20,83%.
Sectorul 6: Gabriel Mutu (PSD) – 36,92%, Mihai Daneş (USB) – 20,79%, Ştefan Florescu (independent)- 15,91%.
PSD a condus la votul pentru primari cu 34,83%, urmat de PNL cu 31,49% și ALDE cu 5,73%. Candidații independenți au obținut 5,71% dintre voturi.

Calendarul alegerilor din România din 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL în luna martie. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

După mai bine de o lună de negocieri, cele două partide au ajuns la un acord în ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Astfel, pe 9 iunie, românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare.

În București, fiecare votant va primi 5 buletine de vot.

Buletinele sunt:

– unul pentru lista de europarlamentari;
– unul pentru primarul de sector;
– unul pentru consiliul local al sectorului;
– unul pentru primarul general al municipiului București;
– unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
×