Cum s-au împărțit comisiile în Parlament pentru ca toată lumea să fie mulțumită

Cum s-au împărțit comisiile în Parlament pentru ca toată lumea să fie mulțumită
Publicat: 19/12/2012, 17:16
Actualizat: 31/07/2014, 15:48

Dacă până acum împărțirea funcțiilor în Parlament reprezenta motiv de ceartă între partide, de această dată negocierile au decurs normal, spune Valeriu Zgonea, care subliniază că nimeni nu a rămas nemulțumit. Astfel, PSD a primit șapte comisii, PNL+PC va prezida șase comisii, în timp ce PPDD și PDL vor avea câte două comisii fiecare, iar minoritățile și UDMR câte o comisie.

„PSD are 38,46% din cele 18 comisii. 2 comisii la PDL, 2 la PPDD. 26 de funcții în BPN sunt la Opoziție, sunt 104 în total. UDMR și minoritățile au fiecare câte o comisie. PNL+PC șase comisii, PSD șapte comisii. Au fost negocieri foarte bine, grupurile au fost flexibile. Niciunul dintre grupurile parlamentare n-a fost nemulțumit până acum. Suntem în discuțiile finale. Până pe 31 decembrie, o să avem birouri pentru toți parlamentarii și sper ca, în următoarele două zile, să găsim locuri și spații și pentru celelalte grupuri parlamentare, PC și PP-DD”, a declarat Zgonea.

Astfel, liberalii vor numi președinții a cinci comisii de la Senat, acestea fiind cea juridică, pentru apărare, pentru sănătate, învățământ și Comisia pentru regulament. La Camera Deputaților, PNL va avea șefia comisiilor de buget, industrie, afaceri europene, cultură și administrație.

Potrivit liderului de grup al senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, democrat-liberalii vor putea să-și numească un președinte în fruntea Comisiei pentru afaceri europene și a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții. „PDL a primit ce-a rămas de la alții, nu am avut un cuvânt de spus la negocieri”, a declarat Rădulescu, contactat de gândul.

La Cameră, potrivit liderului de grup Mircea Toader, PDL va prezida tot două comisii, cea pentru abuzuri și cea pentru românii de pretutindeni.

Același număr de comisii l-a primit și Partidul Poporului Dan Diaconescu. Reprezentanții PPDD care au fost la negocieri au plecat mulțumiți după împărțirea funcțiilor, liderul senatorilor PPDD, Tudor Barbu, spunând că vor avea președintele Comisiei pentru egalitate de șanse și al Comisiei românilor de pretutindeni din Senat. Mai mult, acesta a spus că vor avea și doi vicepreședinți de comisie, 2 secretari de comisie, un secretar al Senatului și „jumătate de chestor”. „Adică vom avea un senator care va fi chestor timp de doi ani, în perioada 2015-2016, iar acum, la început de mandat, aceeași funcție o va avea PC. Deci practic împărțim o funcție de chestor la două partide”, a spus Barbu, pentru gândul.

Potrivit deputatului Daniel Fenechiu, care a fost prezent la negocieri, comisiile pentru Camera Deputaților nu sunt încă stabilite, acesta negociind încă pentru cele dorite. În schimb, pepededistul a spus că partidul său a obținut patru funcții de secretar și patru vicepreședinți.

Grupul minorităților naționale se va ocupa de Comisia pentru drepturilor omului, de culte, precum și de problemele minorităților.

În ceea ce privește grupul parlamentar PSD, până în acest moment, la Camera Deputaților vor avea Comisia juridică, comisia pentru sănătate, pentru agricultură, apărare, economie și învățământ. La Senat, comisiile care le vor reveni pesediștilor sunt cele pentru administrație, buget, afaceri externe și cultură, negocierile nefiind terminate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte