Cum să câștigi alegerile direct de pe locul patru: lista parlamentarilor cu cele mai NOROCOASE REDISTRIBUIRI

Publicat: 14/12/2012, 23:56
Actualizat: 20/12/2012, 01:17

Sistemul electoral uninominal folosit în România dă naștere și unor situații în care câștigătorul pierde tot, iar cei de pe locurile codașe ajung în Parlament. Acest lucru este posibil doar în colegiile în care câștigătorul nu reușește să obțină peste 50% plus 1 din voturile cetățenilor. Astfel, 26 de noi parlamentari și-au câștigat mandatele prin redistribuire, chiar dacă au ieșit pe locul trei sau patru în colegiile în care au candidat.

Cei mai mulți dintre ei provin din PPDD, pentru că la nivel național partidul lui Dan Diaconescu a scos un scor foarte bun (în jur de 14%), iar regula proporționalității a trebuit respectată – numărul de mandate trebuie să țină cont și de procentul obținut de partide la urne. ARD, alianța electorală formată de PDL, a beneficiat și ea din plin de această regulă.

Parlamentarul care deține însă recordul la această anomalie a sistemului electoral românesc provine din UDMR. El a obținut un mandat de deputat cu doar 1.063 de voturi și a intrat în Parlament de pe locul patru în clasamentul final al colegiului în care a candidat. Este vorba despre Zsolt Molnar, care a ieșit câștigător din colegiul 2 Deputați, din Timiș.

Molnar este un tânăr consilier al europarlamentarului UDMR Sogor Csaba și deține funcția de șef de cabinet al acestuia, la Cluj.

Grupul PPDD: de la un consilier al Casei Regale la un milionar cu trei falimente la activ

Candidații PPDD au profitat din plin de acest sistem și au câștigat mandate de pe locul trei în colegiile unde au candidat.

George Cornel Comșa, deputat PPDD de Alba

În Alba, fostul consilier al lui Radu Duda și al Casei Regale, George Cornel Comșa, a ajuns deputat PPDD de pe locul trei. Comșa a absolvit științe politice, este președintele PPDD Alba și susține că firma sa de consultanță politică a lucrat cu Sorin Oprescu, Crin Antonescu și Dinu Patriciu. Conform declarației de avere, Comșa deține un teren, trei imobile, 70.000 dolari și 30.000 euro în conturi.

Ionel Agrigoroaei, senator PPDD de Iași

La Iași, Ionel Agrigoroaei a ajuns senator PPDD de pe locul trei în colegiu. El este bun prieten cu Gabriel Surdu, de la PDL, amândoi venind în partid de la PSD. Agrigoroaei a plecat însă la PPDD. Surdu a candidat în același colegiu cu Agrigoroaei, din partea ARD, a ieșit pe locul doi, însă nu a intrat în Parlament.

Noul senator PPDD are o poveste neobișnuită: a ajuns din milionar, dator vândut. El a dus trei firme la faliment (Aya Sport, Aya Sports Design, Aya Construct Design), lăsând numeroși creditori fără bani și a scris și o carte despre greșelile pe care le-a făcut pe timp de criză. Agrigoroaei a făcut achiziții masive de imobile și mașini cu credite de la bănci și a fost prins de criza financiară și economică din 2008.

Mihai Radu Popa, deputat PPDD de Dâmbovița

La Dâmbovița, omul de televiziune Mihai Radu Popa a ajuns deputat de pe locul trei. Popa a candidat în vară la Primăria sectorului 2 din București. El a devenit cunoscut la OTV, după ce a relatat cu exces de amănunte crima din cartierul Primăverii, de la casa soților Adrian și Romanița Iovan, când un presupus hoț a intrat peste cei doi soți. Presa de scandal a insinuat chiar că Popa ar fi avut o relație cu Romanița Iovan.

O altă anomalie din colegiul lui Popa a fost că primii trei candidați din colegiul dâmbovițean au câștigat alegerile și au intrat în Parlament. Printre ei, liderul PDL Florin Popescu.

La Călărași, șefa PPDD Maria Dragomir a devenit deputată de pe locul trei. Dragomir se ocupă cu agricultura, a condus un IAS înainte de 1989, iar acum exploatează prin arendă 800 de hectare de teren.

Steliana Vasilica Miron, senatoare PPDD de Suceava

Steliana Vasilica Miron a devenit senatoare de Suceava, din partea PPDD, la 35 de ani. Născută la Rădăuți și soția unui executor judecătoresc din localitate, Miron se descrie pe Facebook: „Mă consider o persoană creativă, un bun organizator, sunt altruistă, atentă la nevoile celor din jur, am simțul umorului dezvoltat, SUNT DEMNĂ!”. Tinerei senatoare îi plac Octavian Paler, Leonard Cohen și bineînțeles emisiunile de la OTV.

Ruxandra Jipa, fostă deputată PSD, a ajuns senatoare PPDD de București. Soțul ei, judecătorul Cristian Jipa, este judecat pentru complicitate la trafic de influență, alături de fostul senator PSD Cătălin Voicu.

La Arad, omul de afaceri Ion Șcheau a ajuns și el deputat din aceeași postură. Om de afaceri și trader, Șcheau a dezvoltat proiecte imobiliare în Arad și face afaceri cu tutun din Ungaria. Tot la Arad, deputat de pe locul trei a ajuns și Petru Ștefan Dalca, fost inginer mecanic la CFR, devenit consilier județean din partea PPDD.

La Brașov, localitatea Codlea a ajuns să aibă un senator și un deputat, ambii intrați de pe locul trei în Parlament, de la PPDD: senatorul Marius Coste, om de afaceri local care a condus și filiala UNPR din Codlea, și deputata Maria Grecea.

La Giurgiu, PPDD a trimis-o în Parlament, de pe locul trei, pe deputata Liliana Ciobanu. Ea a mai candidat și la șefia Consiliului Județean Giurgiu, este psiholog și a făcut mai demult parte din PSD, fiind consilier local în Giurgiu.

PPDD a mai trimis în Parlament și alți candidați care au ieșit pe locul trei: avocatul lui Dan Diaconescu, Cătălin Daniel Fenechiu, a ajuns deputat în București; Ovidiu Ioan Dumitru, avocat care predă la ASE, a ajuns deputat de București; consilierul local din Ploiești Dan Aurel Ioniță a ajuns senator de Prahova, iar consilierul local de Boldești Scăeni, Răzvan Ionuț Tănase, a devenit deputat de Prahova; Gabriela Lola Anghel a devenit și ea deputată de Prahova.

ARD și UDMR au câștigat de pe locul 3

Marinică Dincă, senator PDL de Dolj

Marinică Dincă, liderul PDL Craiova, a ajuns senator de Dolj de pe locul trei. Dincă a fost viceprimarul Craiovei și a preluat atribuțiile de primar de Antonie Solomon, cât timp acesta a fost arestat preventiv pentru corupție. Când a ieșit din închisoare, Solomon i-a luat lui Dincă toate atribuțiile, inclusiv cele de viceprimar. Solomon a intrat și el în noul Parlament.

Tinel Gheorghe a câștigat un al doilea mandat de deputat de Ialomița, de pe locul trei. El a făcut parte din PNȚCD, apoi din PNL, iar din 2007 este la PDL. Gheorghe Tinel este fostul șef al Corpului de Control al lui Gheorghe Flutur, pe când acesta era ministru al Agriculturii. Soția sa câștigă sume considerabile ca notar în județul Ilfov.

Emil Marius Pașcan a devenit senator PDL de Mureș de pe locul trei. Pașcan a fost prefect de Mureș, jurnalist local și purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș. A publicat mai multe volume de poezie.

ARD Gorj l-a trimis în Parlament pe Ion Cupă, directorul Finanțelor Publice Gorj, chiar dacă acesta a ieșit pe locul trei în colegiu.

În Vrancea, ARD l-a avut drept câștigător de pe locul trei pe Florin Secară, într-un colegiu de deputați din Panciu. Secară este om de afaceri și are o fabrică de mobilier.

UDMR a câștigat de pe locul trei cu Laszlo Attila, la Cluj. Attila este viceprimarul municipiului și șeful UDMR Cluj.

Extreme: locul 4, mai bun decât locul 1

Tânărul Zsolt Molnar, parlamentarul care a câștigat un mandat cu doar 1.063 de voturi în Timiș, pentru UDMR, a intrat în Parlament de pe locul 4 în colegiu. El nu este însă singurul în această situație.

În Mureș, Bonis Istvan (UDMR) se află în aceeași situație. De profesie medic stomatolog, el a mai fost deputat în legislatura 2004-2008.

Tot de pe locul 4 în colegiu a ajuns deputat și Cristian George Sefer, șeful PPDD din județul Mureș.

O altă anomalie a sistemului electoral a permis ca, în unele colegii, primii trei competitori să intre cu toții în Parlament. Este cazul în Dâmbovița (Ion Pârgaru USL, Florin Popescu ARD și Mihai Radu Popa PPDD), în Dolj (Cristiana Anghel USL, Antonie Solomon PPDD și Marinică Dincă ARD).

În București au existat două astfel de colegii, cu câte trei câștigători: colegiul 12 Senat (Gabriel Mutu USL, Valeriu Todirașcu ARD și Ruxandra Jipa PPDD) și colegiul 6 Deputați (Rodica Nassar USL, Ioan Mihăilă ARD și Ovidiu Ioan Dumitru PPDD).

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...