Curtea Constituțională decide, pe 27 iunie, cui rămâne patrimoniul universităților private. Ce spun doi foști miniștri ai Educației

Curtea Constituțională decide, pe 27 iunie, cui rămâne patrimoniul universităților private. Ce spun doi foști miniștri ai Educației
Publicat: 28/05/2012, 22:47
Actualizat: 29/05/2012, 10:00

Soarta patrimoniului universităților private este la mâna Curții Constituționale care va tranșa subiectul luna viitoare. Magistrații se vor pronunța pe 27 iunie asupra sesizării formulate de președintele Traian Băsescu în privința legii promovate de doi foști PDL-iști, actualmente PSD-iști, senatorul Petru Filip și deputatul Cătălin Croitoru, potrivit căreia în caz de dizolvare, lichidare sau desființare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor.

În fapt este vorba despre o modificare a legii educației promovate de fostul ministru Daniel Funeriu, modificare ce a trecut de Parlament pe 23 aprilie a acestui an.

În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, șeful statului susține că prevederea potrivit căreia patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor și nu a persoanei juridice, „constituie o îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituții de învățământ superior, ca persoane juridice”.

„În același timp, prevederile potrivit cărora dispoziția asupra patrimoniului instituției de învățământ superior este condiționată de acordul fondatorilor, limitează dreptul de dispoziție, ca parte componentă a dreptului de proprietate al persoanei juridice”, adaugă șeful statului, precizând că în Constituție se prevede că „proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular”.

Funeriu acuză „interesele ilegitime” din sistemul românesc de învățământ

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a calificat modificarea legii educației drept o dovadă a existenței „intereselor ilegitime” din învățământul românesc. Funeriu a făcut această declarație, la GÂNDUL LIVE, în contextul discuției despre prima nominalizare la șefia Educației a rectorului Universității Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, pe care a identificat-o ca fiind un simbol al „intereselor ilegitime”. Fostul ministru a susținut că soțul acesteia, deputatul Cristian Dumitrescu, a fost unul dintre susținătorii „celebrei legi care permite fondatorilor să dizolve universitatea cu recuperarea întregului patrimoniu clădit fără taxe, fără TVA”.

Andronescu vorbește de „o abordare incorectă” în legea Funeriu

Nu de aceeași părere este fostul ministru al Educației, din timpul guvernării PSD, Ecaterina Andronescu, care este de părere că legea Funeriu a avut „o abordare incorectă” față de patrimoniul universităților private.

„Când s-au înființat aceste universități și se vor mai înființa, cei care au inițiativa privată vin cu un patrimoniu, patrimoniul fondatorilor. Acest patrimoniu al fondatorilor, cu care au venit de acasă, să spunem, crește pe măsură ce universitățile evoluează în timp. Ceea ce a stabilit legea educației – și a corectat o inițiativă care este acum la promulgare este ca acest patrimoniu – este ca acest patrimomiu, la închidere, să nu revină fondatorilor, ci sistemului de învățământ sau statului. Noi am spus când universitatea X va decide să-și închidă porțile, acest patrimoniu va reveni fondatorilor”, a spus Ecaterina Andronescu, în emisiunea GÂNDUL LIVE.

Întrebată dacă s-a făcut o evaluare a acestui patrimoniu, fostul ministru a spus că nu crede că „are cineva evaluarea”.

„Sunt averi care înseamnă mai mult decât patrimoniul universităților private. Nu se gândește nimeni să treacă acest patrimoniu la stat”, a mai comentat Andronescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Android 15 va avea o funcție nouă. Anunțul a fost făcut de Google
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Declarația șocantă a tinerei care și-a văzut tatăl ucis în sectorul 6 din Capitală pentru...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×