C.V. Tudor, contestat la conducerea PRM, partid pe care l-a fondat și îl conduce din 1991

C.V. Tudor, contestat la conducerea PRM, partid pe care l-a fondat și îl conduce din 1991
Publicat: 16/06/2013, 09:23
Actualizat: 25/03/2019, 22:30

Corneliu Vadim Tudor, contestat la conducerea PRM de reprezentanți din 24 de organizații reuniți sâmbătă la Palatul Parlamentului, este fondatorul și liderul acestui partid din 1991, el având însă în ultimii ani, dincolo de a fi europarlamentar, o activitate în viața politică mai puțin vizibilă.

El este membru fondator și președinte al PRM din 1991, reales ulterior în mai multe rânduri în fruntea formațiunii. De altfel, Corneliu Vadim Tudor deține și marca PRM, aceasta fiind înregistrată la OSIM pe numele său, după cum el însuși a declarat.

Vadim Tudor a fost senator în Parlamentul României timp de mai multe legislaturi, începând din 1992, până în 2008, când partidul nu a mai trecut pragul electoral. PRM condus de el a avut în 2000-2004 chiar o reprezentare parlamentară consistentă, însă în 2008 nu a mai reușit intrarea în Parlament.

El declara, în 2008, că „nu are vină, dar are păcatele lui” pentru neintrarea PRM în Parlament. „Sunt vinovat că m-am născut, că sunt naționalist? Firește că am și eu păcatele mele, dar vină nu!”, spunea atunci C.V. Tudor.

Corneliu Vadim Tudor a candidat în mai multe rânduri la alegerile prezidențiale, iar la scrutinul din anul 2000 a ajuns în al doilea tur, cu Ion Iliescu. El a candidat și la ultimele alegeri pentru Președinția României, în 2009, clasându-se al patrulea, după primul tur, cu 5,56% din voturi.

Anul 2000 a reprezentat vârful electoral al lui Corneliu Vadim Tudor și al PRM, atât prin rezultatul obținut la prezidențiale, cât și prin faptul că, la parlamentare, PRM a avut rezultate în jurul a 20 de procente în ambele Camere, deținând în acea legislatură al doilea grup parlamentar ca mărime.

Din 2009, Corneliu Vadim Tudor este europarlamentar. Participând la scrutinul pentru Parlamentul European din vara lui 2009, PRM a obținut 8,65% din voturi. Listele partidului din acele alegeri au fost deschise de Vadim Tudor, urmat de Gigi Becali, acesta din urmă fiind propus candidat pe listele PRM în timp ce se afla în arest preventiv. C.V. Tudor aprecia atunci că Becali – arestat la acea vreme pentru 29 de zile sub acuzația de lipsire de libertate în mod nelegal – se afla pe nedrept în detenție și că finanțatorul Stelei reprezintă „un simbol” și are un suflet curat. Primii trei candidați de pe listele PRM au obținut la acel scrutin mandate în PE.

La ultimele alegeri parlamentare naționale, din 2012, PRM nu a reușit îndeplinirea condiției de prag electoral.

În ultimii ani, PRM s-a confruntat și cu probleme ca evacuarea sediului partidului din strada Emile Zola. În 2011, în urma evenimentelor care au avut loc atunci, procurorii Parchetului instanței supreme au anunțat cercetarea liderului PRM Corneliu Vadim Tudor pentru ultraj și nerespectarea unei hotărâri judecătorești privind evacuarea acelui sediu.

De asemenea, numeroși lideri ai formațiunii au fost excluși sau au părăsit formațiunea în ultimii ani. Printre aceștia, Codrin Ștefănescu sau Lucian Bolcaș.

În aprilie 2011, vicepreședintele Codrin Ștefănescu a anunțat că a demisionat din PRM și, implicit, din toate funcțiile deținute în acest partid, în timp ce liderul formațiunii Corneliu Vadim Tudor a afirmat că el i-a transmis acestuia să plece până nu îl dă afară.

În martie 2010, Lucian Bolcaș, care a deținut funcția de vicepreședinte al formațiunii, a fost exclus din PRM pentru „trădarea intereselor” partidului și pentru declarațiile publice făcute, în contradicție cu deciziile și punctele de vedere ale formațiunii.

Acestea sunt însă doar câteva nume din lunga listă a celor care au plecat din PRM în urma unor conflicte cu liderul formațiunii, despărțirile fiind însoțite adesea de cuvinte grele.

Una dintre cele mai semnificative plecări din PRM este cea a lui Corneliu Ciontu, care, după câteva luni în care îi fusese predată șefia formațiunii, s-a retras din partid, în 2005, alături de mai mulți membri, demisionarii din PRM anunțând ulterior înființarea Partidului Popular.

Stilul de conducere centralizat și reprezentarea publică a formațiunii în jurul liderului său au caracterizat PRM.

În ultima perioadă, vizibilitatea lui Corneliu Vadim Tudor pe scena politică românească a scăzut, iar, pentru prima dată, în acest partid s-a creat o mișcare de contestare a liderului care să ducă la revocarea lui din funcție.

Astfel, reprezentanți din 24 de organizații județene ale PRM au participat sâmbătă la o ședință extraordinară a Consiliului Național, la care s-a decis revocarea președintelui partidului Corneliu Vadim Tudor și a conducerii PRM. De asemenea, s-a hotărât alegerea unui Birou Politic interimar care să asigure conducerea partidului până la organizarea unui congres extraordinar, care ar putea avea loc până cel târziu în toamna acestui an, unde vor fi organizate alegeri pentru funcțiile de președinte, prim-vicepreședinte, vicepreședinții și secretarul general al PRM.

„Ce au făcut ei acolo e nestatutar, e total ilegal, (…) pretind că sunt șefi de filiale, nu sunt așa ceva (…). Pe mine nu mă poate înlocui nimeni din această funcție, chiar și numai pentru simplul motiv că sunt președintele fondator al partidului și marca PRM e înregistrată la OSIM pe numele meu”, a spus însă Corneliu Vadim Tudor, el acuzând și implicarea unor lideri PSD.

Cum se va încheia această situație rămâne de văzut, dar ziua de sâmbătă a marcat o premieră, într-un partid de lider.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice