Dacă a luat bani de la Ghiță, Kovesi trebuie SĂ RĂSPUNDĂ. Cum a aflat Traian Băsescu despre abuzurile de la DNA

Dacă a luat bani de la Ghiță, Kovesi trebuie SĂ RĂSPUNDĂ. Cum a aflat Traian Băsescu despre abuzurile de la DNA
Publicat: 17/02/2019, 23:22
Actualizat: 25/03/2019, 20:01

Traian Băsescu a explicat problemele aducerii în țară a lui Nicolae Popa, după ce SRI a fost informat că acesta se află în Indonezia de către un serviciu partener, nu de Interpol.

„Am văzut posturi care arată fotografii de la ambasada Indoneziei cu delegația condusă de doamna Kovesi.(…) Problema aducerii în țară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă pentru că nu a fost semnalată de Interpol, ci de un serviciu partener, care funcționa și pe teritoriul Indoneziei. A informat SRI, chiar i-a întrebat dacă România e interesată de aducerea în țară, SRI a confirmat interesul.(…) Am discutat cu președintele Indoneziei și l-am rugat să trateze cu celeritate cazul Popa. Apoi la un summit i-am dat doamnei Kovesi o scrisoare să i-o dea președintelui. Scrisoarea a mers sigilată și nu i-am arătat conținutul doamnei Kovesi, dar cred că i-am dat delegației o copie, ca să știe ca bază de discuție,” a povestit Băsescu la România TV.

Fostul președinte spune că a fost informat imediat și nu înțelege de ce acum sunt acuzați cei care l-au adus în țară pe Nicolae Popa.

„M-au informat imediat ce a avut informația (SRI – n.red.). Sigur, atmosfera care s-a creat: hai să îi învinuim pe cei care au îndrăznit să îl aducă pe Popa care a participat la furtul banilor a 300.000 de români. În cele două mandate ale mele, am considerat că e un afront adus statului, atunci când un om se sustrage punerii în aplicare a unei hotărâri definitive și în afară de statele unde erau cei protejați – în Ungaria, de exemplu, acolo nu puteai să te bagi – dar cei care erau solitari, pe cont propriu, a fost o politică a mea să cer statului să îi aducă, pentru că sunt legi care trebuie puse în aplicare.”

Nicolae Popa: Roata se învârtește

Mai devreme, invitat într-o emisiune la Antena 3, fostul director FNINicolae Popa declarase că toți cei implicați în aducerea sa în țară ar trebui să răspundă, se bucura că s-a început cu Laura Codruța Kovesi, dar amintea și de implicarea notorie a fostului președinte Traian Băsescu în procesul de extrădare.

„Cred cu tărie că toate abuzurile și atrocitățile făcute de acest regim toxic trebuie să înceteze, iar reprezentanții săi de frunte – cum este doamna Kovesi, pentru început – să plătească pentru toate fărădelegile făcute în ultimii 12-14 ani. Mai cred, spre deosebire de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, că înțelepciunea populară românească a prevăzut câte un proverb pentru toate situațiile în care te poți afla în viață: ce ție nu-ți place altuia nu-i face. Minciuna are picioare scurte. După plată și răsplată. Roata se învârtește. Cine seamănă vânt culege furtună. Creștinește se spune că nu e bine să te bucuri de răul altuia. Eu sunt ateu,” spunea Popa.

„Mă aștept și la bucurii referitoare și la alte personaje. Implicarea directă a domnului Traian Băsescu este notorie deja. Toți acești domni care au participat la comisia rogatorie în avionul cu care am fost extrădat, care au participat la discuțiile informale cu autoritățile indoneziene, eu cred că ar trebui să răspundă”, spune fostul director FNI.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoarepentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, la alți 10 ani, în legătură cu prăbușirea Fondului Național de Investiții, în urma căreia mai mult de 100.000 de români și-au pierdut banii investiți, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensații. Popa a fost adus în țară, din Jakarta, în anul 2011.

Băsescu: Kovesi va trebui să răspundă, dacă a luat bani de la Ghiță

Fostul președinte Traian Băsescu nu a știut niciodată cu ce a fost adus în țară Nicolae Popa, dar crede că fosta șefă a DNA a făcut cea mai mare eroare dacă i-a cerut bani lui Sebastian Ghiță, care nu era atunci decât un om de afaceri.

„Niciodată nu m-a interesat cu ce vine. Am aflat în dezbaterea publică. Pentru mine era important ca justiția să se înfăptuiască, în rest erau detalii cu ce vine. Am aflat dimineață că a sosit în țară. Comunicatul a fost dat de IGPR sau de MAI. Nu mai știu. De Poliție. Și-a asumat aducerea lui în țară. Au fost două acțiuni suprapuse,” a explicat Băsescu la România TV, dar crede că Kovesi va trebui să răspundă, dacă a luat bani de la Sebastian Ghiță.

„Am aflat că ea fost o operațiune de imagine pentru mine, de la Chiriaci și Abrahami,” ironizează Băsescu. „Țineam așa mult la imaginea mea, că am anunțat reduceri de salarii cu câteva luni înainte. Cred că a fost o suprapunere de activități, nu vreau să o acopăr (pe Kovesi – n.red.). Dacă se probează că a cerut bani de la Ghiță, a făcut cea mai mare eroare și va trebui să răspundă.”

El își amintește că din 2010, era „mare tandrețe” între Kovesi și Ghiță, care se duceau de două ori pe săptămână la întâlniri la K2, alături de Florian Coldea și George Maior.

„Dacă i-a cerut bani lui Ghiță, să răspundă, că nu era treaba lui Ghiță să finanțeze aducerea lui Popa din Indonezia. Dacă atâta a dus-o mintea… Cum să te ducă mintea – că dați-vă seama, Ghiță în 2011 nu era parlamentar. Deci ar fi apelat la un om de afaceri. Asta trebuie legată cu declarația lui Ghiță că, din 2010 se vedea de două ori pe săptămână cu Coldea, Maior în K 2. Deci din 2010 era mare tandrețe. Cea mai mare greșeală pe care o face doamna Kovesi e că nu se duce să vorbească cu procurorul, să îi explice,” crede Băsescu.

Băsescu, către Kovesi:Du-te, femeie, și spune ce ai de spus!

Fostul președinte Traian Băsescu îi reproșează fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, că nu merge în fața procurorilor și a opiniei publice să se apere și face o greșeală dând impresia că fuge de justiție.

„Dânsa nu trebuie să fie ostilă justiției. După mine, a greșit și mediatic. Trebuie să spună da, „mă duc să dau explicații pe toate capetele de acuzare”. Al doilea lucru. Are prezumția de nevinovăție, de aceea până va fi găsită vinovată de o instanță de judecată, ar trebui măcar să nu îi împiedicăm acest parcurs, pentru că e o poziție importantă. Eu așa aș judeca lucrurile. E adevărat. Sunt unii care spun – ea cui i-a acordat prezumția de nevinovăție? Deci ar trebui să nu se prevaleze exact de lucrurile astea și să pună cu demnitate – da, mă duc în fața procurorului. Până la urmă, e colega dânsei care o anchetează. Cum să nu ai încredere în justiție?” se miră Băsescu.

„Dânsa trebuie să fie foarte deschisă și nu să dea impresia că fuge exact de justiție. Cred că dacă află ce am spus, poate reflectează. Du-te, femeie, și spune ce ai de spus! Și în fața procurorului și public. Dar apără-te!”.

Întrebat de situația de la Parchetul General, cu cenzurarea comunicatelor de presă ale Secției de Investigare a Magistraților, de către biroul de presă al instituției, Băsescu a afirmat: „E în neregulă dezinformarea. Adică a tăiat numele. Aduceți-vă aminte cu ce detalii se dădeau – inculpatul X care a făcut un prejudiciu de 300 milioane de euro. Sper să nu meargă până la punctul în care să se decredibilizeze. El, ca procuror mai bătrân și hârșâit, ar trebui să îi spună – „Du-te la procurorul ăla și spune-i. Fată dragă, ție îți arde de sărit în avion și să fugi la Bruxelles? Du-te cu hârtii la procuror.” Refuzând procurorul, nu faci decât să creezi câmp de dezbatere în continuare,” atrage atenția fostul președinte.

Kovesi a devenit procuror general pentru că era foarte tânără și sportivă

Băsescu își amintește motivele pentru care a ales-o pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror general al României, dar crede că i-a lipsit maturitatea și puterea deținută a îmbătat-o.

„În 2006 parcă am numit-o pe doamna Kovesi. După plecarea lui Botoș, următorul procuror general a fost doamna Kovesi. Sigur, lumea uită și e ușor să vii după 14-15 ani să spui – iată domnule ce a făcut. Am făcut două numiri, dar referindu-mă la dânsă, știu că ținea locul dl Sânpetru atunci și am cerut să îmi dea CV și un mic raport de activitate pentru toți procurorii șefi de structuri teritoriale de la DNA și DIICOT și de acolo am ales-o pe câteva criterii.

Unul a fost că era foarte tânără și am spus – merită România un procuror foarte tânăr. Nu avea multe dosare, erau vreo 3-4, rezolvate cu condamnare.

Era și sportivă, un om tare, cu voință și corespundea cu ceea ce credeam că era soluția, să înlocuim oameni mai în vărstă cu unii mai tineri. Se pare cu nu. Și ei și lui Coldea le-a lipsit maturitatea. Cred că i-a îmbătat puterea și e un drog colosal,” a povestit Traian Băsescu, care crede că nu i-ar fi dat lui Kovesi un al doilea mandat la DNA, dacă era în locul lui Klaus Iohannis.

„Atunci am înțeles că, având atâta putere, nu poți să umilești oamenii. Spectacolul atunci a început la DNA. Probabil voia să îi ofere lui Iohannis un spectacol gratuit, dar a fost un spectacol pregătit, aveau lista, pe cine are cu dosare. Eu nu i-aș fi dat al doilea mandat. Cert este că și-a câștigat al doilea mandat cu un spectacol dizgrațios,” apreciază Băsescu.

Băsescu: A fost un comportament de stat mafiot

Traian Băsescu reafirmă că niciodată nu a intervenit în vreun dosar penal, nici măcar pentru fratele său și a fost îngrozit de modul în care Livia Stanciu și Laura Codruța Kovesi s-au comportat cu Mariana Rarinca.

„Nu am niciun dubiu că au fost oameni listați să fie eliminați, nu am să îi pomenesc, pentru că nu am informația decât sporadic, pe ici, pe colo. Sunt și oameni care au fost vizați să fie îndepărtați. Eu nu văd o logică. Eu, după ce s-a întâmplat cu doamna Rarinca – pe care nu o cunosc – dar am văzut că, după ce a fost achitată, așa a tăbărât Kovesi și Livia Stanciu pe ea, încât a fost condamnată. A fost un comportament de stat mafiot. Ce interes ai ca tu, Kovesi, să ceri recurs în anulare? Condamnați un om. Atunci m-a îngrozit ce au putut să facă cele două doamne,” afirmă fostul președinte al României.

„Au fost mulți oameni ținuți în arest cu brutalitate, iar problema acum, mă uit la câți se bucură și practic, mesajul lor este de a demola toată justiția. Dau o replică: Băsescu a aprobat Codul penal. Codul Penal a stat într-o comisie în perioada lui Victor Ponta. Codurile, să nu creadă cineva că le-a lucrat Băsescu la Cotroceni. Nu, cei mai mari profesori universitari, au fost 10 milioane de euro de la Banca Mondială pentru ca acești mari profesori, avocați de renume, au fost bine plătiți să scrie acele Coduri.”

Băsescu declară că nu a intervenit niciodată pentru un dosar penal și se întreabă când au început abuzurile.

„Ce vă pot garanta e că niciodată nu am cerut unui procuror sau judecător să facă sau să nu facă un dosar. Nici măcar pentru fratele meu nu am intervenit. Nu vreau să mă plâng. Nu vreau să vorbesc despre familia mea pe tema asta, pentru că nu cred că e cazul să mă plâng, dar vă spun altceva. Pe mine mă deranjează, nu aș spune că e un deranj neapărat, mă impresionează neplăcut cei care ar vrea să demoleze justiția și să ajunge unde? În 2004, unde se stabilea în Kiseleff și îi face dosar lui Băsescu, lui ăla sau lui ăla? Abuzurile s-au produs în general la DNA, nu la celelalte structuri de parchete, unde procurorii au lucrat în treaba lor, dar DNA s-a confirmat că a mers pe înscenări. Vin și spun. De când au început? În timpul lui Morar nu au fost astfel de înscenări,” afirmă Băsescu.

„Eu am dubii legat de cumetriile astea, participările unde se întâlnea dl Ponta, Maior, Coldea. Am aflat după ce am încheiat mandatul. Cel care trebuia să mă informeze era acolo. Nu știu de ce trebuiau să se întâlnească așa des la K1, K2.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția