Dacian Cioloș despre o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis: „Nu cred că o suspendare l-ar face pe președinte mai activ”

Dacian Cioloș despre o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis: „Nu cred că o suspendare l-ar face pe președinte mai activ”
Dacian Ciolos
Publicat: 10/09/2021, 18:27

Dacian Cioloș a declarat vineri la Cluj că cea mai bună modalitate prin care USR PLUS se poate asigura că vor fi făcute reforme e ca formațiunea politică să propună viitorul premier. În ce privește un posibil demers pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, liderul USR PLUS a răspuns criptic: „nu cred că o suspendare l-ar face pe președinte mai activ”. 

În caz contrar, dacă reformele nu vor fi garantate de un premier al USR PLUS, formațiunea politică ar trebui să treacă în Opoziție, a mai spus Cioloș într-o dezbatere cu ceilalți candidați la șefia USR PLUS, Dan Barna și Irinel Darău.

Întrebat ce face președintele pentru a rezolva această criză politică după ce USR-PLUS a decis să iasă de la guvernare, Dacian Cioloș și-a exprimat poziția cu privire la un posibil demers de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

”Lansez o ideee care poate părea provocatoare: cea mai bună modalitate prin care să ne asigurăm că putem face reforme e să le spunem celor de la PNL și UDMR să facem noi o propunere de premier care să își asume reformele în numele guvernului. Este Putere de împărțit, Parlamentul, Senatul, Camera Deputaților, astfel că poate exista echilibru de putere. Dacă nu vom avea garanția că putem face reforme, decât să fim un partid umbră al PNL care face ce vrea cu noi, mai bine ne gândim la Opoziție. Anticipatele nu depind doar de noi”, a spus Cioloș.

El și-a întărit declarația câteva minute mai târziu: ”Noi dacă intrăm din nou la guvernare alături de PNL nu este că recâștigăm încrederea în PNL, ci că facem tot ce ținem de noi să aplicăm agenda de reforme. Dacă putem mergem la guvernare, dacă nu – mergem în opoziție. Există sau posibilitatea unei coaliții precum cea de până acum, sau posibilitatea unei colaborări PSD și PNL sau alegeri anticipate. Eu aș începe cu varianta construirii coaliției de guvernare, dar USR PLUS dacă intrăm în jocul acesta ar trebui să aibă garanții că putem face reforme sau încă o dată să punem pe masă un premier de USR PLUS”.

Cei trei candidați la șefia USR PLUS au respins o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis, răspunzând la o întrebare adresată de moderatul dezbaterii.

Președintele și prin Constituție ar trebui să joace un rol de moderator, să aducă la aceeași masă coaliția în cazul de față și mă aștept ca presedintele să joace acest rol, crede Dacian Cioloș.

„Nu sunt adeptul unei abordări agresive, violente, știm unde s-a ajuns cu suspendările de preeșdinți din trecut, mai mult s-au creat alte probleme. Eu sper ca președintele să-și asume mai mult acest rol, lucru care nu s-a întâmplat prea mult în ultima perioadă, mai mult, USR PLUS a fost tras de urechi. Președintele trebuie să aleagă dacă vrea să joace un rol activ în criză sau nu. Nu cred că o suspendare l-ar face pe președinte mai activ”, a mai precizat liderul USR PLUS.

La rândul său, Irinel Darău spune că nu crede că că ar trebui să se intre pe teritoriul suspendării, însă nici că că „ar trebui să îl menajăm în continuare pe Iohannis, ne apropiem de prezidențialele din 2024. Mi-aș dori să avem profilul de partid prezdențiabil, să îl concurăm pe actualul președinte încă de acum.”

Dan Barna a răspuns și el că vrea ca USR PLUS să iasă „din logica în care ne plângem că nu ajută președintele”.

„Am intrat într-un mediu politic care nu ne susține, știam că îi vom produce teribile neplăceri, cum se întâmplă și acum. Nu cred că perspectiva suspendării președintelui chiar este pe bune o linie în care să credem. Noi rebuie să rămânem fermi pe reforme și să confirmăm speranța aceasta pe care am adus-o înapoi românilor. Speranța că ne vor ajuta celelalte componente ale sistemului politic e una naivă și USR PLUS a arătat că a trecut de naivitate”, a spus Barna.

Candidații la funcția de președinte al USR PLUS, Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău s-au întâlnit vineri, 10 septembrie, de la ora 16.00, la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, într-o dezbatere organizată de filiala județeană Cluj a USR PLUS. Dezbaterea precede apropiatele alegeri interne pentru stabilirea conducerii la nivel național a partidului.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA