Dacian Cioloș: Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen. O tensionare a situației nu ne va ajuta în atingerea obiectivelor

Dacian Cioloș: Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen. O tensionare a situației nu ne va ajuta în atingerea obiectivelor
Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/10/2022, 14:00

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș a postat vineri un mesaj pe pagina sa de Facebook referitor la votul din Parlamentul olandez cu privire la aderarea României la Schengen.

Acesta susține că aderarea la Schengen reprezintă o prioritate pentru România și face apel la o „disociere între speculațiile politice sau interesele particulare ale unor partide din țările Uniunii Europene și politica europeană a fiecărei țări”.

„Intrarea în Schengen este o prioritate națională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate și echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism și naționalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar și pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând.

În privința votului pe care parlamentarii olandezi l-au dat pe tema aderării României la Spațiul Schengen, haideți să facem o disociere între speculațiile politice sau interesele particulare ale unor partide din țările Uniunii Europene și politica europeană a fiecărei țări. Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanții Olandei îl vor da în Consiliul de miniștri al UE atunci când se va decide aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen”, scrie Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș: O tensionare a situației nu ne va ajuta

Mai mult, fostul premier face apel la calm și susține că o eventuală tensionare a situației nu va ajuta în niciun fel România în demersul său de integrare în spațiul Schengen.

„Am înțeles că parlamentarii olandezi își doresc să primească informații suplimentare din partea propriului guvern. Eu unul aș vrea să înțeleg mai bine ce anume își dorește să afle guvernul olandez de la autoritățile române și, în ceea ce ne privește pe noi, cei de la REPER, parlamentari și europarlamentari români, suntem gata să le oferim orice clarificare își doresc, într-o deplină transparență a angajamentelor noastre europene. Ne place să credem că aceeași atitudine o vor avea și restul partidelor din Parlamentul României, precum și Guvernul, împreună cu Președinția României.

O tensionare a situației nu ne va ajuta în atingerea obiectivelor și poate duce la rezultate imposibil de evaluat în acest moment. Discuțiile despre răzbunări, controale sau măsuri punitive pe care diverși politicieni români încearcă să le sugereze la adresa unor companii olandeze nu dau rezultate și pe termen lung se pot întoarce împotriva noastră”, mai spune Cioloș.

„Orice derapaj în ceea ce privește integrarea României în Spațiul Schengen va fi plătit prin crize majore și hrănirea mișcărilor populiste”

De asemenea, Dacian Cioloș spune că unele forțe politice din unele state europene încearcă să se folosească de astfel de situații, fapt nepermis, în opinia acestuia.

Mai mult, fostul premier susține că Olanda nu are niciun fel de argument pentru a împiedica aderarea României la Schengen.

„În aceeași măsură, speculațiile unor forțe politice din țări europene care încearcă să își rezolve probleme interne folosindu-se de situații specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise. Orice derapaj în ceea ce privește integrarea României în Spațiul Schengen va fi plătit prin crize majore și hrănirea mișcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice.

Sper ca fiecare politician responsabil, implicat în acest proces prin natura funcției pe care o deține, să reacționeze echilibrat și cu gândul la protejarea construcției europene.

Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen și le-am spus asta ferm de fiecare dată și europarlamentarilor olandezi, și premierului Rutte. Voi face asta în continuare”, mai spune Dacian Cioloș.

Europarlamentar olandez, despre rezoluția Parlamentului: ”Regret profund”

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

„Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge Parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.r.).

Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din Guvern nu doresc acest lucru”, a declarat Sophia in’T Veld.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?