VIDEO | Dan Barna: „Este timpul să ne privim părinții în ochi și să acceptăm că actualul sistem de pensii nu va mai fi sustenabil și funcțional mai mult de 8-10 ani”

VIDEO | Dan Barna: „Este timpul să ne privim părinții în ochi și să acceptăm că actualul sistem de pensii nu va mai fi sustenabil și funcțional mai mult de 8-10 ani”
Dan Barna
Publicat: 03/06/2021, 22:53
Actualizat: 04/06/2021, 12:22

Vicepremierul Dan Barna a spus joi, la Digi 24, că actualul sistem de pensii nu mai poate funcționa mai mult de 8-10 ani, de aceea este fundamental să existe o nouă lege a pensiilor, care să fie aplicată în următorii doi-trei ani. În noua lege va exista o formulă predictibilă de creștere a pensiilor, iar fiecare persoană va ști cum va evolua pensia lui în următorii 10-15 ani, a precizat co-președintele USR PLUS.

”Este timpul să ne privim părinții în ochi și copiii în ochi și în viitor și să acceptăm faptul că actulul sistem de pensii nu va putea să rămână sustenabil și funcțional mai mult de 8-10 ani de acum înainte, din diferite motive de demografie”, a afirmat Dan Barna, co-președintele USR PLUS.

Barna a precizat că o problemă pentru bugetul de pensii o reprezintă și sumele alocate pensiilor speciale și a criticat respingerea eliminării pensiilor speciale pentru primari, în Comisia pentru drepturile omului.

„Avem problema pensiilor speciale și am văzut astăzi (joi – n.r.) în Parlament că, din păcate, în Comisia pentru drepturile omului, doar USR PLUS și încă doi parlamentari de la paride mai mici au susținut această inițiativa de eliminare a pensiilor speciale pentru primari, restul s-au abținut, adică și PNL și PSD au fost solidari în vot de abținere, iar inițiativa a fost respinsă”, a spus Dan Barna.

Liderul USR PLU a adăugat că, dacă în Coaliție, toată lumea susține eliminarea pensiilor speciale, la votul din Parlament, USR PLUS rămâne singur.

Întrebat este cel mai complicat subiect de rezolvat în problema pensiilor, Dan Barna a spus că cel mai dificil este să se găsească o formulă predictibilă pentru creșterea pensiilor, într-o nouă lege.

„În PNRR ne-am asumat că vom face legea pensiilor găsind o formulă predictibilă de creștere a pensiilor, adică orice cetățean să știe foarte clar, atunci când iese la pensie, cum va evolua pensia în următorii 5- 10 ani. Este un demers dificil, dar este un demers pe care ni l-am asumat pentru că nu avem altă soluție. Banii aceia europeni – aproape 30 de miliarde de euro – care vor veni în România doar în măsură în care realizăm această reforma”, a mai spus Dan Barna.

Noul sistem de pensii trebuie implementat în următorii doi-trei ani, a subliniat Barna, explicând din nou de ce trebuie eliminate pensiile speciale, care pun presiune pe bugetul de pensii.

„Anul trecut au fost 16 miliarde de lei mutați din bugetul statului în bugetul de pensii, anul acesta va fi probabil cu un miliard în plus, vor fi 17 miliarde de lei. Sunt sume uriașe care în momentul de față sunt bani mutați de la dezvoltare la bugetul de pensii”, a susținut Barna.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York