Dan Mihalache, drum liber către Londra

Dan Mihalache, drum liber către Londra
Publicat: 11/04/2016, 14:20

„Mă încearcă o oarecare emoție să mă aflu în această sală”, a spus Dan Mihalache la începutul audierilor.

El le-a explicat parlamentarilor din Comisiile reunite că mandatul său la Londra se va axa pe trei direcții: aprofundarea componentei economice a Parteneriatului Strategic, comunitatea de români din Marea Britanie și poziționarea față de referendumul pe tema ieșirii din Uniunea Europeană.

Mihalache a spus că Parteneriatul Strategic funcționează „excelent” pe dimensiunea politică, cea de strategie militară și cea care ține de serviciile de informații. De asemenea, România și Marea Britanie au poziții comune din acest punct de vedere și în ceea ce privește vecinătatea estică, iar componenta politică rămâne esențială, a subliniat el.

„Putem în acest mandat să updatăm zona de Parteneriat strategic din perspectivă economică. 2015 a fost un an bun din punctul de vedere al relațiilor bilaterale, schimburile comerciale au crescut, este un spațiu de extindere pe care un ambasador în Marea Britanie trebuie să-l valorifice”, a mai precizat Mihalache la audieri.

De asemenea, consilierul prezidențial a subliniat că o „temă de mandat importantă” este comunitatea de români care trăiesc în Marea Britanie – 170.000 de persoane înregistrate, însă numărul acestora este mult mai mare. „După 11 ianuarie 2014 a fost o creștere a comunității pe fondul schimbării fluxurilor de migrație din Spania și Italia către Marea Britanie”, a adăugat el.

Totodată, o parte importantă a mandatului său va consta în îmbunătățirea serviciilor consulare, în special prin operaționalizarea Consulatului din Manchester, care constituie o prioritate pentru că se va ridica presiunea care există în momentul de față asupra serviciilor consulare de la Londra, a mai spus Mihalache, subliniind că este necesar sprijinul ministerului de Externe.

Dan Mihalache a mai adăugat că o treia componentă importantă a mandatului său va fi urmărirea pozițioării față de „cel mai controversat eveniment din Regatul Unit”, adică referendumul pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Este dificil să facem evaluări, vom trăi o epocă interesantă”, a conchis Mihalache.

Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidențial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declarații controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, șef al Departamanetului de Analiză Politică și Comunicare al PNL și a coordonat campania electorală pentru președintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat și campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 – 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București 1994 și doctor în Științe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare.

Fost consilier al lui Adrian Năstase și a lui Crin Antonescu, secretar general adjunct al Guvernului Ponta, Dan Mihalache este un personaj controversat, el ajungând în centrul unui scandal cu implicații diplomatice ca urmare a declarației că dacă parteneriatul strategic cu SUA depinde de Agenția Națională de Integritate – care a stabilit că în perioada 10 mai – 8 iunie 2012 a fost în incompatibilitate – atunci „mai bine fără”, pentru că îl ”lasă rece”.

Dan Mihalache a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în Serbia, la jumătatea lunii iulie 2015. Ulterior în presă au apărut fotografii în care Dan Mihalache apare dormind în timpul întâlnirii cu delegația sârbă.

Recent, consilierul prezidențial a declarat, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ”să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație” este politica externă a țării noastre. „Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație e politica externă a României pentru că există și asemenea tentații a unor actori politici, a unor analiști politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înșine, iertați-mi cuvântul neacademic, mai proști decât suntem”, a susținut Dan Mihalache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului