Deputat la deputat nu-și scoate Ochi

Publicat: 29/04/2015, 17:23

Deputatul PSD Ion Ochi nu va putea ajunge în fața unui judecător de drepturi și libertăți, asta pentru că deputații au respins solicitarea procurorilor DNA de a încuviința reținerea și arestarea sa preventivă. La final, doar 108 deputați au votat „pentru”, în timp ce 152 s-au pronunțat „împotrivă”.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, dar și a Statutului senatorilor și deputaților, pentru ca o astfel de cerere să fie aprobată, era nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți. În plenul de miercuri, au fost prezenți 276 de deputați, ceea ce înseamnă că ar fi fost nevoie de 139 de voturi.

În cadrul dezbaterilor, Ion Ochi a fost singurul care a luat cuvântul. Deputatul PSD le-a vorbit colegilor săi despre cât de „trist este să ajungi în fața Parlamentului, să fii nevoit să te dezvinovățești atunci când ești nevinovat”.

Ca parlamentar, a mai spus pesedistul, nu va fi niciodată de acord ca arestarea preventivă să fie o regulă, și nu o excepție.

„Mă întreb oare ce s-a întâmplat acum, dacă atunci s-a decis neînceperea urmăririi penale, ce s-a întâmplat acum de sunt bun de legat? Cât am fost vicepreședinte la Consiliul Județean, am respectat legile am considerat că ce e bine pentru toți, e bine pentru fiecare. Am rămas un om cinstit, un om onest. Nu doresc nimănui dificultăți și tulburări chinuitoare. Am toată deschiderea față de justiție. Nu consider că este un gest de curaj să mergi în fața instanței, ci e un gest de normalitate. Ca parlamentar, când vine vorba despre libertatea unui om, nu voi fi niciodată de acord ca excepția să devină regulă”, a declarat Ion Ochi, în plenul Camerei Deputaților.

Cum a ajuns Ion Ochi în vizorul DNA

Procurorii anticorupție au cerut reținerea și arestarea preventivă a deputatului PSD Ion Ochi, acesta fiind acuzat de luare de mită și abuz în seriviciu.

El este suspectat că în perioada în care a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, a luat mită de 490.000 de lei, încredințând un contract de asfaltare cu dedicație.

DNA îl acuză pe Ochi că, în a doua jumătate a anului 2011, când acesta era vicepreședinte al CJ Brașov, ar fi convenit cu omul de afaceri Dorin Cristian Nica ca firma acestuia să execute lucrări de reparație a drumului județean 112D (Prejmer – Lunca Câlnicului). „Prin aceasta, a urmărit obținerea de foloase materiale necuvenite, precum și de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfășoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a și devenit deputat)”, susține DNA.

Firma respectivă a executat 60% din lucrări fără să existe vreun contract cu CJ Brașov sau cerințe tehnice. Înțelegerea dintre Ochi și omul de afaceri a fost ca firma acestuia să achiziționeze materialele de construcție de la firma lui Ion Ochi, de unde și acuzația de luare de mită. Firma deputatului Ochi a primit 490.000 de lei de la firma lui Nica, pentru „agregate minerale”, conform DNA. Banii au fost remiși abia după ce firma lui Nica a primit banii de la CJ Brașov, deci șpaga s-a plătit practic din banii publici.

Pentru a putea deconta lucrările de la bugetul CJ Brașov, s-a organizat o licitație-fantomă, arată DNA. Firma lui Nica a participat la „o procedură formală de achiziție publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câștigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deși oferta depusă nu a fost în realitate analizată”, conform DNA.

Pentru a se asigura că firma lui Nica iese câștigătoare, Ion Ochi i-ar fi determinat pe ceilalți participanți la licitație, care au contestat procedura de achiziție, să-și retragă plângerile, susține DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Câți bani cere Florin Ristei pentru o oră de cântat: "Dacă auziți vreodată prețuri din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A existat cu adevărat Calul Troian?