Deputații au respins cererea lui Iohannis pe Codul Silvic. Ce soluție de urgență le-a cerut premierul Ponta pesediștilor înainte de votul final

Publicat: 20/05/2015, 16:25
Actualizat: 20/05/2015, 19:36

Camera Deputaților a respins, miercuri, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic, adoptând, cu 218 voturi „pentru”, 11 „abțineri” și 95 „împotrivă”, legea în forma inițială.

Pesediștii au decis luni în grupul parlamentar să respingă și la ședința de vot final din Camera Deputaților cererea de reexaminare a Codului Silvic trimisă de președintele Klaus Iohannis. Prezent la ședința de grup, premierul Victor Ponta le-a cerut specialiștilor din PSD, dar și celor de la Ministerul Mediului să găsească o soluție prin care să se elimine orice suspiciune că după adoptarea noului Cod Silvic pădurile mai mici de zece hectare pot să fie defrișate.

Discuția aprinsă în PSD a plecat de la faptul că în noul Cod Silvic obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice apare doar pentru proprietățile de fond forestier mai mari de zece hectare.

„Această reglementare se constituie într-o premisă a unei măsuri legislative discriminatorii între diferite categorii de proprietari. Totodată, aplicarea acestei dispoziții care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii pădurilor, ar putea antrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuității, eficacității funcționării și conservării pădurilor”, se menționează în cererea de reexaminare trimisă de președintele Iohannis Parlamentului.

PNL susține că prin această prevedere din noul Cod Silvic, 1,2 milioane de hectare de pădure vor fi scoase din fondul forestier. Liberalii au anunțat prin fostul ministru delegat al Pădurilor, Lucia Varga, că dacă pesediștii sunt de acord cu modificarea acestui articol, vor vota și ei noul Cod Silvic.

Mai multe ONG-uri i-au transmis și ele îngrijorarea premierului Victor Ponta despre acest articol.

Premierul Ponta a avut o discuție luni la grup cu deputata Doina Pană, inițiatoare a noului Cod Silvic în calitate de ministru, și i-a cerut modificarea articolului referitor la întocmirea așezămintelor silvice. Doina Pană i-a spus premierului că forma noului Cod Silvic este cea corectă și că nu vor apărea defrișări după adoptarea sa. Mai mult, deputata i-a explicat premierului Ponta că ar costa foarte mult ca proprietarii de păduri mai mici de zece hectare să fie obligați la realizarea așezămintelor silvice.

O soluție propusă din interiorul grupului PSD a fost legată de studiul sumar al așezămintelor silvice, care ar avea nevoie de mai puține autorizații.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că după ce va fi respinsă cererea de reexaminare trimisă de președintele Klaus Iohannis, în Parlament se va veni cu un proiect legislativ, plecat pe filieră guvernamentală, în care se va prevede limitarea exporturilor pentru o perioadă de șase luni.

În acest proiect privind limitarea exporturilor, se va introduce și soluția găsită de pesediști pentru pădurile mai mici de zece hectare pentru a se elimina orice discuție despre posibilitatea defrișării acestora.

Premierul Ponta a anunțat că se gândește să nu mai dea Ordonanță de Urgență pe limitarea exporturilor, ci proiectul legislativ să treacă în două-trei săptămâni prin procedura parlamentară.

PNL va cere astăzi, la ședința de vot final, retrimiterea la comisii a noului Cod Silvic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?