Deputații mai dau un bonus bugetarilor. Cine sunt câștigătorii noilor majorări de salarii decise în Parlament

Deputații mai dau un bonus bugetarilor. Cine sunt câștigătorii noilor majorări de salarii decise în Parlament
Publicat: 15/05/2017, 20:05

„Începând cu luna iunie 2017 se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici și mijlocii și cooperație, personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, agențiilor județene pentru protecția mediului și gărzilor naționale de mediu și Administrației rezervației biosferei Delta Dunării, personalul din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorului”, potrivit unui amendament adus legii pentru aprobarea OUG nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

PNL s-a abținut de la vot, criticând faptul că nu este precizat impactul bugetar al acestor majorări, deși majoritatea PSD-ALDE din comisiile reunite a refuzat să voteze un amendament care prevedea ca studenții să primească burse în perioada vacanței, invocând absența impactului bugetar al acestei măsuri.

Deputatul PSD, Adrian Solomon, i-a îndemnat pe liberali să conteste la CCR amendamentul, așa cum a făcut și Guvernul Cioloș, precizând că CCR a admis sesizarea tehnocraților, spre „ghinionul” bugetarilor vizați de majorările salariale.

„(Impactul bugetar este -n.r.) la fel ca anul trecut. Acum nu mai este Guvernul să îl conteste la Curte. Dacă vreți faceți dumneavoastră și o să vă atrageți laudele alegătorilor din teritoriu. Anul trecut acea lege a contestat-o la Curte Guvernul Cioloș și a avut câștig de cauză. Pe altele le-a pierdut. Acolo, cei din mediu au avut ghinoin, dar și noi am avut avut ghinion”, a spus Adrian Solomon.

Adrian Solomon și Marcel Ciolacu au propus și noi reglementări menite să majoreze cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică și siguranță națională, amendamentul fiind asumat de toți membrii comisiilor – PSD, ALDE, PNL și minorități, cu excepția USR.

„Începând cu luna iunie 2017 personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, numai medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, indiferent de funcția pe care este sunt încadrați, pot opta în locul soldei de funcție sau salariului de funcție, gradațiilor și soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcție echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupațională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deținut”, potrivit amendamentului citit de Adrian Solomon și supus votului comisiilor.

Deputații au decis și ca „ajutorul la trecerea în rezervă sau în retargere, ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia și alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului prevăzut la alineatul 1 se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, polițist, funcționar public cu statut special din stemul adrminitrației penitenciarelor corespunzătoare funcțiilor încadrate potrivit legii”.

Adrian Solomon a explicat că, în prezent, este o diferență de salarizare pentru medicii militari în raport cu cei civili.

„Ei vor să aibă salariul de acolo, evident, păstrându-și statutul de militar pentru că este un statut special au dreptul să se încadreze și în legea pensiilor 223. În momentul în care vor trece pe acea grilă de salarizare din civil vor putea să aibă niște pensii exagerat de mari. De aceea se impune acest al doilea articol, până la intrarea în vigoare a legii salarizării, care va regla și situația aceasta”, a susținut Solomon.

Adrian Solomon a susținut că „este vorba despre o mărire în medie cu 25 %”.

„Nu este exagerată, dar este o diferență supărătoare (…)”, a spus Solomon.

La rândul său, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a afirmat că nu tot medicii din penitenciare merită un astfel de tratament.

„Nu știu dacă ați stat de vorbă cu deținuți și dacă v-au povestit cum se poartă medicii cu ei (…) și să vedem în ce măsură merită ei tratamentul acesta, unii dintre ei”, a spus Varujan Vosganian.

În replică, Adrian Solomon l-a invitat pe Vosganian să viziteze împreună penitenciarele.

„Nu am avut bucuria asta, dar poate facem împreună o vizită să vedem și noi sistemul penitenciar”, a spus Solomon.

Camera Deputaților este for decizional. Proiectul de lege ar urma să fie supus votului final în ședința plenului Camerei Deputaților de marți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
×