Deputatul USL Marian Enache a făcut o lege pentru ZIUA PRIMARULUI: când pică sărbătoarea și cum vor fi TVR și Radioul martori la fericitul eveniment. EXCLUSIV

Publicat: 22/04/2013, 17:40
Actualizat: 07/08/2015, 22:43

Pandemia inițiativelor entuziaste face ravagii printre aleși. Un parlamentar al puterii a depus zilele trecute la Senat un proiect de lege prin care propune ca pe 18 februarie să se sărbătorească la nivel național Ziua Primarului. Cum deputatul Marian Enache, căci despre el este vorba, ar da liber la „manifestări și acțiuni publice dedicate”, primarii au deja idei: „o competiție sportivă, un minifestival de teatru, un concurs de tinere talente”.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 în România: ce fac de ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 elevii din Tulcea. ZIUA PĂMÂNTULUI, motiv de sărbătoare și pentru Google. VIDEO

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 Google Doodle. Observă surprizele de ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 din logo-ul Google. VIDEO

ZIUA PĂMÂNTULUI 2013, sărbătorită astăzi de Google printr-un Doodle. ZIUA PĂMÂNTULUI: cum a apărut și unde se sărbătorește. De ZIUA PĂMÂNTULUI, descoperă minunile naturii din logo-ul Google. VIDEOMai mult, inițiatorul s-a gândit să pună obligatoriu pe agenda TVR și a radioului public din ziua respectivă transmiterea serbărilor locale. „Dacă Parlamentul stabilește, sigur că se poate”, explică pentru gândul deputatul Enache.

Ce este primarul și când se sărbătorește

Intențiile deputatului UNPR, ales la Neamț sub sigla USL, vin din „considerente percepute în mod nemijlocit”: rolul primarului încă neconștientizat de cetățeni. „Am considerat că e util să stabilim prin lege o zi distinctă, datorită unor considerente pe care le-am perceput în mod nemijlocit. Am avut în vedere rolul primarului în îndeplinirea sarcinilor tot mai complexe, mai ales în perspectiva regionalizării și a modificării Constituției. Merită să fie marcat printr-o zi distinctă. Ar fi și un eveniment pentru comunitate. Am vrut să evidențiez pentru conștiința publică responsabilitatea primarului. De ce nu? Cu ce îi deranjează pe cetățeni dacă consacrăm la nivel național o zi distinctă a primarului?”, se întreabă Marian Enache.

Expunerea de motive semnată de inițiator cuprinde și definiția primarului: „Primarul este reprezentantul statului în unitatea administrativ-teritorială în care este ales de către membrii comunității de conducere a serviciilor publice locale”.

Sursa foto: Camera Deputaților

Trei articole de lege descriu în linii mari cum ar arăta Ziua Primarului, o sărbătoare „a activității și a recunoașterii acesteia de către cetățeni”, cum spune deputatul. În primul se stabilește ziua. Mai exact, 18 februarie, an de an. „Ziua de 18 – parcă așa am trecut – februarie este ziua în care au fost primele alegeri locale în 1926”, se justifică inițiatorul.

Unii primari au primit cu bucurie vestea. De pildă, primarul de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, salută inițiativa lui Enache, dar speră, poate, la mai mult. „Ehehe, pe 23 aprilie e ziua mea, fac 60 de ani și e și Sfântul Gheorghe, cred că de asta”, s-a arătat entuziast primarul, crezând inițial că sărbătoarea locală va pica simultan cu aniversarea fiecărui edil în parte. „Aha, da, am înțeles greșit”, s-a repliat el însă, primind vestea deschis, chiar dacă vine dinspre adversarii politici: „Eu n-am nicio problemă, dar să nu se interpreteze ca un festivism”.

Gheorghe Ștefan (PDL): „Poți face un minisfestival de teatru, un concurs de talente”

O întrebare se ridică însă: „Dar ce să faci fără festivism? Tot trebuie să faci niște manifestări. Ce să facă un primar de Ziua Primarului? Să stea în casă și să nu de ducă la serviciu?”, închipuie Gheorghe Ștefan un prim scenariu.

Răspunsul lui Enache vine în propunerea de lege, la articolul 2, care instituie „manifestări și acțiuni publice dedicate”. Opțional, dacă au și banii. Cu două mandate în spate, Gheorghe Ștefan are deja idei: „Poți să faci o competiție sportivă, un minifestival de teatru, un concurs de tinere talente, dar trebuie să găsești sponsori. Nu poți să faci serbări din taxele oamenilor”, spune primarul.

Inițiatorul cere însă mai degrabă sobrietate. „Nu-i vorba de divertisment sau de festivitate. Am și scris în lege „pot organiza”. M-am gândit dacă există posibilități financiare. E vorba despre dialog și de a prezenta activitatea primarului. De pildă, prin dezbateri publice. Acum, primarul poate să o înțeleagă în orice cheie, dar eu la asta mă refer”, spune Enache, fără a punea pune opreliști la grătare, serbări câmpenești sau spectacole.

TVR și SRR, martore la Ziua Primarului

Ultimul articol din propunerea de lege aduce și instituțiile de presă subvenționate de stat, la Ziua Primarului, cu obligația de a face cunoscute „manifestările și acțiunile publice dedicate”. „Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor include în programele lor emisiuni dedicate zilei primarului”, se arată în inițiativa lui Enache.

Sursa foto: Camera Deputaților

Mai exact, explică deputatul, „TVR și SRR vor face referințe că ziua respectivă este declarată Ziua Primarului, lucruri de genul ăsta. Vor informa publicul”. Întrebat însă dacă Parlamentul poate impune prin lege posturilor publice de radio și tv ce să includă în emisiuni, Marian Enache a răspuns convins: „Dacă există o lege oficială, trebuie, vor trebui să facă acest lucru. Dacă Parlamentul stabilește, sigur că se poate„.

Pentru Gheorghe Ștefan problema este însă în altă parte. „Eu n-aș face așa. Sunt 3.000 de primari. Ce faci? Dai 3.000 de primari la televizor? Nu. Intră Oprescu și ăia de la București și pe ceilalți îi neglijezi, nu? E de analizat aici”, spune primarul PDL.

Dumitru Buzatu (PSD): „Să fie și o zi a reprezentantului sătesc atunci, dar să nu degenereze în muncă”

Din tabăra președinților de Consilii Județene, Ziua Primarului nu se vede însă prea bine. „Eu, dacă ar fi să iau ca atare o astfel de inițiativă, zic ar trebui să facem o zi a primarului, o zi a consilierului județean, o zi a președintelui de Consiliu Județean, o zi a reprezentantului sătesc și să lăsăm un final deschis, ca la filmele bune, acestui proiect și ori de câte ori cineva are chef să înființeze o zi din asta să o facă pe loc, dar nu care cumva să degenereze în muncă”, a comentat, ironic, pentru gândul Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Un motiv pentru astfel de legi există însă. „Unii tânjesc după asta, altfel n-ar fi venit domnul Enache cu așa o idee. E o cunoștință veche de-a mea, cred că a pățit ceva. E un jurist eminent. Îndreaptă-te, dom”le, spre domeniul muncii, spre legea șomajului, nu face ziua primarului. Suntem plini de inițiative hazlii”, spune Buzatu.

Ideea lui Marian Enache nu este însă singulară. Recent, liderul PNL Suceava, Alexandru Băișanu, a anunțat că a depus în Parlament o propunere legislativă pentru declararea la nivel național a zilei de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei. Deputatul PSD Bogdan Diaconu vrea ca 9 mai să fie Ziua Parlamentului declarată liberă, iar în urmă cu o lună a fost adoptat și mai vechiul proiect de lege prin care 31 august devine Ziua Limbii Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu