DISCURSUL LUI TRAIAN BĂSESCU. „Cred că este în interesul nostru al tuturor să părăsim retorica dublă”. VIDEO

Publicat: 17/10/2012, 22:33
Actualizat: 29/09/2018, 13:15

Președintele Traian Băsescu a făcut un apel, în discursul de la Congresul PPE, privind prioritizarea de către liderii statelor UE a folosirii lucrătorilor din România și Bulgaria, înaintea imigranților din exteriorul UE.

„Doresc să atrag atenția asupra faptului că înainte de a ne uita la rezervorul de forță de muncă din exteriorul Uniunii Europene, ar trebui să exploatăm în mod eficient toate resursele de care dispunem în interiorul acesteia. Rămân cel puțin două bazine de forță de muncă insuficient valorificate la nivelul Uniunii. În primul rând, lucrătorii din România și Bulgaria, care sunt împiedicați să aibă acces liber la piața forței de muncă din 9 state membre până la sfârșitul anului 2013. În al doilea rând, în contextul unei problematici cu mult mai complexe, forța de muncă din cadrul comunităților de etnie romă care se află pe teritoriile mai multor state membre, între care și România”, a afirmat Băsescu.

El a făcut un apel către liderii UE să acționeze pentru o Piață Unică fără restricții artificiale și un spațiu economic de solidaritate.

„Cred că este în interesul nostru al tuturor să părăsim retorica dublă și, cel puțin în ceea ce privește piața unică, să acționăm în sensul declarațiilor care sunt deja consensualizate. În acest sens, trebuie să desăvârșim eliminarea tuturor obstacolelor, fie ele politice sau economice și fac un apel la ceilalți lideri în contextul acestui Congres pentru a acționa împreună într-un autentic sens constructiv în această privință. Pentru noi, mai multă Europă înseamnă o Piață Unică fără restricții artificiale și un spațiu economic de solidaritate”, a menționat președintele.

Băsescu a afirmat și marți, în întrevederea cu Michel Barnier, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, că decizia unor state UE de a menține restricțiile la angajare pentru români reprezintă o piedică în valorificarea deplină a potențialului pieței unice.

„Șeful statului a menționat, în acest context, că este important ca eforturile Comisiei să se concentreze și pe respectarea principiului fundamental al liberei circulații, mobilitatea lucrătorilor fiind una dintre resursele principale ale pieței interne. Domnul președinte Traian Băsescu a relevat că decizia unor state membre de a menține restricțiile la angajare pentru cetățenii români până la finalul anului viitor constituie o piedică în valorificarea deplină a potențialului pieței interne”, a afirmat Băsescu, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului afirma în mai 2012 că o liberalizare completă a pieței forței de muncă în Uniunea Europeană este un element de creștere economică.

„Nu putem fi într-un soi de limbaj dublu: când este vorba de piață unică liberalizată, să putem cumpăra orice, oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, să facem tot felul de afaceri, să fim de acord, iar când vine vorba de libera circulație a forței de muncă, să mai avem încă nouă state care au restricții pentru forța de muncă din România. Deci lucrurile trebuie discutate foarte deschis și cinstit. Nu putem să vorbim numai de bani. Sunt convins că o liberalizare completă a pieței forței de muncă în Uniunea Europeană este un element de creștere economică. De ce, atunci vorbim doar de liberalizarea pieței unice, când e vorba de IT, când e vorba de orice altceva, de industrie, de economie, dar nu și de piața forței de muncă”, afirma Băsescu.

Cele 9 țări UE care mențin parțial sau integral restricțiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari până la finalul 2013, când expiră perioada de tranziție de 7 ani prevăzută de tratatele de aderare, sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franța, Luxemburg, Malta, Olanda și Austria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații