DNA cere Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi. Ponta: Silaghi și-a retras candidatura pentru Transporturi, vom face altă propunere

DNA cere Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi. Ponta: Silaghi și-a retras candidatura pentru Transporturi, vom face altă propunere
Publicat: 19/08/2013, 23:33
Actualizat: 13/07/2016, 22:33

Cu cinci zile înainte de a expira termenul pe care președintele Traian Băsescu l-a impus pentru a-l numi în funcția de ministru al Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi a primit o veste, nu de la Cotroceni, ci de la DNA. Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a cerut, luni, procurorului general al României să sesizeze Camera Deputaților cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență în formă continuată, fapte din perioada în care a fost ministru al Transporturilor. Silaghi ar fi pretins și primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni în cazul unor contracte.

„Nu am influențat și nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad Nadlac deținut de firmele domnului Nelu Iordache”, s-a apărat liberalul, printr-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura la postul de ministru, iar PNL va face o nouă propunere până luni. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Victor Ponta. Vicepremierul Daniel Chițoiu a declarat că Biroul Politic Național al PNL se va reuni în această săptămână pentru a face o nouă nominalizare la Transporturi.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că BPN va fi organizat duminică de la ora 11, printre numele vehiculate să preia Ministerul Transporturilor aflându-se și cel al secretarului general al PNL, Eduard Hellvig. Acesta a făcut parte din primul guvern Ponta ca ministru al Dezvoltării, dar nu s-a regăsit în cel de-al doilea din cauza declarării incompatibilității sale de către ANI.

„Este o lovitură pentru PNL, dar dacă la finalizarea anchetei, dacă nu va fi vinovat ce se va întâmpla cu imaginea PNL”, a spus Chițoiu. În schimb, premierul Ponta a adăugat că se simte vinovat „pentru toți oamenii pe care îi propune”, deoarece se descoperă ulterior că „sunt vinovați de ceva”. Prim-ministrul a precizat că se va prezenta la DNA, dacă va fi citat în calitate de martor.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților urmează să dea un aviz pe cererea DNA, decizia finală aparținând însă plenului Camerei Deputaților.

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Ovidiu Silaghi drept succesor al lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Președintele Băsescu a anunțat că va da un răspuns solicitării pe 23 august, după ce a avut în prealabil o discuție cu șeful PNL, Crin Antonescu. Președintele s-a arătat reticent față de propunerea USL, însă a motivat că acest lucru are legătură cu privatizarea CFR Marfă, pe care Victor Ponta, ca interimar la Transporturi ar trebui să și-o asume.

Ce acuzații i se aduc liberalului

Potrivit DNA, Ovidiu Silaghi, care a îndeplinit funcția de ministru al Transporturilor până în toamna anului trecut, ar fi pretins 200,000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni pe lângă reprezentanți CNADNR în cazul rezilierii, dar și a continuării unor contracte.

„Din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) și pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeași persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, se arată într-un comunicat al DNA.

Fenechiu: S-a înrăutățit situația în Burkina Faso

Reacțiile la cererea DNA nu au întârziat să apară. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, pentru gândul, că președintele Traian Băsescu nu e străin de acest dosar.

„Sunt convins 100% de faptul că Traian Băsescu cunoaște în amănunt toate dosarele penale ale politicienilor, încă din faza cercetărilor premergătoare, sunt convins că dacă dacă Ovidiu Silaghi nu era propus pentru a fi ministru al Transporturilor nu se începea nicio urmărire penală împotriva dumnealui, văd cu stupoare cum DNA anunță public că domnul Silaghi este acuzat că ar fi primit șpagă 200.000 de euro. Mi se pare strigător la cer pentru că astăzi domnului Silaghi i se pune pecetea de șpăgar. Eu mi-aș dori din toată inima ca DNA-ul să funcționeze cu profesionalism fără să facă justiție prin mass-media. Traian Băsescu a știut de acest dosar și părerea mea este că și spune când să li se dea drumul și când să fie ținute. S-a înrăutățit situația în Burkina Faso”, a declarat Fenechiu, pentru gândul.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, în momentul condamnării sale în „dosarul Transformatorul” la cinci ani de închisoare, că ceea ce i se întâmplă este demn de Burkina Faso.

Silaghi: Aceasta a fost o manevră politică a lui Traian Băsescu

Propunerea PNL pentru funcția de ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, susține că nu a cerut sau primit foloase necuvenite de la Nelu Iordache sau de la vreun interpus de-al acestuia.

„Pentru a nu prelungi situația de interimat la acest minister și pentru a nu aduce prejudicii de imagine Partidului Național Liberal și Guvernului României, îmi voi retrage candidatura la Ministerul Transporturilor și voi cere PNL să facă o nouă nominalizare. Sunt convins ca in timp se va dovedi faptul că sunt intru totul nevinovat și că aceasta a fost o manevră politică a lui Traian Băsescu.”, a precizat într-un comunicat Silaghi.

În același document, Silaghi adaugă că referatul DNA se bazează „pe o denunțare a unui individ care, în incercarea de a-și salva situația, aruncă vinovații pe alte persoane. În acest context, nu pot să nu remarc coincidența apariției acestui referat, precum și invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, în preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de către Președintele Traian Băsescu în propusa calitate de Ministru al Transporturilor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ