„Doctrina” anti-Big Brother a politicianului care vrea să conducă PSD: „Nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituție sau acea persoană, poate să intre totuși în viața fiecăruia dintre noi și să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim”

„Doctrina anti-Big Brother a politicianului care vrea să conducă PSD: „Nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituție sau acea persoană, poate să intre totuși în viața fiecăruia dintre noi și să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim
Publicat: 17/01/2015, 15:07

În opinia sa, în timp ce legea privind cartelele pre-pay, care să poată fi cumpărate doar cu buletinul, este o idee bună, faptul că o instituție sau o persoană poate verifica asemenea date personale ar trebui limitat.

„Personal, sunt de acord și nu văd o mare discuție legată de cartelele pre-pay, care să poată fi cumpărate cu buletinul, pentru că până la urmă primești un număr de telefon pentru a comunica, se presupune că acea comunicare va fi una asumată, nu una secretă, clandestină. (…) Siguranța Internetului sau până unde instituțiile statului pot să intre în viața privată a fiecăruia dintre noi, aici este un subiect foarte important și foarte-foarte sensibil. Eu nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituție sau acea persoană poate să intre totuși în viața fiecăruia dintre noi și să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim. Cred că există o limită dincolo de care nu are voie să treacă nimeni”, a declarat Ivan, într-un interviu acordat RFI.

După atentatul sângeros de la redacția săptămnalului satiric francez Charlie Hebdo, autoritățile de la București și-au îndreptat atenția, din nou, pe necesitatea legii „Big Brother”. Astfel, atât această lege, cât și cea privind cartelele preplătite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului și a societății civile, directorul SRI susținând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor amenințări teroriste.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a precizat că trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului și secretul corespondenței, însă prioritar este dreptul la viață, chiar dacă ar fi îngrădit dreptul la comunicare.

Potrivit lui Nițu, în contextul atacului din Paris, comis împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, legile privind cartele preplătite și retenția datelor ar putea constitui, dacă le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.

Legea „Big Brother” a fost declarat neconstituțională de CCR, în iulie 2014. Astfel, Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că dispozițiile legii 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice sunt neconstituționale.

Legea „Big Brother” se referă la obligația operatorilor de telefonie de a reține timp de 6 luni date despre comunicațiile telefonice sau electronice ale abonaților, pe care trebuie să le pună la dispoziția organelor de cercetare penală, cu încuviințarea unui judecător. Aceste date nu privesc conținutul comunicațiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identitățile celor care comunică, timpii în care are loc comunicația, locația.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata