DOCUMENT. Băsescu relatează CCR cum a refuzat Ponta decorarea lui Patapievici: „Un simplu ‘NU’, subliniat, urmat de semnătura Prim-ministrului”

DOCUMENT. Băsescu relatează CCR cum a refuzat Ponta decorarea lui Patapievici: „Un simplu 'NU', subliniat, urmat de semnătura Prim-ministrului
Publicat: 07/05/2014, 15:57

În reclamația pe care i-a făcut-o premierului Victor Ponta la Curtea Constituțională, președintele Traian Băsescu invocă lipsa unor argumente pentru refuzul de a-și pune semnătura pe decretul de decorare a fostei conduceri a ICR.

Pe lista avansată de Președinție, prin Cancelaria Ordinelor, figurau numele fostului președinte al ICR, Horia Roman Patapievici (propus să primească Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler), al lui Mircea Mihăeș și al Taniei Radu, vicepreședinți în perioada 2005-2012 cărora Băsescu dorea să le ofere Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, precum și cel al lui Dan Croitoru, fost secretar general al instituției, nominalizat pentru Ordinul „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Războiul sesizărilor. Curtea arbitrează pe 21 mai

„Refuzul contrasemnării este evidențiat de un simplu „NU”, subliniat urmat de semnătura Prim-ministrului și ștampila rotundă ce se regăsește pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale. Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituțional, generând un conflict juridic de natură constituțională între autoritățile publice implicate în procedura acordării decorațiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte”, susține Băsescu în scrisoarea adresată CCR. Între ei, premi9erul Ponta a găsit „fasciști” și „neonaziști”, explicând în această cheie, de la Giurgiu, de ce nu a semnat documentele.

TEXTUL INTEGRAL AL SESIZĂRII TRIMISE DE PREȘEDINTE LA CCR

Din document reiese că decretul pentru decorarea foștilor șefi ai ICR a plecat de la Cotroceni, pe 25 aprilie, împreună cu cel pentru decorarea „unor personalități din comunitatea românească din vecinătatea României”. Dacă cel din urmă s-a întors contrasemnat de Victor Ponta, ceremonia urmând să aibă loc chiar astăzi, primul a fost restituit cu mențiunea refuzului.

Chiar dacă nota de refuz a venit de la Palatul Victoria pe 29 aprilie, președintele s-a adresat CCR pe 6 mai, în aceeași zi în care premierul a reclamat judecătorilor CCR implicarea în campanie a șefului statului.

Textul cu argumentele sesizării a fost făcut public de Administrația Prezidențială după ce anunțul că președintele Traian Băsescu l-a reclamat pe Victor Ponta a venit, în această dimineață, din partea președintelui CCR, Augustin Zegrean. Ambele sesizări vor fi discutate la CCR pe 21 mai.

Ponta: Mihăeș e „un fascist bătrân”, „un neonazist”

De la Giurgiu, Victor Ponta și-a justificat prin viu grai refuzul, invocând un raport al Curții de Conturi care ar arăta că „banii s-au cheltuit incorect” la Institutul Cultural Român în mandatul lui Horia Roman Patapievici. În plus, premierul i-a acuzat pe cei nominalizați că „au exprimat poziții contrare intereselor României”, etichetându-l pe Mircea Mihăeș drept „un fascist bătrân așa”, „un neonazist”.

„Am două rezerve. Prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curții de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituțiile competente, conducerea de atunci a ICR, așa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greșit o mulțime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greșit. Și, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declarații și au exprimat opinii anti-românești, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitați la domnul, e un domn Mihăieș, dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân așa, că nu credeam că mai există neonaziști în Europa, uite, există și în România. Or, eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greșit bani publici și pe de altă parte exprimă poziții împotriva României. Dacă domnul președinte Băsescu dorește să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea”, a spus Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...