DOCUMENT. Băsescu relatează CCR cum a refuzat Ponta decorarea lui Patapievici: „Un simplu ‘NU’, subliniat, urmat de semnătura Prim-ministrului”

DOCUMENT. Băsescu relatează CCR cum a refuzat Ponta decorarea lui Patapievici: „Un simplu 'NU', subliniat, urmat de semnătura Prim-ministrului
Publicat: 07/05/2014, 15:57

În reclamația pe care i-a făcut-o premierului Victor Ponta la Curtea Constituțională, președintele Traian Băsescu invocă lipsa unor argumente pentru refuzul de a-și pune semnătura pe decretul de decorare a fostei conduceri a ICR.

Pe lista avansată de Președinție, prin Cancelaria Ordinelor, figurau numele fostului președinte al ICR, Horia Roman Patapievici (propus să primească Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler), al lui Mircea Mihăeș și al Taniei Radu, vicepreședinți în perioada 2005-2012 cărora Băsescu dorea să le ofere Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, precum și cel al lui Dan Croitoru, fost secretar general al instituției, nominalizat pentru Ordinul „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Războiul sesizărilor. Curtea arbitrează pe 21 mai

„Refuzul contrasemnării este evidențiat de un simplu „NU”, subliniat urmat de semnătura Prim-ministrului și ștampila rotundă ce se regăsește pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administrației Prezidențiale. Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituțional, generând un conflict juridic de natură constituțională între autoritățile publice implicate în procedura acordării decorațiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte”, susține Băsescu în scrisoarea adresată CCR. Între ei, premi9erul Ponta a găsit „fasciști” și „neonaziști”, explicând în această cheie, de la Giurgiu, de ce nu a semnat documentele.

TEXTUL INTEGRAL AL SESIZĂRII TRIMISE DE PREȘEDINTE LA CCR

Din document reiese că decretul pentru decorarea foștilor șefi ai ICR a plecat de la Cotroceni, pe 25 aprilie, împreună cu cel pentru decorarea „unor personalități din comunitatea românească din vecinătatea României”. Dacă cel din urmă s-a întors contrasemnat de Victor Ponta, ceremonia urmând să aibă loc chiar astăzi, primul a fost restituit cu mențiunea refuzului.

Chiar dacă nota de refuz a venit de la Palatul Victoria pe 29 aprilie, președintele s-a adresat CCR pe 6 mai, în aceeași zi în care premierul a reclamat judecătorilor CCR implicarea în campanie a șefului statului.

Textul cu argumentele sesizării a fost făcut public de Administrația Prezidențială după ce anunțul că președintele Traian Băsescu l-a reclamat pe Victor Ponta a venit, în această dimineață, din partea președintelui CCR, Augustin Zegrean. Ambele sesizări vor fi discutate la CCR pe 21 mai.

Ponta: Mihăeș e „un fascist bătrân”, „un neonazist”

De la Giurgiu, Victor Ponta și-a justificat prin viu grai refuzul, invocând un raport al Curții de Conturi care ar arăta că „banii s-au cheltuit incorect” la Institutul Cultural Român în mandatul lui Horia Roman Patapievici. În plus, premierul i-a acuzat pe cei nominalizați că „au exprimat poziții contrare intereselor României”, etichetându-l pe Mircea Mihăeș drept „un fascist bătrân așa”, „un neonazist”.

„Am două rezerve. Prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curții de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituțiile competente, conducerea de atunci a ICR, așa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greșit o mulțime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greșit. Și, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declarații și au exprimat opinii anti-românești, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitați la domnul, e un domn Mihăieș, dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân așa, că nu credeam că mai există neonaziști în Europa, uite, există și în România. Or, eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greșit bani publici și pe de altă parte exprimă poziții împotriva României. Dacă domnul președinte Băsescu dorește să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea”, a spus Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
O nouă eliminare în echipa lui Chef Sorin Bontea. Mirela Chiroabă pleacă de la Chefi...
Nota de plată uriașă a unei cliente la Taverna Racilor. Numai o apă costă 25...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...