Dominic Fritz, prima reacție după izbucnirea scandalului „Mită la Maia Sandu” / „Există un ATAC foarte aspru din partea Rusiei”

Publicat: 19/01/2024, 17:06
Actualizat: 19/01/2024, 18:45

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, reacționează în cazul premiului în bani oferit Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, și acuză Rusia că încearcă o „decredibilizare”. 

Într-un mesaj oferit redacției Gândul, Dominic Fritz a acuzat „un atac aspru” din partea Rusiei, care se înscrie într-o încercare de „decredibilizare”.

A existat și există un atac foarte aspru din partea Rusiei, într-un mod foarte formal. Ministerul de Afaceri Externe al Rusiei a publicat un tweet cu o poză cu Maia Sandu și cu mine, în care o atacă pe Maia Sandu și politica ei în Republica Moldova și toată această discuție despre bani se înscrie în această încercare de decredibilizare, a afirmat primarul Timișoarei.

Postarea la care face referire edilul a fost pusă pe contul de pe rețeaua X al Ministerului rus de Externe, pe 17 ianuarie, și oferă o poziție a purtătorului de cuvânt, Maria Zakharova.

Autoritățile moldovenești încearcă să înlăture orice disidență, să blocheze mass-media independentă, să urmărească opoziția și să-și șantajeze în mod deschis propriii oameni, a transmis Zakharova.

Se pare că Maia Sandu a primit un bonus de 30.000 de euro la Timișoara pentru promovarea tuturor acestor „valori” europene.

Fritz așteaptă un semnal de la Maia, pentru a-i trimite banii

Primarul Dominic Fritz a confirmat că suma de 30 de mii de euro nu a ajuns la președinta Republicii Moldova. Fritz așteaptă ca Maia Sandu să decidă dacă primește premiul în bani sau nu.

Organizația de Management al Destinației Timișoara, care a strâns și donațiile pentru acest premiu, deci, nu sunt bani publici, încă nu a virat banii la Președinție și așteptăm acum răspunsul din partea doamnei președinte unde și în ce formă ar vrea să transmitem această sumă de bani, a menționat primarul.

„Nobelul” de la Timișoara

Edilul nu înțelege această discuție pe tema asocierii unei sume de bani cu o distincție și dă exemplul premiului Nobel, care oferă laureaților și o sumă de bani.

Premiul Timișoara pentru Valori Europene se înscrie într-o tradiție foarte lungă a premiilor și a distincțiilor internaționale, cu premii în bani. Cel mai cunoscut este Premiul Nobel, unde premiul este peste 1.000.000 dolari și suntem foarte mândri, de fapt, că avem un premiu și în bani, care prin asta exprimă și anvergura acestui premiu, și anvergura Timișoarei. Este un lucru cât se poate de normal în toată lumea.

Premiul Nobel, acordat pentru prima dată în 1901, constă în acordarea unei diplome, a unei medalii de aur și sumei de 10 milioane coroane suedeze, adică peste 900 de mii de euro.

În ceea ce o privește pe laureata Premiului pentru Valori Europene, Maia Sandu, decizia de a accepta sau nu suma de bani s-a împotmolit între moralitate și legalitate. Administrația Prezidențială de la Chișinău așteaptă un răspuns de la Consiliul Național Anticorupție, înainte de a da un răspuns Primăriei Timișoara. Citește culisele acestui scandal AICI. 

Bineînțeles că fiecare țară are alte legi despre formele în care se pot accepta astfel de premii și sunt absolut sigur că președinta Maia Sandu va respecta legile Moldovei și așteptăm să ne spună ce să facem cu banii, a mai spus Dominic Fritz.

Sursa: Facebook / Maia Sandu

CITEȘTE ȘI:

Ion Cristoiu, după ce MAIA SANDU a primit premiul „Timişoara pentru valori europene”: Pentru ce? Un om politic nu poate să ia niciun ban

Nicușor Dan blochează Capitala vreme de 3 zile din „datorie” față de Ludovic Orban și pe filiera Diana Șoșoacă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata