DOSARUL „REFERENDUMUL” blocat în Parlament. Florin Iordache, vicepreședinte al comisiei juridice (PSD): „Prea ne speriem de Bruxelles, cine e Bruxelles-ul ăsta?!”

DOSARUL REFERENDUMUL blocat în Parlament. Florin Iordache, vicepreședinte al comisiei juridice (PSD): Prea ne speriem de Bruxelles, cine e Bruxelles-ul ăsta?!
Publicat: 13/08/2012, 12:04
Actualizat: 19/05/2015, 12:37

Liderii USL susțin că nu vor vota în Camera Deputaților solicitarea venită de la Parchet pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, deoarece este „un abuz politic” pentru influențarea referendumului din 29 iulie. Liberalii și social-democrații nu cred că respingerea cererii Parchetului în Parlament va fi reflectată negativ în Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care va fi prezentat până lafinele anului. „După cum arată dosarul, este clar că se încearcă o presiune politică. De fiecare dată prea ne speriem de Bruxelles, cine este Bruxelles-ul ăsta?”, a declarat, duminică, pentru gândul deputatul PSD, Florin Iordache.

Vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, este extrem de categoric în ceea ce privește cererea Parchetului. „Ceea ce se întâmplă acum este un abuz politic. În această situație punctuală ne aflăm în fața unei decizii a procuraturii care este influențată politic. Mesajul nostru clar este că nu votăm solicitarea Parchetului în cazul fostului ministru Victor Paul Dobre„, a declarat pentru gândul Mihai Voicu. Anterior, aceeași poziție a USL fusese exprimată și de europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu.

Liberalul susține că poziția PSD este similară cu cea a PNL. Întrebat dacă un vot negativ în Parlament în cazul fostului ministru Dobre ar influența Raportul MCV al UE, Voicu a spus că nu vrea să facă speculații, dar nu crede că Parlamentul trebuie să voteze mereu „da”.

„Dacă cineva ar fi presupus, oricine, că aceste voturi trebuie să fie automate DA, de ce nu a pus în Constituție că trebuie să fie DA? Dacă toate cererile indiferent că sunt justificate sau nu trebuie votate cu DA, atunci de ce mai votăm, de ce nu a trecut direct în Constituție? Tocmai asta este ideea, că trebuie să existe un mecanism din partea Parlamentului care să prevină abuzurile politice. Cei care au gândit chestiunea această legată de imunitate, nu noi din România, acest principiu constituțional democratic, au avut în vedere ca Parlamentul să aibă un mic mecanism pentru a preveni abuzurile politice”, a explicat vicepreședintele PNL.

Dobre, acuzat de abuz în serviciu

Fostul ministru delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, este acuzat de procurori de abuz în serviciu, deoarece a semnat în locul ministrului de Interne, Ioan Rus, adresa către Curtea Constituțională prin care ministerul nu își asuma „veridicitatea” numărului celor înscriși în listele electorale permanente. Această adresă a obligat judecătorii Curții Constituționale să amâne luarea unei decizii în cazul referendumului până ce autoritățile nu oferă Curții o cifră exactă și asumată. Guvernul a demarat săptămâna aceasta un amplu proces de actualizare a listelor electorale permanente.

Alături de fostul ministru Dobre, în dosarul „Referendumul” mai sunt implicați chestorul Constantin Manoloiu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, și secretarul de stat din Ministerul de Interne, Ioan Nicolae Căbulea.

Scrisoarea lui Barroso

Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a avertizat România că va fi monitorizată „îndeaproape” în continuare și se va „acorda o atenție specială evoluțiilor politice post-referendum în raportul MCV care va fi elaborat până la sfârșitul acestui an”. Oficialii europeni au fost mereu extrem de atenți la modul în care Parlamentul răspunde solicitărilor venite din partea Parchetului General pentru începerea urmăririi penale în cazul unor parlamentari.

Iordache: „Prea ne speriem de MCV”

Vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Florin Iordache, a precizat care va fi traseul solicitării Parchetului în Parlament. „Parlamentul va respecta Regulamentul care spune că se convoacă Biroul Permanent, acesta sesizează Comisia Juridică, aceasta face un proiect de hotărâre care va fi înaintat plenului. Proiectul de hotărâre poate fi de acord cu propunerea de începere a urmării penale în cazul Dobre sau să nu fie de acord cu propunerea Parchetului. Asta după ce va fi audiat fostul ministru Dobre, după ce primește un punct de vedere de la grupul parlamentar al PNL. Acest raport se înaintează plenului Camerei Deputaților care prin vot stabilește dacă este de acord sau nu solicitarea Parchetului. Este mult până se va lua această decizie, președintele Camerei Deputaților este în vacanță”.

Deputatul PSD susține că, deși nu au exprimat un punct de vedere oficial, social-democrații sunt de acord cu liberalii în cazul Dobre. „Din punctul meu de vedere, Parchetul nu trebuia să intre în acest joc, până ce Curtea Constituțională nu s-a pronunțat, nu avem o hotărâre. Parchetul forțează cumva sau încearcă prin această atitudine să forțeze Parlamentul sau parlamentarii”, a afirmat Iordache.

Problema delicată a modului în care va influența un răspuns negativ al Parlamentului Raportul MCV din această toamnă, Iordache răspune: „Să fim serioși o asemenea chestiune nu poate influența raportul MCV al UE”. Din punctul său de vedere solicitarea Parchetului este „o forțare a dreptului”.

„Nu îmi pot explica și aștept ca noul ministru al Justiției să-mi răspundă public de ce o parte din acest dosar a fost dat publicității. De ce acest dosar a ajuns la presă? Cred că este o presiune care s-a încercat să fie pusă de Parchet pentru influențarea rezultatului referendumului. După cum arată dosarul, este clar că se încearcă o presiune politică. De fiecare dată prea ne speriem de Bruxelles, cine este Bruxelles-ul ăsta?”„, a declarat pentru gândul Florin Iordache.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...