Dragnea așteaptă ca în zece zile să afle de la Ministerul Justiției dacă Kovesi și Lazăr rămân șefi la parchete

Dragnea așteaptă ca în zece zile să afle de la Ministerul Justiției dacă Kovesi și Lazăr rămân șefi la parchete
Publicat: 15/03/2017, 14:27

„Nu cer ministrului Justiției să mă informeze despre asta. Aștept cu mare interes poziția dumnealui în termenul pe care l-a indicat. Sper sa fie zece zile pentru că nu are rost să ne ascundem după degete. CCR a prezentat o motivare amplă, destul de clară și fără echivoc. După ce ministrul Justiției o să aibă o poziție, o sa comentez și o să îmi exprim punctul de vedere. Nu vreau să influențez poziția ministrului Justiției”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat dacă are vreun răspuns de la ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la discuțiile cu Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr.

În contextul reacțiilor venite atât din partea DNA, cât și din partea procurorului general, Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat evaluarea acestora „sub aspect profesional și sub aspect managerial”, în urma deciziei Curții Constituționale în cazul anchetei DNA în dosarul OUG 13, Ministerul Justiției a transmis, marți, un comunicat prin care precizează că „are dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori”.

„Ministrul Justiției, în calitate de titular al propunerii de numire și revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (art. 54 alin. 1 din Legea nr.303/2004), are dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară:

Articolul 69 alin (1) – Ministrul justiției, când consideră necesar, din proprie inițiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, de procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ori de ministrul justiției.

(2) Controlul consta în verificarea eficientei manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu și în care se desfășoară raporturile de serviciu cu justițiabilii și cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale și soluțiile adoptate.

(3) Ministrul justiției poate să ceara procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție informări asupra activității parchetelor și să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și combaterea eficienta a criminalității.

În ceea ce privește evaluarea profesională a procurorilor șefi, realizată la trei ani și finalizată cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectuează conform procedurii stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii și este distinctă de evaluarea ministrului justiției vizând eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurorii șefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Luni, la o zi după ce ministrul Justiției le-a sugerat, prezent la un post de televiziune, procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, să demisioneze, Augustin Lazăr a declarat că nu va demisiona din funcție.

„Vă spun doar atât: Nu. Nu intru nici în polemici publice”, a declarat Augustin Lazăr, luni dimineața, la intrarea în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), întrebat de jurnaliști dacă ia în calcul să își prezinte demisia după declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader.

La scurt timp după declarația lui Lazăr, ministrul Justiției și-a nuanțat declarația, precizând că nu le-a sugerat procurorului general al României și procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, să demisioneze, ci doar „a evocat o instituție din Codul Muncii”.

„Nu am sugerat să își dea (demisia -n.r.), am spus și am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta și am evocat o instituție care există în Codul Muncii. Oricine poate să își dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia -n.r.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, a declarat ministrul Justiției, luni dimineață, într-o conferință la sediul ministerului.

Marți a venit o reacție și din partea DNA, care a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar actele și soluțiile dispuse de aceștia sunt supuse controlului instanțelor de judecată.

„Dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevăzute de legea penală descrise în cuprinsul denunțului cu care au fost sesizate organele de urmărire penală. Cercetările au fost efectuate de procurori în concordanță cu dispozițiile legale și cu jurisprudența constantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care statuează că procurorul are obligația de a desfășura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situațiile în care sesizarea privește adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial”, arăta DNA în cadrul comunicatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul