Dragnea: Avem șansa ca prin regionalizare să rupem definitiv România de comunism

Dragnea: Avem șansa ca prin regionalizare să rupem definitiv România de comunism
Publicat: 11/07/2013, 17:19
Actualizat: 25/03/2019, 22:47

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că la 23 de ani de la Revoluție România are „cam aceleași instituții publice comuniste”, multe dintre ele cu „aceleași metehne”, regionalizarea fiind șansa de a rupe definitv România de comunism, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi avem șansa, în această perioadă, ca prin regionalizare, prin înființarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativă a României, prin reorganizarea administrației publice, să rupem definitiv România de comunism. Suntem în situația în care, la 23 de ani de la Revoluție, avem mai mult sau mai puțin, cam aceleași instituții publice comuniste. Sigur, cu denumiri schimbate, cu denumiri moderne, dar cu aceeași arhitectură a sistemului public, în multe locuri cam cu aceleași metehne, suntem într-un sistem destul de rigid, un sistem care, având inspirație sovietică, are ca principal obiectiv să facă din cetățean curierul sistemului, curierul între diversele instituții”, a declarat Dragnea.

El a mai spus că regionalizarea în România este „lupta dintre teritoriu și București” și că țara nu se poate dezvolta dacă „fiecare primar merge cu mâna întinsă la București la vreun ministru, la vreun secretar de stat, la vreun director din minister, care, dacă este în toane bune, cu mare mărinimie îi spune să meargă acasă, că o să-i trimită niște bani, ca și cum ar da bani din veniturile proprii”.

Dragnea le-a vorbit celor prezenți despre faptul că regionalizarea își propune să înlăture dezechilibrele de dezvoltare dintre județe, să aducă decizia mai aproape de cetățean și că nu urmărește, așa cum încearcă unii să susțină, „disoluția statului unitar”.

În plus, Dragnea a spus că nu se dorește desființarea județelor „care și-au dovedit utilitatea” și nici realizarea unor regiuni pentru anumite interese.

„Regiunile nu trebuie să aibă caracter politic, bazat pe interesele de moment ale unui grup sau grupuri. Nu desenăm regiunile pentru acest mandat, ci construim baza unui sistem administrativ care să dureze zeci de ani”, a mai spus Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea participă la Sibiu la o dezbatere despre regionalizare la care sunt prezenți circa două sute de aleși locali și oficiali din județele Sibiu și Alba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase