Dragnea întoarce legea propusă de aleșii PSD pentru prezidențiale. „Să ieșim din ipocrizie. Președintele se poate implica în campanie”

Dragnea întoarce legea propusă de aleșii PSD pentru prezidențiale. „Să ieșim din ipocrizie. Președintele se poate implica în campanie
Publicat: 07/05/2018, 14:52

Șeful PSD a precizat că „este un proiect care a venit de la Autoritatea Electorală Permanentă”, însușită de parlamentarii social democrați. Dragnea declarat că va trebui trecută în lege interdicția de a face campanie electorală în școli, chiar dacă o prevedere în acest sens este în legea Educației.

De asemenea, în privința interdicției președintelui în funcție de a participa la mitingurile partidului care îl susține, șeful PSD a spus că și acest lucru va fi corectat. „În ceea ce privește subiectul despre posibilitatea președintelui în funcție să poată să se implice în campanie, eu le-am spus colegilor mei punctul meu de vedere – liber la implicare. Nu avem niciun fel de problemă ca președintele în funcție să se implice în campania partidului care îl susține, măcar e va face la vedere. Oricum toți știm că se implică, orcum toți știm că nu există niciun fel de restricție pe care să nu o încalce. Eu zic că trebuie să ieșim din această ipocrizie și atunci trebuie creată posibilitatea președintelui în funcție să se implice în campania cui dorește pentru a avea toate șansele și toate posibilitățile să se poată exprima liber, să poată să susținătorii, susținătorii să poată să-l susțină pe cel susținut. Îi rog pe cei care erau îngrijorați să nu mai fie îngrijorați”, a spus el.

Campanie electorală în școli și chiar în ziua alegerilor, posibilitatea unui alegător de a susține mai mulți candidați și interzicerea defăimării . Sunt doar câteva dintre modificările propuse de 35 de parlamentari PSD, în frunte cu Șerban Nicolae, la legea privind alegerea președintelui României.

Astfel, potrivit proiectului depus pe 2 mai la Senat, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, eliminându-se din legea actuală prevederea că aceasta se încheie în dimineața zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00. Mai mult, la capitolul contravenții, a fost eliminat textul care prevedea că este interzisăcontinuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Tot la capitolul campanie electorală, în forma propusă de parlamentarii PSD se permite practic desfășurarea acesteia în școli, chiar în timpul orelor de curs. Mai exact, în legea actuală se prevede că „în unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”.

În varianta susținută de Șerban Nicolae, dispare textul „în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ”.

În privința candidaturilor, un alegător poate semna acum pe listele de susținere a mai multor candidați, spre deosebire de legea actuală care prevede că poate face asta doar pentru unul singur.

De asemenea, în privința președintelui în funcție, PSD propune o formulare interpretabilă. Dacă potrivit legii actuale, „președintele în funcție poate participa la campania prezidențială a partidului politic sau a alianței politice care l-a propus sau îi susține candidatura”, în varianta PSD „campania electorală a președintelui în funcție poate fi sprijinită, în condițiile legii, de formațiunea politică care îi susține candidatura”.

În privința apariției candidaților la posturile TV sau radio, în lege se propune ca, în cazul operatorilor privați, aceștia să practice acelasi tarif pe emisiune și pe unitate de timp pentru fiecare candidat.

O altă modificare propusă de PSD este interzicerea folosirii mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și violență. Mai mult, pesediștii introduc și o prevedere anti-defăimare.

„În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace sau acțiuni de defăimare, învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase și naționale”, se arată în proiectul de lege.

O altă modificare se referă la urna mobilă aceasta putând fi solicitată chiar în ziua alegerilor și nu cu până la o zi înaintea acestora, cum prevede legea actuală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu