Dragnea pune la bătaie, la Congres, toate funcțile din conducerea PSD. Singura excepție: postul său de președinte. UPDATE

Dragnea pune la bătaie, la Congres, toate funcțile din conducerea PSD. Singura excepție: postul său de președinte. UPDATE
Publicat: 05/03/2018, 15:29

Comitetul Executiv al PSD a decis ca la Congresul din 10 martie să fie supus votului postul de președintele executiv al partidului, postul de secretar general și posturile de vicepreședinți.

„S-a luat decizia privind organizarea de alegeri pentru președinte executiv, secretar general, pentru ca acest post să fie ales de Congres, și vicepreședinții”, a declarat Liviu Dragnea, după ședința CEx al PSD, de luni.

Liderul PSD a mai anunțat că la Congresul din data de 10 martie, începând cu ora 11.00, se vor vota modificările legate de Biroul Politic Național, dar și reprezentativitatea, adică 8 vicepreședinți femei și 8 bărbați.

Chiar dacă a anunțat că e dispusă să candideze pentru un post de vicepreședinte, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, înainte de ședința CEx PSD, că, dacă proiectele Capitalei nu vor fi duse la îndeplinire într-un timp rezonabil, va demisiona din funcțiile politice.

„Îmi voi da demisia din toate funcțiile politice și rămân simplu membru de partid. (..) Dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu se vor rezolva, eu îmi dau demisia din toate funcțiile politice. Am stabilit cu doamna Dancilă un calendar pentru toate problemele sensibile. Nu fac parte din nicio tabără, nici pro, nici anti Drganea. Nici președintele (n.r.Liviu Dragnea) nu e de acord cu aceste tabere și zone de interes care s-au creat în partid. Dacă voi avea susținearea colegilor de la Bucureși și a organizației de femei, voi candida pentru un post de vicepreședinte național. Dacă aceste termne sunt depășite nu mai accept cum am făcut până acum, îmi dau demisia”, a declarat Gabriela Firea.

De asemenea, edilul Capitalei a acuzat fostul Guven că nu a ajutat Primăria, susținând că sunt oameni în ministere care „pun bețe în roate” proiectelor Municipalității.

„Aș dori să aflu motivele pentru care sunt puse bețe în roate primarului. E vorba de oameni care lucrează în ministere, care reprezintă interese financiare foarte importante. Un ministru nu poate să spună că nu poate pentru că nu-l lasă directorii, directorii au interese financiare, politice. Un ministru, daca se lasă subjugat de directori, nu e bun de ministru”, a completat Firea.

„Tensiunile din partid, o sinucidere politică”

Gabriela Firea a declarat că vor fi alegeri pentru funcțiile de președinte executiv și vicepreședinte al partidului, menționând că tensiunile din partid reprezintă „o sinucidere politică”

„Dorința colegilor noștri este ca în partea a doua a zilei să fie alegeri pentru funcțiile de vicepreședinte și președinte executiv. Au fost voci care spuneau că nu era nevoie de aceste alegeri, dar pe de altă parte, președintele (n.r. Liviu Dragnea) a explicat că nu e vorba de epurari sau de a scăpa de niște persoane incomode, ci de o schimbare de structură a Biroului Permanent Național. În legătură cu faptul că aș face parte dintr-o tabără care dorește să destabilizeze partidul și să-l detroneze pe domnul președinte Dragnea, dezmint aceste lucruri. (..) Consider că e o sinucidere politică că în PSD sunt frământări care nu au o sursă clară. Nemulțumiri sunt, am și eu. De aici până la a ajunge să organizezi un puci este cale foarte lungă”, a declarat Gabriela Firea.

Liviu Dragnea:„Mi-a dat câteva mesaje după ce a declarat la presă. I s-au pus, probabil, bețe în roate, ceea ce a spus doamna Firea este adevărat”

La scurt timp, președintele PSD, Liviu Dragnea, a ținut să-i dea dreptate Gabrielei Firea și a afirmat că, într-adevăr, probabil că i s-au pus bețe în roate, atât ei, cât și primarilor de sectoare, și că edilul a avut o discuție și cu Viorica Dăncilă, pentru a dezvolta un adevărat parteneriat între Guvern și Primărie.

„Eu am citit ce a spus și am si vorbit cu doamna Firea, mi-a dat câteva mesaje după ce a declarat la presă. I s-au pus, probabil, bețe în roate, ceea ce a spus doamna Firea este adevărat. Am avut o discuție cu dumneaei și cu primarii de sectoare, a avut și separat discuții cu doamna prim ministru, s-a făcut în sfârșit un plan de colaborare serios între Guvern și Primăria Capitalei, care va începe să se implementeze curând, pentru că sunt angajamente pe care ni le-am luat și eu și doamna Firea în campania de la locale”, a spus Dragnea, înainte de ședința CEx.

„Asta ne-a spus și aseară doamna Firea la întâlnirea pe care am avut-o cu toți președinții de organizații. Asta am spus și eu. Cei care nu înțeleg că societatea românească a evoluat, că PSD-ul a evoluat și are o răspunere uriașă, înseamnă că au rămas în trecut. PSD nu mai acceptă în interiorul lui tot felul de ciondăneli și discuții mici privind funcții și funcțioare”, a mai transmis acesta.

Referitor la susținerea sa în cadrul partidului, șeful PSD s-a declarat exasperat de această discuție care durează de un an de zile, afirmând ironic că, probabil, nici Congresul nu va fi suficient și va trebui să caute suport undeva în Asia.

„Mandatul meu nu trebuie să fie prelungit, pentru că suntem în termen. Nu discutăm de prelungiri de mandate, s-a discutat despre vicepreședinți și o să discutăm și alte lucruri în CEx. (…) Eu m-am săturat de un an de zile de când se vorbește despre subiectul ăsta. Am văzut că aproape toate organizațiile au dat rezoluții de susținere, probabil că nu o să fie suficient nici Congresul, poate va trebui să caut susținere din Asia. Faptul că unul, doi, trei colegi, camarazi, ca să spunem așa, tot vorbesc despre asta…”, a conchis Dragnea.

Cele mai multe organizații și-au exprimat în această perioadă sprijinul politic pentru Liviu Dragnea

Cei care și-au anunțat candidaturile pentru funcții de conducerela Congresul PSD sunt liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu, iar vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut că, dacă va fi recomandată de către organizația de femei a PSD pentru o funcție de conducere, va candida la un post de vicepreședinte.

Întrebat, în 21 februarie, dacă va candida la o funcție de conducere în PSD, Oprișan a spus: „Să vedem ce stabilim în BPN, în CExN, ce formă va exista și Congresul va avea loc la data stabilită. Dacă se impune alegere a unui nou BPN în Congres, da, fără niciun fel de problemă. Nu am candidat în 2015 la Congres pentru că am spus că nu candidez pentru că am un dosar, e dosarul meu, nu e dosarul partidului. De data asta, pentru că am demonstrat întregii națiuni că sunt nevinovat și nu am nicio legătură cu ceea ce mi-au fost aduse ca și acuzații, vă spun cât se poate de clar că eu candidez la o funcție de conducere în PSD”.

La rândul său, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că va candida la Congresul extraordinar din luna martie pentru orice funcție, el arătând că nu îi este frică de concurență.

„Știți foarte bine că voi candida, pentru orice funcție. Nu mi-e frică de concurență în interiorul partidului. Chiar am fost printre cei care au susținut ideea de Congres cu alegeri și pentru vicepreședinți. O să fie o competiție probabil în partid, dacă vom stabili lucrul ăsta. Încă nu am bătut în cuie”, a spus Ștefănescu.

De asemenea, acesta a arătat că nu știe de ce i-a devenit antipatic liderului PSD Liviu Dragnea.

„A zis domnul Dragnea și asta este! Nu știu de ce am devenit antipatic domnului Dragnea în ultima perioadă, că-s același Codrin Ștefănescu care a stat langă Liviu Dragnea în momente foarte grele și nu fac nici eforturi disperate să devin nici simpatic, nici antipatic mai mult decât sunt antipatic. Voi continua așa cum fac de 28 de ani să spun lucrurilor pe nume, exact ce gândesc”, a spus Ștefănescu.

Pe de altă parte, președintele executive al PSD, Niculae Bădălău, nu s-a hotărât încă dacă va candida sau nu pentru un nou mandat.

„99 % din primari au spus sa candidez în continuare (…) ca și din președinții de organizații județene, dar pâna la urmă e decizia mea și a familiei vizavi de subiectul ăsta – dacă imi mai asum încă un mandat. Este o sarcină extrem de importantă și, dacă voi considera că încă pot să-i fac față, voi candida. Dacă voi considera că trebuie sa vină cineva mai tânăr cu o nouă forță, atunci, pentru binele partidului, voi sprijini acea persoană”, a spus Bădălău în 21 februarie, întrebat dacă va mai candida la Congres.

Totodată, întrebat dacă relația sa cu liderul PSD Liviu Dragnea e la fel ca atunci când a preluat funcția de președinte executiv, Bădălău a răspuns: „Cred că e mai bună în acest moment”.

Chestionat ce modificări ar trebui introduse în Statutul PSD, Bădălău a spus: „Să fie un statut mult mai simplu, mai eficient, mai viabil și în același timp cred că trebuie, la alegeri, ca asumare, schimbate foarte multe lucruri. Vom veni cu propuneri”.

Cel care a exclus o candidatură la Congresul din 10 martie este vicepremierul Paul Stănescu. Acesta a precizat că nu candidează la nicio funcție la Congresul extraordinar al PSD. „Nu mai candidez. Nu mai vreau. Simplu”, a spus Stănescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu