Dragnea: Regionalizarea este lupta teritoriului cu Bucureștiul ca simbol al unei puteri centralizate

Dragnea: Regionalizarea este lupta teritoriului cu Bucureștiul ca simbol al unei puteri centralizate
Publicat: 20/06/2013, 12:32
Actualizat: 10/02/2019, 23:59

Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că regionalizarea este „cea mai grea luptă care se dă în România”, „lupta teritoriului cu Bucureștiul ca simbol al unei puteri centralizate în care o mână de oameni vor să decidă destinul fiecărui român, al fiecărei localități”, transmite corespondentul MEDIAFAX

Liviu Dragnea a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre regionalizare și descentralizare organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, că România are șansa, prin regionalizare, să se rupă definitiv de comunism.

El a mai afirmat că sistemul actual „are rădăcini comuniste, este rigid, brutal și agresiv cu cetățenii și cu firmele”, spunând că are garanția că proiectul de regionalizare va avea o bază științifică solidă și că „nu este realizat într-o eprubetă, de un grup obscur”.

„În 1862, când Cuza a înființat județele, țara s-a rupt de feudalism, iar acum avem șansa ca, prin regionalizare, să ne rupem definitiv de comunism. Depinde numai de noi să înțelegem că această oportunitate este unică. Sistemul actual are rădăcini comuniste, este rigid, brutal și agresiv cu cetățenii, cu firmele, este unul care frânească procesul de dezvoltare din România. Regionalizarea este cea mai grea luptă care se dă în România, lupta teritoriului cu Bucureștiul, nu cu oamenii din București, ci cu Bucureștiul ca simbol al unei puteri centralizate în care o mână de oameni vor să decidă destinul fiecărui român, al fiecărei localități, ceea ce nu mai poate continua. Asta este lupta pe care trebuie să avem curajul să o dăm, pentru că nu este în regulă ca cineva de la București să decidă ce se întâmplă într-o localitate din Cluj sau Satu Mare. O decizie o ia un consiliu regional, care știe cel mai bine ce este mai bine pentru oameni”, a spus Dragnea.

El a subliniat că speră ca pachetul legislativ de înființare a regiunilor să fie adoptat după revizuirea Constituției, în toamna acestui an.

La Cluj-Napoca se desfășoară, joi, a patra dezbatere publică organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare. Evenimentul face parte din seria de consultări organizate de minister începând din luna mai, în fiecare regiune de dezvoltare, pentru definitivarea propunerilor privind procesul de regionalizare-descentralizare.

La dezbatere participă vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, reprezentanți ai grupului de lucru academic din Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), ai societății civile, specialiști, șefi de servicii deconcentrate, parlamentari, primari, prefecți și președinți de consilii județene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

Primele dezbateri au avut loc la Iași, Craiova și Timișoara.

După dezbatere, vicepremierul Liviu Dragnea va participa la lansarea unei cărți scrise de Vasile Dâncu, „O Românie interioară”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase