Dragnea speră „să nu urmeze despărțirea” de PNL, dar nu mai găsește motive de a sta împreună: „Țara nu poate fi oprită în loc, pentru că cineva crede că viteza e prea mare”

Dragnea speră „să nu urmeze despărțirea de PNL, dar nu mai găsește motive de a sta împreună: „Țara nu poate fi oprită în loc, pentru că cineva crede că viteza e prea mare
Publicat: 02/10/2013, 11:52
Actualizat: 30/07/2014, 11:36

Nerealizarea proceselor de descentralizare și regionalizare, promovate insistent de Liviu Dragnea, are efecte negative asupra USL. Vicepremierul susține că nerespectarea acestor două puncte din programul de guvernare nu sunt motive care să dea garanții în interiorul USL că „putem avea încredere unii în alții”. Mai mult, mesajul social-democratului a fost că țara nu stă în loc pentru că cineva nu dorește aceste proiecte.

„Eu sper să nu urmeze despărțirea în USL pentru că am avut o serie întreagă de proiecte majore cu care am mers în fața românilor și ne-au crezut și ne-au și votat pe care vreau să le ducem la capăt. Nu este un motiv de bucurie nerealizarea descentralizării și a regionalizării și nu este un motiv care să ne dea garanția că putem avea încredere unii în alții. Încerc să-mi găsesc cu grijă cuvintele. Sunt proiecte asumate în programul de guvernare”, a declarat Dragnea, întrebat dacă USL se poate rupe din cauza diferențelor de opinii între PNL și PSD pe aceste două proiecte.

Vicepremierul a fost ironic și față de rezervele exprimate de prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, față de regionalizare și descentralizare.

„Acum dacă eu nu merg la niște întâlniri la care se dezbat lucrurile acestea și apoi spun că nu sunt de acord cu ele pentru că e prea multă grabă, înseamnă că e poziția mea, dar țara nu poate fi oprită în loc pentru că cineva nu vrea sau crede că este viteza prea mare. Eu nu sunt așa de vizionar ca domnul Klaus Iohannis, poate are niște informații pe care nu le am eu”, completând că „cei care nu doresc să facem descentralizare reală probabil sunt nostagici și nu vrem să ne rupem de sistemul comunist, care încă există în România”.

Dragnea i-a reproșat lui Iohannis că s-a pronunțat pe descentralizare deși nu a participat la întâlnirea oficială de la Tulcea în care s-a discutat acest subiect.

„Eu spun de un an de zile și continuu să spun că 2013 este singura fereastră de oportunitate să adoptăm aceste două acte normative extrem de importante și regionalizarea și descentralizarea.Discutăm din ianuarie despre regionalizare, discutăm de fapt din 2011, am pus în programul USL lucrul acesta, și avem doi ani de zile de când discutăm. Acum nu știu la Sibiu ce înseamnă timp lung și timp scurt noi în sud suntem un pic mai agitați”, a fost replica lui Dragnea pentru Iohannis.

Potrivit acestuia, documentul publicat de Gândul a fost trimis de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către patru puncte: Asociația Comunelor, Asociația Orașelor, Asociația Municipiilor și UNCJR.

„Aceste două proiecte regionalizarea și descentralizarea, care sigur că deranjează foarte multe lume și mă așteptam să se întâmple lucrul acesta, sunt cele două mari proiecte care ar reforma complet sistemul adminstrației publice și ne-ar ajuta să ne rupem definitiv de comunism”, a fost pledoaria lui Dragnea pentru realizarea celor două proiecte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase