Cătălina Mănoiu
28.02.2017
Politică

După 8 ani, deputații au admis o reexaminare cerută de Băsescu la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor

După 8 ani, deputații au admis o reexaminare cerută de Băsescu la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor
Camera Deputaților a admis, marți, cererea de reexaminare formulată de fostul președinte Traian Băsescu privind legea de aprobare a OUG 46 care elimina posibilitatea admiterii în magistratură fără concurs, însă, excepta de la această prevedere judecătorii/procurorii cu o vechime de 10 ani.

Traian Băsescu a cerut, în anul 2009, Parlamentului să renunțe la modificările aduse OUG 46/2008 pentru modificarea art.33 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și să o adopte în forma transmisă de Guvern.

„Am aprecia înțelegerea manifestată de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a ordonanței de urgență în forma adoptată de Guvern”, a transmis președintele de la aceea vreme, Traian Băsescu, Parlamentului, în cererea de reexaminare.

Camera Deputaților a dat curs solicitării lui Traian Băsescu, în ședința de marți, la opt ani după primirea cererii de reexaminare, stabilind că trebuie să se renunțe la prevederea potrivit căreia judecătorii și procurorii cu o vechime de minim 10 ani pot intra în magistratură fără concurs.

„În ședința din data de 1 noiembrie 2016 (…) Comisia juridică, de disciplină și imunități a aprobat cererea de reexaminare și a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților un raport de adoptare a proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.46/2008 pentru modificarea art.33 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în forma adoptată de Guvernul României, fără modificări și/sau completări”, potrivit raportului supus aprobării plenului Camerei Deputaților, în ședința de marți.

În legea transmisă spre promulgare, în anul 2008, parlamentarii au adoptat ordonanța de urgență 46/2007, prin care „a fost eliminată posibilitatea admiterii în magistratură fără concurs, pe baza unui interviu și totodată, au reintrodus posibilitatea ca persoanele care au îndeplinit funcția de judecător sau procuror cel puțin 10 ani și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile să fie numite fără concurs în funcția de judecător sau procuror”, se arată în cererea de reexaminare.

Modificările aduse de parlamentari au fost apreciate ca „nejustificate”, de președintele Traian Băsescu „în condițiile în care la adoptarea ordonanței de urgență s-a avut în vedere faptul că modalitățile de acces în magistratură trebuie să asigure o selecție riguroasă a viitorilor magistrați”, potrivit cererii de reexaminare.

Cererea de reexaminare a fost votată cu 296 de voturi „pentru”, înregistrându-se un vot „contra” și doi deputați care au decis să nu voteze.

 

Inchide