După avertismentul dur al Comisiei Europene, Dăncilă face un anunț neașteptat: Juncker m-a asigurat că România va intra în Schengen până în 2019 și îi va fi ridicat MCV-UL

După avertismentul dur al Comisiei Europene, Dăncilă face un anunț neașteptat: Juncker m-a asigurat că România va intra în Schengen până în 2019 și îi va fi ridicat MCV-UL
Publicat: 24/02/2018, 11:04
Actualizat: 07/05/2018, 14:05

„Am discutat cu domnul președinte Juncker, mi-a dat asigurarea că România nu va intra în președinția Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen și în același timp cu sancțiunea MCV. (…) până la sfârșitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Viorica Dăncilă a precizat că intrarea României în spațiul Schengen este o decizie politică, afirmând că va purta discuții cu statele UE care se împotrivesc.

„Domnul președinte Juncker m-a asigurat de susținerea lui și, bineînțeles, de susținerea pentru România. Aici este mai mult o decizie politică, sunt tări care se împotrivesc, dar cred că putem rezolva acest lucru prin discuții pe care să le am atât la nivel național cu premierii țărilor care se împotrivesc, dar și la nivel european, cred că asigurarea dată de președintele Juncker este încurajatoare și presupune discuțiile pe care dumnealui să le aibă cu președinții țărilor care încă cred că România nu trebuie să facă parte din Schengen”, a adăugat Dăncilă.

Ieri, ca urmare a anunțului făcut de ministrul Justiției referitor la propunerea de revocare a șefei DNA,Comisia Europeană a precizat că monitorizează evoluția procedurilor inițiate, adăugând că ar putea fi făcută o reevaluare a rapoartelor MCV în privința DNA, dacă presiunile vor începe să afecteze lupta împotriva corupției.

„Comisia Europeană monitorizează îndeaproape și cu preocupare cele mai recente evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt esențiale pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele în declarația lor comună de luna trecută. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția procedurilor în curs inițiate împotriva procurorului-șef DNA. În rapoartele MCV precedente, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut nivelul de performanță în contextul unor presiuni intense a fost apreciat drept un semn de durabilitate. Comisia a apreciat, de asemenea, în raportul său că, dacă aceste presiuni vor începe să afecteze lupta anticorupție, va trebui să reevalueze această apreciere”, a precizat, vineri, Comisia Europeană, la solicitarea MEDIAFAX.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis susține că ministrul Justiției nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. De la Bruxelles, șeful statului i-a transmis lui Tudorel Toader că revocarea este o chestiune de „oportunitate politică” pe care președintele o decide. „O susțin pe doamna Kovesi”, a mai spus el.

„Este o procedură care va mai dura. M-am exprimat instituțional, dar asta e părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni. Prestația pe care a avut-o, sincer, nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat a fost total lipsit de claritate și temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea (…) Mult-promisul raport nu a apărut pe site sau la Administrația Prezidențială. Când îl avem, probabil încercăm să îl deslușim”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că nu a discutat cu Tudorel Toader despre revocarea Laurei Codruța Kovesi, având doar o discuție de principiu în urmă cu câteva zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York