Eduard Hellvig ar putea deschide lista PNL la alegerile europarlamentare. Cu cine s-ar afla în competiție fostul director al SRI – SURSE

Eduard Hellvig ar putea deschide lista PNL la alegerile europarlamentare. Cu cine s-ar afla în competiție fostul director al SRI - SURSE
Publicat: 24/10/2023, 18:04

Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, ar putea deschide lista PNL la alegerile europarlamentare din 2024, potrivit unor surse liberale. În competiția pentru primul loc pe listă s-ar mai afla primarul Clujului, Emil Boc.

PNL ar miza pe șapte locuri eligibile la alegerile din 2024 pentru Parlamentul European, iar cap de listă ar urma să fie fostul șef al SRI, Eduard Hellvig. În calcul pentru prima poziție pe lista PNL se află și Emil Boc, aflat la al cincilea mandat de primar al Clujului.

”În acest moment, variantele pentru a fi cap de listă la europarlamentare sunt Emil Boc şi Eduard Hellvig. Boc stă foarte bine în sondaje. Dintre actualii europarlamentari, vor fi pe locuri eligibile Adina Vălean, Siegfried Mureşan şi, posibil, Cristian Buşoi. Daniel Buda depinde de candidatura lui Emil Boc, fiind amândoi din filiala Cluj, iar Dan Motreanu şi Rareş Bogdan sunt sub semnul întrebării, în sensul că ar putea candida pentru Parlamentul naţional. Restul vor fi aşezaţi în funcţie de negocieri”, susţin surse din conducerea PNL pentru News.ro.

O altă variantă de lucru ar fi aceea în care actualul ministru de Externe, Luminiţa Odobescu, va fi susţinută de PNL pentru un post de comisar european, dar aceasta depinde de negocierile de la Bruxelles pentru împărţirea funcţiilor în viitoarea Comisie Europeană.

”Dintre actualii eurodeputaţi, Marian-Jean Marinescu se retrage, Vlad Nistor ar urma să fie susţinut de partid pentru un post de diplomat, iar Vasile Blaga şi Mircea Hava sunt luaţi în calcul la alegerile parlamentare, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Situaţia lui Falcă e deocamdată incertă. El are o situaţie dificilă în propria filială: e în relaţii reci cu primarul din Arad, Călin Bibarţ. Dan Motreanu şi Rareş Bogdan ar putea candida la europarlamentare, dar în toamnă să fie pe listă şi la alegerile parlamentare. Asta ar însemna să demisioneze în decembrie din Parlamentul European, să vină în România şi la Bruxelles să urce următorii doi din listă. Deci lupta pentru Parlamentul European e, de fapt, tot pe vreo 10 locuri eligibile”, mai susţin sursele citate.

Totodată, în interiorul partidului, şi-ar mai fi exprimat intenţia de a candida pentru Bruxelles mai mulţi miniştri, printre care: Alina Gorghiu (Justiţie), Raluca Turcan (Cultură), Cătălin Predoiu (Interne) şi Luminiţa Odobescu (Externe).

”În cazul în care Klaus Iohannis nu va obţine funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă sau funcţia de preşedinte al Consiliului European, Luminiţa Odobescu va fi susţinută de partid pentru un portofoliu de comisar european. Momentan se discută despre portofoliul privind politica de extindere a UE”, a explicat unul dintre vicepreşedinţii partidului.

Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan a anunţat, la Prima TV, că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, în ciuda opoziţiei unor colegi de partid.

”Vreau eu să vin la Bruxelles şi o să vin la Bruxelles. Voi fi pe listă pentru că au nevoie de mine, nu pentru că m-ar iubi toţi”, a spus Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan, despre Eduard Hellvig: „E un om care a reformat sistemul”

Prim-vicepreşedintele PNL a fost întrebat dacă Eduard Hellvig va fi pe lista PNL pentru europarlamentare.

”De unde să ştiu ce vrea Edi? Oricând e binevenit în PNL. Are uşile deschise oricând la PNL. Oricând. Nu rupe partidul. Edi a luptat să adune liberalii, niciodată să-i despartă. E un om foarte raţional, foarte echilibrat, care a scos SRI din zona judiciară şi din zona economică şi i-a băgat din nou în cazărmi. E un om care a reformat sistemul”, a spus Rareş Bogdan în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a lucrat foarte bine cu Eduard Hellvig, că îl apreciază foarte mult pentru ceea ce a făcut în politică şi la conducerea SRI şi că este oricând binevenit în PNL.

CITEȘTE ȘI: 

VIZIONAR. Eduard Hellvig, semnal de alarmă încă din 2015: ”Ungaria, un cal troian aflat tot mai mult sub influența Moscovei”

Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, apel pentru realism și pragmatism din partea României. „O nouă eră la frontiera civilizației occidentale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete