Daniela Timofti
28.12.2018
Politică

Elevii vor învăța cum să se ferească de FAKE NEWS. O nouă disciplină OBLIGATORIIE

Elevii vor învăța cum să se ferească de FAKE NEWS. O nouă disciplină OBLIGATORIIE
O nouă disciplină școlară propusă în Parlament. Educație și cultură media. Vezi de ce e important ca elevii să învețe să se ferească de fake news

Elevii din clasele a VI-a și a IX-a ar putea avea, săptămânal, o nouă disciplină obligatorie – Educație și cultură media, potrivit unei propuneri depusă în Parlament. Cursul urmează să dezvolte abilități de a identifica știrile false și ofere cunoștințe despre fenomenul fake news.

„Prezenta lege reglementează introducerea disciplinei «Educație și cultură media» ca disciplină obligatorie, o oră pe săptămână, pentru elevii claselor a VI-a și, ulterior, elevii claselor a IX-a”, se arată în proiectul înregistrat pe 19 decembrie la Parlament.

Materia propusă va include obligatoriu predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulării informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au scopul final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale și identificarea știrilor false.

Potrivit propunerii legislative, cursul va fi predat de profesorii de Limba Română, Istorie, Cultură Civică sau Filosofie, care vor fi pregătiți, în fiecare an, pentru a preda disciplina.

De asemenea, Ministerul Educației Naționale va forma un grup de lucru care va include în mod obligatoriu reprezentanți ai facultăților care pregătesc specialiști în domeniul comunicării și mass-media, organizații non-guvernamentale, care vor elabora un plan de formare a profesorilor, precum și metodologia disciplinei.

„Dezvoltarea fenomenului «fake news» generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale, cu riscuri asupra securității și siguranței naționale”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, se mai spune că fenomenul «fake news» este un pericol la adresa democrației și poate conduce, de exemplu, la creșterea sentimentelor anti-europene sau xenofobe.

Proiectul de lege a fost propus de deputatul PNL Ovidiu Raețchi și a fost înregistrat la Camera Deputaților, primul for sesizat, după care va ajunge la Senat, for decizional. Legea va intra în vigoare în doi ani de la adoptare.

 

Inchide