• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Este CAPABIL DE ORICE pentru a-și scăpa pielea! Tăriceanu îl acuză pe Lazăr că MINTE de îngheață apele!

Este CAPABIL DE ORICE pentru a-și scăpa pielea! Tăriceanu îl acuză pe Lazăr că MINTE de îngheață apele!
Călin Popescu Tăriceanu, avertisment pentru procurorul general Augustin Lazăr. Nu își poate salva pielea prin manipulare. Vezi de ce îl acuză fostul premier pe Lazăr că minte de îngheață apele

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îl acuză pe procurorul general Augustin Lazăr că a mințit în comunicatul de presă de vineri al Parchetului General referitor la hotărârea de guvern pentru protocoale, ca să își salveze pielea.

„Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-și scăpa pielea, chiar și să mintă în spațiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată hotărârii de guvern din 30 martie 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naționale anticorupție. Strategia enunța o serie de principii care aveau la bază respectarea statului de drept, a legilor în vigoare și a drepturilor și libertăților individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete, precum cele încheiate între servicii și instituțiile din justiție în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016,” a scris vineri seară, Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

Tăriceanu, fost premier în 2005, an în care Parchetul General transmite că a fost emisă HG 231 care a stat la baza protocoalelor cu SRI, îl acuză pe Augustin Lazăr de „manipulare ieftină pentru a-și salva pielea”.

„Trebuie spus adevărul: protocoalele semnate și dezvăluite în acest an au conținut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislația în vigoare doar prin simpla înțelegere dintre șefii din procuratură și cei din servicii. Unde în HG 231 se vorbește despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informațiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziția învinuitului? Rolul de poliție judiciară a fost stabilit prin mica înțelegere dintre procurori și servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor față de servicii în termen de 60 de zile este o invenție a minților strălucite care au semnat protocoalele. Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să își justifice acțiunile de procuror comunist. Practicile și metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituțiilor din justiție și de către serviciile de informații,” continuă președintele Senatului.

„Procurorul general minte de îngheață apele,” concluzionează Tăriceanu, „doar pentru a deturna atenția de la acuzațiile care i se aduc.”

Vineri, Parchetul General a anunțat că, la baza protocoalelor cu SRI a stat HG 231 din 30 martie 2005, privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007 și a Planului de acțiune pentru implementarea acestei strategii. Reprezentanții instituției conduse de Augustin Lazăr au mai precizat că planul de acțiune pentru implementarea S.N.A. stabilește, „fără echivoc„, în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Națională Anticorupție (fost Parchetul Național Anticorupție), Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne încheierea de protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și alte structuri de informații.

 

Inchide