Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Politică

EXCLUSIV | Tăriceanu, necruțător cu Orban și Iohannis la Gândul LIVE: „Cuvântul penibil este prea puțin”

Președintele ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri dimineață, la emisiunea Gândul LIVE realizată de Emma Zeicescu, că situația în care Klaus Iohannis îl pune pe premierul Orban este una umilitoare și că nu înțelege cum Orban acceptă postura de „păcălici”.

Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că adâncește criza politică, în loc să o rezolve, iar premierul acceptă o ”complicitate umilitoare”:

„Nu vom vota Guvernul Orban 2. Suntem într-o situație în care cuvântul ridicol e prea puțin. Avem un președinte care își dorește alegeri anticipate și care numește un ministru ca să nu obțină voturile în Parlament. Este un inedit absolut.

Președintele, prin rolul pe care îl are definit în Constituție, este cel care rezolvă crizele, nu cel care le adâncește. Iohannis adâncește această criză, pentru că PNL nu-și va vota propriul ministru.
Nu mai vorbesc de penibilul posturii premierului care este numit ca să fie căzut, să fie trântit. Este o umilință pentru el ca persoană. Este apoi un gest ofensator pentru Parlament. Raporturile nu se creează în acest fel. Parlamentul vine și îți dă un vot de încredere sau neîncredere, dar când propriul partid nu îți dă votul, cum să te mai aștepți să primești vot de încredere?

Este problema unei anormalități grave, președintele face o nominalizare nu duce la rezolvarea crizei, iar premierul acceptă această complicitate care este umilitoare. Aparent Orban știe o parte din plan, dar acceptă să se pună în această postură de păcălici. Nu știe ce urmează, sau știe că nu va mai fi nominalizat după alegerile generale. Nu sunt multe persoane care să accepte o astfel de postură umilitoare.

Eu nu am mai auzit așa ceva. El spune de la început: Accept să fiu premier ca să pic, doar că președintele mă folosește în acest scop. Orban nu a fost adeptul anticipatelor. Dar probabil presiunile venite dinspre Cotroceni și din propriul partid…. El are experiență și trebuia să evite să pice în aceste capcane!, a explicat Tăriceanu la Gândul LIVE.

Despre cele 25 de Ordonanțe date într-o singură zi

Dincolo de această dispută politică regretabilă, Călin Popescu Tăriceanu atrage atenția că se prefigurează acumularea puterii într-un singur pol.

„La fel de gravă este corupția prin beția de putere. Tu ca premier vii și dai într- seară 25 OUG, în disprețul Parlamentului, în plus vii cu un lucru foarte grav: ordonanța pe alegeri”, a mai spus premierul Tăriceanu.

Inchide