Flutur, un „greu” al PDL, are contracandidat la Senat un medic intrat de opt luni în politică

Flutur, un „greu” al PDL, are contracandidat la Senat un medic intrat de opt luni în politică
Doi foști președinți ai CJ Suceava, trei foști prefecți și un fost secretar general al Guvernului vor cere votul sucevenilor pentru a deveni parlamentari. Gheorghe Flutur, politician cu state vechi în PDL, vrea sa redevină senator, având contracandidat un medic intrat în politică în februarie.

Doi foști președinți ai CJ Suceava, trei foști prefecți și un fost secretar general al Guvernului vor cere votul sucevenilor pentru a deveni parlamentari. Gheorghe Flutur, politician cu state vechi în PDL, vrea sa redevină senator, având contracandidat un medic intrat în politică în februarie.

În județul Suceava sunt patru colegii uninominale pentru Senat și zece pentru Camera Deputaților. Pe lângă aceste locuri, din județ mai candidează pentru Camera Deputaților, dar pentru locurile pentru minoritățile naționale, Ghervaze Longher, din partea Uniunii Polonezilor din România și Mircea Grosaru din partea Asociației Italienilor din România.

Pentru cele patru colegii uninominale pentru Senat, USL Suceava îi propune pe vicepreședintele filialei PSD Neculai Bereanu, pe medicul Tiberius Brădățan (PSD), pe președintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donțu, și pe prim-vicepreședintele PC Suceava, avocatul Mihai Neagu. În cele zece colegii de deputat vor candida din partea USL liderul PNL Suceava, Alexandru Băișanu, președintele PC Suceava, Paul Rusu, deputatul PSD Eugen Uricec, deputatul PSD Ioan Stan, senatorul PSD Gavril Mârza, liberalul Constantin Galan, om de afaceri din Rădăuți, președintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, deputatul PSD Eugen Bejinariu, deputatul PNL Dumitru Pardău și liderul studenților liberali Radu Surugiu.

În cele patru colegii pentru Senat, Alianța România Dreaptă îi va susține pe secretarul general al PDL Gheorghe Flutur, pe fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății Cristian Anton Irimie, vicepreședintele PDL Suceava Corneliu Popovici și fostul director al Poștei Române Marius Vatavu.

Pentru funcțiile de deputați, ARD îi propune pe deputatul PDL Sanda Maria Ardeleanu, deputatul PDL Ioan Bălan, vicepreședintele PDL Suceava Vasile Ilie, fostul primar PDL din Fălticeni Vasile Tofan, fostul deputat Mihai Vitcu (PDL), senatorul PDL Orest Onofrei, șeful de cabinet al lui Onofrei, Daniel Ungurian, omul de afaceri Dumitru Mihalescul, deputatul PDL Dan Gabriel Gospodaru, iar din partea Forței Civice candidează Ovidiu Milici, fost vicepreședinte PSD Suceava.

Doi foști deputați PDL, Dumitru Pardău și Eugen Uricec, candidează la alegerile din 9 decembrie pentru un nou mandat, dar din partea USL, iar doi actuali senatori, Orest Onofrei de la PDL și Gavril Mârza de la PSD, candidează acum pentru un post de deputat.

 

Flutur vrea să fie senator în cel mai mare colegiu din județ, având contracandidat un medic proaspăt intrat în politică

Gheorghe Flutur a intrat în politică în anul 2000, când a fost ales senator de Suceava pe lista PNL. În 2004, el a fost reales senator în județul Suceava pe lista Alianței „Dreptate și Adevăr”, candidând pe locurile PNL, iar apoi a fost numit ministru al Agriculturii, funcție din care a fost revocat după ce s-a alăturat platformei liberale a lui Theodor Stolojan și Valeriu Stoica.

În 2007, Flutur a înființat, alături de Theodor Stolojan, Partidul Liberal Democrat, care a fuzionat apoi cu Partidul Democrat, formând Partidul Democrat Liberal. La alegerile locale din 2008, Gheorghe Flutur a câștigat președinția Consiliului Județean (CJ) Suceava, învingându-l pe fostul președinte PSD al instituției, Gavril Mârza.

La alegerile locale din 10 iunie, Gheorghe Flutur a pierdut șefia Consiliului Județean, iar acum el le cere sucevenilor să îl aleagă senator, candidând în colegiul la care a renunțat Orest Onofrei, prim-vicepreședinte al PDL Suceava, și care cuprinde municipiul Suceava și zona rurală din apropierea municipiului. De altfel, acesta este cel mai mare colegiu de Senat din județ.

Flutur spune că vrea să câștige mandatul de senator pentru a continua proiectele începute în cele două mandate de senator și unul în administrația județeană.

„Doresc să continui proiecte în Legislativ în special pentru mediul de afaceri, pentru accelerarea absorbției fondurilor europene și descentralizare. Experiența mea în politică și administrație vreau să o pun în slujba sucevenilor și românilor”, afirmă el.

Despre contracandidatul său de la USL, medicul Tiberius Brădățan, Flutur spune că îl respectă și că se consideră cel puțin la fel de tânăr ca acesta.

„Pe contracandidatul meu îl respect. Sunt convins că vom avea o campanie electorală civilizată. Și eu am fost ca el și mă consider cel puțin la fel de tânăr, cu forță, energie și determinare”, a precizat liderul PDL.

Tiberius Brădățan are 43 de ani și este medic la Spitalul Județean, fiind și purtătorul de cuvânt al unității medicale.

El a intrat în PSD în luna februarie și a fost ales consilier local al municipiului Suceava în urma alegerilor locale. Brădățan lucrează în Spitalul Județean de Urgență Suceava din 1996, de la absolvirea facultății.

Tiberius Brădățan a spus că în campania electorală intră considerând că se află într-o luptă cu sine însuși pentru a explica electoratului care sunt proiectele sale, ce țin în special de zona socială. El susține că se diferențiază din acest punct de vedere de contracandidatul său.

„Campania electorală nu o văd ca pe o luptă cu un alt candidat. Poate o luptă cu mine însumi pentru că vin dintr-o zonă de acțiune diferită de a celuilalt candidat și vin cu dorința de a mă manifesta pe o altă parte a politicii, politica sanitară, de educație, politica socială, iar ceea ce mi se pare mie important este să transmit oamenilor ceea ce îmi propun ca ei să vină alături de mine”, afirmă Brădățan.

 

Un fost secretar de stat și un om de afaceri, ambii consilieri județeni, contracandidați în același colegiu de Senat

În colegiul de munte al județului Suceava, care include stațiunile Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, candidează fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății Cristian Anton Irimie, actualul senator Sorin Fodoreanu din acest colegiu renunțând la o nouă candidatură.

Irimie a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în guvernele PDL, începând din ianuarie 2009 până la căderea Guvernului Ungureanu și a fost propus să preia portofoliul Sănătății în noiembrie 2009, când se forma un nou guvern de către Liviu Negoiță, care însă nu a ajuns să fie votat.

El a fost șeful Maternității Suceava în perioada 2007-2009 și director al Spitalului Județean Suceava între 1992-1993 și 2005-2006.

În timpul guvernării PSD, 2001-2004, Cristian Anton Irimie a fost șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Irimie a absolvit în 1978 Facultatea de Medicină din București, a devenit medic primar în 1992, are studii masterale în management sanitar și a urmat cursuri de management al serviciilor spitalicești și de management în sănătate publică în Belgia, Olanda și Grecia.

Cristian Irimie a fost membru PSD până în ianuarie 2007, când a trecut la PLD și a devenit membru PDL în urma fuziunii PDL cu PLD.

El a fost ales consilier județean în CJ Suceava în urma alegerilor locale din iunie.

Contracandidatul lui Irimie din partea USL este omul de afaceri din Gura Humorului Neculai Bereanu, vicepreședinte al PSD Suceava.

Bereanu a candidat și la alagerile din 2008, pentru Camera Deputaților atunci, însă fără succes.

Neculai Bereanu este inginer și are o firmă care comercializează produse și utilaje pentru grădini și pentru lucrătorii forestieri. În urma alegerilor locale din iunie el a fost ales consilier județean la Suceava.

În colegiul de Senat reprezentat acum de Gavril Mârza și care cuprinde zona municipiului Fălticeni, USL îl susține pe președintele executiv al organizației județene și președinte al organizației municipale PSD Suceava, Ovidiu Donțu, care este director al cabinetului prefectului de Suceava.

Donțu a candidat în 2008 pentru funcția de deputat în colegiul din municipiul Suceava, unde unul dintre contracandidați era președintele PNL Suceava, Alexandru Băișanu, dar funcția a fost câștigată atunci de candidatul PDL Sanda Maria Ardeleanu.

În acest colegiu de Senat, ARD l-a propus pe Corneliu Popovici, fost secretar executiv al PSD Suceava până în 2009. Popovici a fost secretar de stat în Ministerul Turismului în Guvernul format de PDL și PSD, iar după retragerea PSD de la guvernare el a demisionat din partid și a devenit consilier al ministrului Dezvoltării Elena Udrea.

Popovici mai este cunoscut și din imaginile oferite de televiziuni, când Elena Udrea pleca de la comisia parlamentară de anchetă privind activitatea sa de ministru al Turismului, iar acesta i-a chemat liftul.

În colegiul de Senat care include municipiul Rădăuți și orașul Siret, USL îl propune candidat pe prim-vicepreședintele PC Suceava Mihai Neagu.

Mihai Neagu are 56 de ani, este avocat în Baroul Suceava și deține funcția de prim-vicepreședinte al PC Suceava. Candidatul USL în acest colegiu a fost judecător timp de 10 ani la Judecătoria din Rădăuți și are o activitate de avocat de 16 ani.

Actualul senator din colegiu, Tiberiu Prodan nu a mai fost dorit de organizația PNL pentru această funcție. Prodan a fost ales de două ori senator PNL, dar în 2009 el a părăsit PNL și s-a înscris în PDL, iar în iulie a anunțat că revine în PNL. Acest gest nu i-a determinat însă pe liberalii suceveni să-i acorde sprijinul pentru o nouă candidatură.

Contracandidatul lui Neagu din partea Alianței România Dreaptă este democrat-liberalul Marius Vatavu, fost director general al Companiei Naționale Poșta Română în cursul anului 2009. El a fost ales consilier județean în 2004 și 2008, iar din 2004 și până în ianuarie 2009 a fost director al Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar Suceava și al Direcției Județene pentru Tineret Suceava. În prezent, Vatavu este președinte al filialei Confederației Patronatului Român din Suceava și director al unei firme de consultanță în management.

 

Cel mai vechi deputat din județul Suceava, Ioan Stan (PSD), candidează pentru un nou mandat în colegiul rural Fălticeni

Cel mai vechi deputat din județul Suceava, Ioan Stan, vicepreședinte PSD care activează în Camera Deputaților din anul 2000, candidează pentru un nou mandat în colegiul care include zona rurală a municipiului Fălticeni. În ultima legislatură, el a fost autor sau coautor pentru 57 de propuneri legislative, din care zece au devenit legi.

Dacă atunci când a fost ales deputat avea un autoturism Daewoo și două autocamioane, acestea nu mai apar în ultima declarație de avere, el deținând un autoturism Mercedes cumpărat în 2002, dar și bijuterii în valoare de 6.000 de euro, dobândite în perioada 1980-2010. Deputatul deține împreună cu soția o casă cu o suprafață de 1356 de metri pătrați în Fălticeni, dar are și o casă în comuna Spătărești și un apartament în Iași. El mai are un cont în care deține 310.000 de lei.

Stan spune că își propune ca în următorul mandat să desăvârșească proiectul pe care l-a început în colegiul său.

„Candidez pentru că am avut, eu și colegii mei, un plan de acțiune pentru dezvoltarea colegiului. Am făcut multe din acest proiect de dezvoltare, dar trebuie să desăvârșesc în următorul mandat ceea ce ne-am propus, cu colegii mei și cu primarii din zonă”, a spus Ioan Stan.

Contracandidatul din partea ARD al lui Ioan Stan este Mihai Vitcu, fost deputat PSD în legislatura 1996-2000 și care în guvernarea 2000-2004 a fost inspector școlar general. Vitcu a intrat în 2008 în PDL și a candidat, fără succes, pentru funcția de senator în colegiul care include municipiul Fălticeni.

 

Doi deputați care au părăsit PDL în primăvară candidează din partea USL

Fostul deputat PDL Dumitru Pardău, fost secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților în șase sesiuni din această legislatură, candidează la alegerile din 9 decembrie din partea USL pentru un nou mandat.

Pardău a fost ales deputat în anul 2004, când a candidat din partea PNL pe lista Alianței Dreptate și Adevăr. El a plecat din PNL odată cu înființarea PLD, iar în 2008 a candidat și a fost ales cu peste 50 la sută din voturi deputat din partea PDL în colegiul care include municipiul Vatra Dornei. Pardău a revenit în PNL în iulie 2012, activând în grupul parlamentar liberal și s-a înscris pentru a candida pentru un nou mandat, iar Delegația Permanentă a PNL Suceava a votat în favoarea susținerii acestei candidaturi. În ultima legislatură, Pardău a avut 23 de proiecte legislative, din care patru au devenit legi.

Deputatul deține, împreună cu soția sa, un apartament în Vatra Dornei, trei case de vacanță tot în Vatra Dornei, cumpărate între 2001 și 2006, un ARO din 1977 și un autoturism Audi din 2005, dar și bijuterii în valoare de 11.500 de euro. El are în conturi aproape 80.000 de lei și 12.000 de euro, a oferit un împrumut tatălui său în sumă de 200.000 de lei, dar are și credite scadente în 2020 în valoare de 20.000 de lei și 13.500 de euro.

La intrarea în primul mandat, deputatul avea în conturi 10.000 de euro, 9.000 de dolari, 100.000 de lei și avea de primit creanțe în valoare de 80.674 de dolari, dar avea și acțiuni de 60.000 de euro la o societate comercială.

„Candidez pentru că am început cu primarii din zonă, indiferent de culoarea lor politicăm mai multe proiecte și sunt alături și de primarul nou ales din Vatra Dornei pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă orașul, dar și pentru dezvoltare. Îmi propun să găsesc, împreună cu primarii, și soluții legislative pentru dezvoltarea zonei de munte. Candidez pentru că am motivarea de a sprijini zona”, a spus Pardău.

Contracandidatul său din colegiul nr. 9 din partea ARD este un reprezentant al Forței Civice, Ovidiu Milici, fost membru PSD timp de 11 ani, purtător de cuvânt al organizației județene a PSD, consilier județean și vicepreședinte al filialei. El a părăsit PSD la începutul lunii octombrie, motivând că guvernarea USL nu l-a sprijinit pentru a rezolva problemele oamenilor. Surse din PSD spun că Milici ar fi vrut să candideze la alegerile parlamentare, dar organizația a votat alți candidați.

Un alt deputat care a fost membru al PDL și candidează la aceste alegeri din partea USL este Eugen Uricec, fost președinte al PD Suceava până în 2007.

Uricec a devenit deputat la sfârșitul legislaturii 2004-2008, când l-a înlocuit pe deputatul PD Aurel Olărean, care fusese ales primar al municipiului Rădăuți. În 2008, Uricec a fost ales deputat PDL în colegiul uninominal 3, care cuprinde zona rurală a municipiului Suceava. Acum candidează din partea USL în colegiul uninominal 4, care include municipiul Fălticeni și care a fost câștigat în 2008 de Cătălin Nechifor, în prezent președinte al PSD Suceava. Uricec a părăsit PDL în aprilie 2012 și s-a înscris în PSD. În actuala legislatură, Eugen Uricec a avut 28 de propuneri legislative, din care două au devenit legi.

Conform declarației sale de avere, el are un teren intravilan în comuna Dărmănești și unul extravilan în Poenari, ambele dobândite înainte să fie deputat. De asemenea, din 1998 are un autoturism Daewoo și un cont de 25.000 de lei.

Contracandidatul lui Uricec din partea ARD este Vasile Tofan, fostul primar PDL al municipiului Fălticeni. Tofan a fost ales primar în Fălticeni în 2004, când a candidat din partea PNL și a fost reales în 2008 pe lista PDL, dar în 2012 a pierdut alegerile, fiind învins de Cătălin Coman, susținut de PSD.

 

Secretarul executiv al PSD, Eugen Bejinariu, candidează pentru al treilea mandat de deputat în Suceava

Secretarul executiv al PSD, Eugen Bejinariu, în vârstă de 53 de ani, candidează pentru a treia oară pentru un post de deputat. Bejinariu, fost secretar general al Guvernului condus de Adrian Năstase și fost prim-ministru interimar până la instalarea Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, a fost ales deputat în 2004, pe lista PSD, iar în 2008 a fost reales în colegiul uninominal 8, care include orașul Siret. În ultima legislatură, deputatul a avut 33 de propuneri legislative, din care șase au fost adoptate și sunt legi.

Eugen Bejinariu deține, împreună cu soția sa, două terenuri, un apartament și o casă de locuit în București, dobândite în 2002 și 2008. De asemenea, el are un autoturism Toyota, în leasing, are tablouri și gravuri estimate la 75.000 de euro, icoane în valoare de 3000 de euro, obiecte decorative în valoare de 25.000 de euro, bijuterii în valoare de 9.000 de euro și mobilier în valoare de 28.000 de euro. El are în conturi 130.000 de euro și 300.000 de lei, dar și un credit scadent în 2028 în sumă de 304.000 de euro. În ultimul an, Bejinariu a încasat din chirii 124.000 de lei, dar și 75.000 de lei din pensia de militar. Când a devenit deputat, în 2004, el avea 64.000 de euro în conturi, dar și o participație de 820.000 de lei la BCR.

Contracandidatul său din partea ARD este șeful de cabinet al senatorului PDL Orest Onofrei, Daniel Ungurian, un tânăr democrat-liberal, consilier local în municipiul Suceava aflat la al doilea mandat. Ungurian are 33 de ani și este secretar general adjunct al organizației județene de tineret a PDL Suceava.

Un alt deputat care dorește să-și reînnoiască mandatul este Dan Gabriel Gospodaru, ales din partea PDL în 2008 în colegiul uninominal 10, care include orașul Gura Humorului. El va candida din partea ARD în același colegiu. Gospodaru a fost membru PNL până în 2007, când s-a înscris în PDL, iar ca deputat a avut 41 de propuneri legislative, din care șase au fost adoptate, fiind legi.

Deputatul Dan Gabriel Gospodaru deține cinci hectare de teren agricol în comuna Rugionasa, un apartament în Suceava și o casă în comuna Mănăstirea Humorului. El are 18.000 de euro și 157.000 de lei investiți în fonduri de investiții.

Contracandidatul lui Gospodaru din partea USL este liderul studenților liberali, Radu Surugiu.

Surugiu, în vârstă de 28 de ani, născut în Piatra Neamț, este membru PNL din 2003, iar din ianuarie 2008 este președinte al cluburilor studențești liberale, iar din martie 2010 a fost desemnat secretar general adjunct al PNL. În perioada septembrie 2007 – iunie 2009 a fost șef de Birou evaluare și control turism pentru tineri în cadrul Direcției de Programe Recreative și Divertisment pentru Tineret din Autoritatea Națională pentru Tineret. El este licențiat în științe politice al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și master în management bancar și asigurări.

 

Președintele PNL Suceava încearcă să câștige alegerile în colegiul în care a pierdut în urmă cu patru ani cu același contracandidat

Președintele PDL Suceava, Alexandru Băișanu, candidează în 9 decembrie pentru funcția de deputat în colegiul uninominal 1, care cuprinde zona centrală a municipiului Suceava, unde a candidat și în urmă cu patru ani, dar a fost surclasat de candidatul PDL Sanda Maria Ardeleanu. Acum, el are același contracandidat, pe Sanda Ardeleanu.

Deputatul Sanda Maria Ardeleanu, membru PDL, fost prorector al Universității din Suceava, a câștigat alegerile în 2008 în colegiul uninominal 1, alegerea sa fiind o surpriză în condițiile în care în același colegiu candidau liderii suceveni ai PNL și PSD, Alexandru Băișanu și Ovidiu Donțu.

În mandatul său, Ardeleanu a avut 43 de inițiative legislative, din care șapte au fost adoptate, fiind legi, a avut 52 de luări de cuvânt și 42 de declarații politice. Ea deține, împreună cu soțul său, două parcele de teren în municipiul Suceava, precum și terenuri agricole în județul Botoșani, o casă de vacanță și o casă de locuit în municipiul Suceava. Familia Ardeleanu mai are un autoturism Renault Megane și un Hunday Tucson, ambele achiziționate prin leasing, dar și obiecte de artă în valoare de 15.000 de euro. Deputatul PDL a obținut în 2012 suma de 600.000 de lei din vânzarea unei case.

Alexandru Ștefan Băișanu.Băișanu a fost subprefect și apoi prefect în guvernarea 2004-2008, iar în 2008 a candidat pentru funcția de deputat în același colegiu în care candidează la aceste alegeri. În alegerile locale, liderul PNL Suceava a candidat pentru funcția de primar, dar a pierdut, având cu aproximativ o mie de voturi mai puțin decât primarul în funcție, Ion Lungu. Băișanu a fost votat însă și pe lista de consilier județeni din partea USL și a fost ales apoi vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

 

Secretarul general adjunct al PDL, Ioan Bălan, candidează pentru un nou mandat de deputat; contracandidatul lui – președintele PC Suceava

Pentru al doilea mandat de deputat candidează în colegiul uninominal 2, care cuprinde cartierul sucevean Burdujeni și încă cinci localități, secretarul general adjunct al PDL Ioan Bălan, secretar general al PDL Suceava. În acest mandat de parlamentar, el a avut 52 de luări de cuvânt, 50 de declarații politice și 21 de inițiative legislative, din care două au devenit legi.

Bălan spune că dorește să candideze pentru un al doilea mandat pentru că se bucură de susținerea locuitorilor din colegiu și pentru că a reușit ca mare parte din promisiunile din campania electorală să fie realizate.

El a spus că în 2008, atunci când a candidat pentru mandatul de deputat, a anunțat că va renunța la mandat dacă în primii trei ani nu reușește să pună în practică jumătate din ceea ce a promis.

„Nu mi-am dat demisia, ceea ce înseamnă că am reușit să fac mai mult de jumătate din ceea ce am promis. Azi am convingerea că sunt mult mai priceput în politică decât acum patru ani, când am candidat pentru funcția de deputat și consider că pot face mult mai multe pentrul localitățile din colegiu. Candidez și pentru că mă bucur de susținerea cetățenilor din colegiu”, a afirmat Bălan.

Contracandidatul lui Bălan din partea USL este liderul PC Suceava, avocatul Paul Rusu.

Paul Rusu a fost membru PNL până în 2009, iar în noiembrie 2011 a fost desemnat să reorganizeze filiala suceveană a PC. El a fost ales consilier local al municipiului Suceava în urma alegerilor locale din iunie 2012.

Doi senatori suceveni candidează pentru funcții de deputat

Senatorul PDL Orest Onofrei a decis ca la alegerile din decembrie să candideze pentru un mandat de deputat în colegiul 6, care include municipiul Rădăuți, în colegiul pe care îl reprezintă în prezent candidând liderul PDL Gheorghe Flutur.

Onofrei, fost lider PNȚCD, s-a înscris în 2003 în PNL și a fost ales deputat în 2004, dar a renunțat la mandat, preferând să ocupe postul de prefect de Suceava. În 2008, Onofrei a candidat pentru funcția de senator în colegiul uninominal nr. 2 ce include zona municipiului Suceava. În șase din cele opt sesiuni ale acestei legislaturi, Onofrei a fost secretar al Biroului Permanent al Senatului. În ultima legislatură, senatorul Onofrei a avut 40 de propuneri legislative din care cinci au devenit legi, a avut și 107 intervenții în plen și 12 declarații politice.

El deține, singur sau cu soția, trei terenuri intravilane în Cluj Napoca, moștenite, un teren intravilan în Suceava și unul în comuna Marginea, dar și terenuri extravilane în Marginea și Bicaz Chei, case de locuit în Suceava, Cluj Napoca, o casă de locuit în Bicaz Chei și fânețe în aceeași localitate. Onofrei deține în conturi 18.000 de lei și 25.000 de euro, dar are și un credit de 50.000 de euro.

Contracandidatul lui Onofrei în acest colegiu din partea USL este liberalul Constantin Galan, om de afaceri local.

Un alt senator care candidează pentru funcția de deputat este Gavril Mârza, fost președinte PSD Suceava și fost președinte al Consiliului Județean Suceava din 1996 și până în 2008, când funcția a fost câștigată de Gheorghe Flutur.

În 2008, Gavril Mârza a câștigat funcția de senator în colegiul 3, care cuprinde municipiul Fălticeni și zona rurală limitrofă. În mandatul de senator, Mârza a avut 43 de inițiative legislative, din care 5 au devenit legi, a mai avut 25 de intervenții în plen și 14 declarații politice. Împreună cu soția sa, Gavril Mârza, deține o casă în Suceava și două case moștenite în comuna Cașvana, precum și terenuri agricole și forestiere în comunele Cașvana și Cacica și un autoturism Audi din 2007, dar și bijuterii cumpărate sau moștenite în valoare de 7.200 de euro. Senatorul PSD are și 100.000 de lei într-un cont și a împrumutat unei persoane fizice și unei biserici suma totală de 160.000 de lei. În ultimul an, din valorificarea produselor agricole, Gavril Mârza a încasat 14.000 de lei.

Mârza va candida pentru funcția de deputat în colegiul 3, care cuprinde comunele Cașvana și Cacica.

Contracandidatul său din partea ARD este Vasile Ilie, vicepreședinte al PDL Suceava și fost vicepreședinte al CJ Suceava în mandatele 1992-1996 și 2008-2012. El a fost și prefect al județului Suceava în perioada 1996-2000.

Vasile Ilie a fost președinte al PD Suceava până în 2001, iar din 2002 s-a înscris în PSD, la acea vreme filiala fiind condusă de Gavril Mârza. Ulterior, în 2007, Vasile Ilie i s-a alăturat lui Gheorghe Flutur în PLD, iar în urma alegerilor locale din 2008 a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean din partea PDL.

Președintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, candidează pentru un mandat de deputat din partea USL având contracandidat un om de afaceri

În colegiul electoral 7, care cuprinde orașul Vicovu de Sus și care a rămas fără reprezentant în urma alegerilor locale, după ce deputatul George Coroamă a devenit primar la Putna din partea USL, se vor confrunta președintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, și omul de afaceri Dumitru Mihalescul, proprietarul firmei Marelvi, distribuitor național de echipamente electronice și electrocasnice. Mihalescul a mai candidat în 2008 în același colegiu, fără însă să fie ales deputat.

Ovidiu Iane a candidat în 2009 din partea PER la președinția României, în ianuarie 2010 a fost desemnat vicepreședinte al Partidului Verde, iar în ianuarie 2012 a devenit președintele acestei formațiuni.

În ianuarie 2002, Ovidiu Iane a fost reținut împreună cu Mugur Ciuvică fiind acuzați de „comunicare de informații false” după ce au distribuit un Armaghedon privind averea neoficială a premierului din acea perioadă, Adrian Năstase. Pe numele lui Iane a fost emis și un mandat de arestare pentru cinci zile dar în urma unei campanii de presă a fost eliberat după trei zile.

Mugur Ciuvică și Ovidiu Iane au fost scoși ulterior de sub urmărire penală pentru acuzațiile de răspândire de informații false.

La alegerile parlamentare, în județul Suceava sunt așteptați la urne 575.959 de suceveni, dintr-un total al populației de 730.098 de locuitori.

Inchide