Focul Solidarității maghiarilor s-a aprins în mai multe localități din Harghita, din inițiativa UDMR

Focul Solidarității maghiarilor s-a aprins în mai multe localități din Harghita, din inițiativa UDMR
Focul Solidarității s-a aprins, marți, în 22 de localități din Harghita, inițiatorul acțiunii, Organizația teritorială a UDMR, dorind să atragă atenția că maghiarii nu renunță la învățământul universitar în limba maternă, nu doresc separarea județelor din secuime și cer dreptul la autodeterminare.
Publicat: 05/06/2013, 09:47
Actualizat: 25/03/2019, 22:19

Focul Solidarității s-a aprins, marți, în 22 de localități din Harghita, inițiatorul acțiunii, Organizația teritorială a UDMR, dorind să atragă atenția că maghiarii nu renunță la învățământul universitar în limba maternă, nu doresc separarea județelor din secuime și cer dreptul la autodeterminare.

În pofida ploii torențiale, câteva zeci de persoane s-au adunat, marți seară, la ora 21.00, în fața Cetății Miko din Miercurea Ciuc, unde au aprins Focul Solidarității, manifestări similare fiind anunțate în alte 21 de localități din județ.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat că astfel s-a dorit să se atragă atenția guvernanților că secuii există și luptă pentru drepturile lor.

„Dăm un semnal clar că încă existăm și, în pofida vremurilor grele care au trecut peste noi, încă luptăm. Era o vorbă la Europa Liberă, că în România se cultivă trei tipuri de secară: se cară nemții, se cară ungurii, că alții s-au cărat de mult. N-aș vrea, de exemplu, să fie primar maghiar la Târgu Mureș cum este acum primar german la Sibiu, ca să ajungă vorbitorii de limba maghiară într-o minoritate, cum sunt vorbitorii de limbă germană la Sibiu”, a spus primarul din Miercurea Ciuc.

La rândul său, fostul deputat UDMR Nagy Benedek a afirmat că cea mai mare temere a secuilor este că statul român ar putea „să desconsidere” unitatea maghiarilor și să o „ciopârțească”.

„Nouă ne e tare frică de ciopârțirea secuilor, care au o unitate de o mie, dacă nu mai mulți ani. Acel regim special, pe care l-au respectat Arpadienii, regii de Anjou, Huniazii, principii transilvani, să fie desconsiderat de statul român este imposibil, e de neconceput și de neadmis. Noi vrem să fim cetățeni loiali, să ne integrăm în România, dar ca o entitate, nu ca persoane particulare”, a explicat fostul parlamentar.

Reprezentanții bisericilor istorice maghiare, prezenți la eveniment, au afirmat că secuii din Transilvania „nu-și pot trăda limba și istoria”.

„Cerem ce s-a promis în 1918, la Alba Iulia, autonomia secuimii”, a completat preotul romano-catolic Darvas Kozma Jozsef, iar consilierul municipal Fuleki Zoltan a adăugat că dacă la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș „este stat în stat”, atunci și maghiarii revendică autonomia locală, pentru a beneficia de drepturi egale.

„La Târgu Mureș văd că încă este stat în stat la UMF și nu se respectă legile. Sunt multe lucruri care țin, probabil, de socoteala unui politician sau a unui rector care tinde spre autonomia universitară; atunci și noi tindem spre autonomia locală, ca să putem să avem aceleași drepturi, care sunt stipulate în legile actuale ale țării”, a conchis Fuleki.

La aprinderea Focului Solidarității în Miercurea Ciuc a participat și consulul general al Ungariei, Zsigmond Barna Pal.

Focul Solidarității s-a aprins pentru al doilea an consecutiv, în 4 iunie 2012 Organizația Teritorială Harghita a UDMR dând citire unui manifest intitulat „Niciun pas înapoi!”, în care se arăta, printre altele: „Nu dăm voie destrămării județelor secuiești! Nu suntem de acord cu înlăturarea drepturilor minorităților! Nu lăsăm ca eroii noștri să fie batjcoriți! Nu lăsăm ca alții să decidă în locul nostru”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului