Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, dezvăluiri despre cum erau interceptați adversarii politici în 2009: Acei oameni s-au întâlnit pentru a găsi soluții să-și salveze funcțiile

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, dezvăluiri despre cum erau interceptați adversarii politici în 2009: Acei oameni s-au întâlnit pentru a găsi soluții să-și salveze funcțiile
Publicat: 30/10/2017, 23:23
Actualizat: 28/03/2019, 18:50

„Am indicat concret că în acele momente primul adjunct al serviciului era în contact direct cu șefi de unități și subunității care îl informau cu privire la activitățile unor persoane. Am indicat să solicite care au fost efectivele și persoanele sub supraveghere și măsurile de siguranță națională și care raportau pe linie ierarhică si raportau cu activitățile, discuțiile unor persoane politice din tabăra opusă”, a declarat fostul colonel SRI Daniel Dragomir, la Antena 3.

Dragomir spune că Serviciul Român de Informații nu s-a implicat în alegeri, însă erau unități care raportau date despre adversari politici direct conducerii SRI.

„La orele 21, sondajul scos de B1 TV a indicat 50,4% la 49,6%. La 21.00 acest sondaj se referea la voturile până la 19.00 și fără Diaspora, prin emiterea acestui exit poll am rugat comisia să compare cu rezultatele finale, plus diaspora. Veți observa că exit pollul a arătat exact rezultatul final”, a declarat Daniel Dragomir.

Acesta a precizat că matematic este imposibil ca un sondaj pentru ora 19.00 să arate și rezultatul final de la ora 21.00.

„Nu am făcut declarații cu privire la veridicitatea rezultatelor, m-am referit la faptul că acei oameni s-au întâlnit pentru a găsi soluții pentru a-și salva funcțiile”, a spus fostul angajat SRI.

Daniel Dragomir a fost audiat luni în comisia de anchetă a alegerilor din 2009. În fața parlamentarilor, a precizat că scopul „celulei de criză” din locuința lui Gabriel Oprea a fost să nu aibă loc renumărarea voturilor din Diaspora.

Dragomir a mai declarat că la întâlnirea din seara alegerilor au participat Gabriel Oprea, George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Dan Andronic și Vasile Dâncu.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 s-a constituit după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic, care a recunoscut că a participat la o întâlnire în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezindențiale, acasă la Gabriel Oprea. La întâlnire se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, toți preocupați de câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu.

Șeful de campanie al lui Mircea Geoană în 2009, Viorel Hrebenciuc , a ridicat mai multe semne de întrebare legate de votul din Diaspora, în momentul audierii sale în comisie.

„Eu consider că tot ce s-a întâmplat e în Diaspora”, a spus Hrebenciuc, care a arătat că într-o secție de vot din diaspora se puteau contabiliza, la 4 minute de vot, maximum 1050 de voturi.

„La Gara de Nord au votat 730 de oameni, și erau cozi prezentate de televiziuni. La Universitate au votat 930 de oameni. La Paris aveam 3785 de alegători. Premisa e că tot ce e peste 1050 poate fi supus suspiciunii”, a spus Hrebenciuc.

Pe de altă parte, vicepreședintele AEP în 2009, Ana-Maria Pătru, a transmis o scrisoare Comisiei de anchetă în care precizează că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO, controlată de Irina Socol, câștiga licitațiile pentru softuri, cum ar fi cele privind numărarea voturilor și lăsa de înțeles că fosta șefă SIVECO, Irina Socol, ar fi apropiată de SRI.

„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor. Consider însă că e suspect faptul că Siveco, firmă controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câștigă aceste licitații pentru softuri de numărare a votului și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a scris Pătru.

În al doilea tur de scrutin din 2009 s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoană și președintele în exercițiu la acea vreme Traian Băsescu, ultimul câștigând un nou mandat cu 50,33% din voturi.

Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor, reclamând fraude electorale, dar Curtea Constituțională, după ce a cerut renumărarea voturilor anulate, a validat rezultatul alegerilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York