Fostul șef al SPP Dumitru Iliescu va fi cercetat în libertate în dosarul lui Hrebenciuc

Fostul șef al SPP Dumitru Iliescu va fi cercetat în libertate în dosarul lui Hrebenciuc
Publicat: 23/10/2014, 07:20

Dumitru Iliescu a fost adus, miercuri seară, la sediul central al DNA, pentru a-i fi comunicate acuzațiile din noul dosar penal al deputatului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În jurul orei 00.15, după aproximativ două ore și jumătate, Iliescu a plecat de la DNA, fiind însoțit de trei avocați. Nici el, nici vreunul din apărătorii săi nu a făcut vreo declarație.

Iliescu e acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cumpărare de influență, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Iliescu s-a întors în țară miercuri și a fost preluat la Arad, cu mandat de aducere, și adus, sub escortă, în Capitală.

La începutul săptămânii, fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) spunea că a fost contactat, luni dimineață, de un subinspector din cadrul DNA, pentru a fi invitat la sediul instituției, la ora 12.00, însă i-a spus acestuia că nu se află în țară și că revine sâmbătă în România. Iliescu mai spunea atunci că i s-a comunicat că este suspect într-un dosar penal.

Procurorii DNA au făcut, luni, percheziții la locuința lui Dumitru Iliescu și la alte adrese din Capitală, în dosarul în care Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru fapte de corupție, una dintre acuzații fiind că ar fi apelat la fostul șef al SPP pentru a afla dacă este interceptat de DNA.

Potrivit procurorilor, fostul șef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul unui angajat al DNA, poate să obțină în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicității.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcționari publici să o angajeze într-o instituție publică, mai spun procurorii anticorupție.

În documente din dosar obținute de MEDIAFAX, anchetatorii redau discuții interceptate dintre deputatul PSD și Dumitru Iliescu. Fostul șef al SPP îi spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat că deputatul este interceptat, că „știa și de Ponta, și de toți”, „știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți”, „știa de Băsescu, de 27 de milioane”. Iliescu i-a mai spus lui Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la „sectorul de poliție judiciară”.

Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

În același dosar, senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Șova, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.

Cei doi au mai discutat ca, în același context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere și grațiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanța supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât și în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât