Fotograful bielorus Dmitri Mikhalcow explică unde a surprins el, de fapt, „GRÂNARUL EUROPEI”. Pesediștii se apără cu Viața Satului și cu rapița națională

Publicat: 02/05/2014, 11:28
Actualizat: 30/04/2015, 14:29

Imaginea utilizată în afișul PSD care prezintă cu mândrie națională „România, grânarul Europei”, a fost realizată în Belarus, de un fotograf din acest stat, pe nume Dmitri Mikhalcow. Contactat de gândul, Mikhalcow a confirmat că poza a fost realizată în Belarus și surprinde un câmp de grâu înainte de recoltare. Dmitri Mikhalcow a precizat că fotografia a fost făcută în 23 iulie 2013, lângă orașulDovsk.

Reprezentanții Alianței PSD – PC – UNPR au reacționat în „scandalul afișelor electorale”, în care sunt acuzați că folosesc imagini din afara țării sub care au pus mesajul „mândru că sunt român”, afirmând că sunt „trucuri” ale adversarilor politici. Într-o imagine de campanie apare o fotografie care a fost preluată de stafful de campanie al PSD din banca de imagini Shutterstock și îl are ca autor pe Dmitri Mikhalcow.

„România se află printre primele țări din Europa la producția agricolă, la creșterea agriculturii ecologice. Ați fost probabil săptămâna trecută prin țară și ați văzut câmpurile de rapiță. Se puteau face poze, avem și ce poza și cu ce se ne lăudăm. Poți spune orice despre oricine și eu pot spune despre afișele celorlalte. Haideți să discutăm lucruri serioase pentru că ei nu au avut cu ce să ne atace și folosesc mici trucuri”, a declarat pentru gândul europarlamentara PSD, Daciana Sârbu.

Consilierul premierului Ponta, Dan Sultănescu, a postat pe un cont de socializare un comentariu, ironizându-i pe cei care se iau de afișele Alianței PSD-PC-UNPR.

„De unde sunt fotografiile din campania PSD – Sfinxul din Belarus, Arcul de Triumf din Sofia, Voronețul din Letonia si Delta din Polonia . Pe bune, alte atacuri se mai pot inventa? Bănui ca da, suntem un popor creativ”, a scris pe Facebook Sultănescu.

Cunoscut drept un mare investitor în agricultură, președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, exclude varianta ca imaginea cu combina și câmpul de grău să fie din afara țării.

„Nu am văzut afișul de campanie, dar combina reflectă totuși o imagine a agriculturii. Bucății de pământ trebuie să-i dăm investiții, sudoare și aplecare așa cum trebuie. Nu cred că este din afara țării, exclus să fie o imagine din Belarus, poate este o combină fabricată în Belarus. În România sunt importate combine din toată Europa, inclusiv din țări care nu sunt ale UE. Avem atâtea câmpuri frumoase, vă invit oriunde vreți dumneavoastră să vedeți câmpuri frumoase, dar nu mă pot pronunța pentru că nu am văzut imaginea”, a încercat să explice pentru gândul Culiță Tărâță.

Uneperistul a adăugat că este „exclus” să fie din altă țară imaginea de pe afișele PSD.

„Numai dacă luați imaginile de la Viața Satului sau Ferma, sunt atâtea imagini frumoase, încât mă îndoiesc că sunt din Belarus. Mă îndoiesc că este o poză din Belarus care sunt în urma noastră, nu cred. Să fiți sigur că este câmpul românesc”, a subliniat șeful CJ Neamț.

Potrivit acestuia, și mesajul „mândru că sunt român” ar trebui să fie o lozincă a tuturor românilor.

„În primul rând, mesajul „mândri că suntem români” trebuie să fie o lozincă a tuturor românilor, mai ales că în ultimii ani am uitat să ne susținem cauza națională, am uitat să spunem cu glas tare că suntem români. România poate redeveni grânarul Europei, dar trebuie să ne aplecăm cu trup și suflet asupra brazdei de pământ pentru care de-a lungul istoriei s-a vărsat sânge. În toate conflagrațiile în care a fost implicată România, motivația a fost brazda de pământ. Pentru ce au luptat românii, pentru acea bucată de pământ care li s-a promis”, a spus Culiță Tărâță.

Fotografia a fost distribuită, cu același mesaj de mândrie națională, inclusiv de Victor Ponta, prin contul pe Facebook al premierului.

Sarkozy, parodiat din cauza afișelor electorale

Gafa de campanie nu este prima de acest fel în Europa. Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy a folosit în campania din 2012 un afiș electoral cu o imagine din Grecia, în timp ce sloganul său era pentru o „Franță puternică”. Imaginile fuseseră cumpărate de la o bancă de imagini TetraImages.

Imediat, adversarii politici, dar și bloggeri au conceput o serie de afișe parodie pe seama lui Sarkozy.

Udrea a sărit cu parașuta de 1 Mai

Fără „Grânarul Europei” pe afiș, deputata PMP, Elena Udrea, a ales și ea un mod neconvențional de a se promova electoral cu ocazia zilei de 1 Mai, ea sărind cu parașuta de la 4.000 metri.

„M-am descurcat foarte bine, primele secunde n-am văzut mare lucru, dar echipa a fost minunată. N-am avut nicio teamă, e o senzație care merită încercată. Am făcut-o și pe asta”, a povestit Udrea primele impresii după ce a sărit cu parașuta. Ea a spus că își dorea de foarte mult timp să facă acest lucru.

„Faptul că am avut tot timpul instructorul în spatele meu m-a făcut să mă simt relaxată. Mi-ar fi plăcut să mai dureze. O să mai încerc, cu siguranță”, a relatat Udrea.

Ponta, cu Mazăre și la o serbare câmpenească

Premierul Ponta a mers la Constanța în prima parte a zilei, împreună cu soția sa, europarlamentara Daciana Sârbu. Aici, cei doi au participat la mai multe acțiuni împreună cu primarul Radu Mazăre. După ce i-a promis edilului că va primi acțiunile promise la portul Constanța, Victor Ponta a vizitat cu acesta și locuințele sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanța.

În partea a doua a zilei, premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au participat la o serbare câmpenească în județul Tulcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU