Frunzăverde confirmă negocierile PNL – PPE: Eu negociez intrarea PNL în PPE, vom intra anul acesta

Frunzăverde confirmă negocierile PNL - PPE: Eu negociez intrarea PNL în PPE, vom intra anul acesta
Publicat: 07/03/2014, 19:13
Actualizat: 19/05/2015, 01:00

Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a declarat pentru gândul că negociază cu liderii PPE intrarea liberalilor în grupul popularilor europeni. Potrivit acestuia, negocierile PNL se poartă cu Joseph Daul, președintele PPE. Liderul PNL, Crin Antonescu, îl contrazice pe Sorin Frunzăverde și a precizat pentru gândul că Frunzăverde nu a primit un mandat de negociere cu PPE.

Până în prezent, reprezentanții popularilor europeni au fost rezervați în declarații, în privința intrării PNL în această familie politică europeană. În aceste zile, la Dublin, are loc Congresul PPE, la care participă președintele Traian Băsescu, dar și reprezentanți ai PDL, UDMR și PNȚCD.

„Eu duc negocierile cu PPE, cu președintele Joseph Daul”, a precizat pentru gândul Frunzăverde. Surse din conducerea PNL au declarat la sfârșitul lunii februarie, că între liderii liberali și cei din PPE au existat mai multe contacte neoficiale, în care se negociază trecerea europarlamentarilor PNL, după alegerile din 25 mai, în grupul popular european.

„După alegerile europarlamentare în Parlamentul European vor exista trei grupuri politice mari: socialiștii, popularii și euroscepticii. La eurosceptici nu avem ce căuta, cu socialiștii nu putem discuta, iar în aceste condiții, popularii reprezintă singura variantă, mai ales că cei din grupul ALDE își vor diminua ponderea în Parlamentul European după alegerile din mai”, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Potrivit acestora, au existat deja o serie de contacte între membrii ai conducerii PPE și președintele PNL, Crin Antonescu, în care s-a discutat despre varianta trecerii liberalilor români la PPE.

Liberalii se tem de ponderea redusă pe care o avea în PE după 25 mai, data la care sunt programate alegerile europarlamentare, grupul ALDE din care fac în prezent parte.

Conducerea liberalilor nu exclude varianta unui Congres extraordinar al PNL înainte de europarlamentare, în care să fie eliminată din Statut prevederea potrivit căreia PNL este membru al ALDE și Internaționalei Liberale

În Statutul PNL a fost înscris la Congresul din februarie 2013 că „Partidul Național Liberal este un partid liberal, membru al Alianței Liberalilor și Democraților Europeni și al Internaționalei Liberale. Partidul Național Liberal își asumă istoria și tradiția sa, reprezentarea ideilor și valorilor liberale, civice și ale dreptei democratice românești”.

Atuul PNL în negocierile cu PPE

Cei din PNL mizează pe negocierile purtate până la alegerile europarlamentare, în condițiile în care liberalii pot profita de bătălia dură care există în Uniunea Europeană, între populari și socialiști pentru viitorul post de președinte al Comisiei Europene.

În prezent, PPE este cel mai mare grup european, poziție pe care riscă însă să o piardă în contextul în care, față de momentul alegerilor din 2009, socialiștii au câștigat teren în mai multe țări între care și România.

Pe 25 mai, România va trimite în Parlamentul European 32 de europarlamentari, iar cei din PPE mizează în prezent pe cei PDL și UDMR, singurele formațiuni politice românești membre ale familiei popularilor. O eventuală alăturare a PNL grupului popular din Parlamentul European, poate aduce acestuia între șapte și nouă euparlamentari în plus, în funcție de scorul obținut de liberali la alegeri.

În schimb, noua construcție de stânga – USD (PSD – PC – UNPR) poate trimite în Parlamentul European între 12 și 14 europarlamentari.

În aceste condiții, dacă PNL s-ar alătura popularilor europeni, aceștia ar aduna în grupul lor europarlamentarii liberali, PDL și UDMR. PDL are ca țintă un obiectiv de 20% la europarlamentare ceea ce ar însemna 7 europarlamentari, iar UDMR, dacă atinge pragul electoral, poate aduce la rândul ei încă unu sau doi europarlamentari.

Poziția PDL și UDMR

Sorin Frunzăverde a precizat că niciun partid nu are drept de veto asupra intrării PNL în PPE.
În mod practic, trecerea PNL la PPE este un proces care poate dura, după declanșarea procedurilor oficiale, între șase luni și câțiva ani, în funcție de relațiile fiecărui partid, dar și de interesele politice ale familei europene.

Surse din PDL au declarat pentru gândul că, în principiu, o astfel de mutare nu se poate realiza decât după data de 25 mai. După alegerile europarlamentare, PNL ar avea două opțiuni: fie decide trecerea fiecărui europarlamentar liberal la grupul PPE din Parlamentul European, prin solicitare individuală, fie alege varianta intrării ca grup în familia popularilor – scenariul cel mai probabil -, pentru care are însă nevoie de recomandarea PDL și UDMR.

În ceea ce privește PDL, deschiderea pentru o astfel de discuție există, însă o negociere efectivă este anticipată după 25 mai, în funcție și de semnalele venite dispre Bruxelles.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a evitat să se pronunțe tranșant asupra intrării PNL în PPE, afirmând că Uniunea își va exprima această poziție în momentul în care liberalii vor face solicitarea oficială. Cu toate acestea, el a numit PNL un partid „de stânga, de centru – stânga”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom